Ce este o întreprindere socială și de ce are nevoie de sprijinul continuu al comunității

Data:

spot_img

Ce este o întreprindere socială și de ce are nevoie de sprijinul continuu al comunității, explică într-un interviu Nicolae Cuță, directorul Fundației pentru Dezvoltarea Economiei Sociale.

Nicolae Cuță activează de 25 de ani în societatea civilă ca trainer și consultant în dezvoltare comunitară și antreprenoriat social. Din 2011, el este directorul Fundației pentru Dezvoltarea Economiei Sociale.

Discuția a avut loc în februarie, în cadrul unui eveniment organizat de Roma Entrepreneurship Development Initiative despre promovarea antreprenoriatului social în mediul rural, pentru creșterea accesului romilor în câmpul muncii.

Au participat 55 de participanți dornici să descopere care sunt condițiile de accesare a finanțării Programului de Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, dar și care este rolul economiei sociale.

Ce este o întreprindere socială și care este diferența de una comercial?

Nicolae Cuță: Dincolo de aspectul legal, întreprinderile sociale diferă de cele comerciale prin faptul că depind de mai multe părți interesate. Într-o întreprindere comercială interesul este al antreprenorului și eventual al acționarilor, finanțatorilor, ei au investit bani ca să scoată bani.

Întreprinderile sociale care se vor crea prin Programul de Incluziune şi Demnitate Socială nu sunt menite numai să producă bani, ci se adresează nevoilor comunităților vulnerabile. 

Patronii nu înființează firme în comunitățile mici, izolate, pentru că știu că nu pot face bani mulți de acolo, ci se înghesuie în comunitățile mari, unde există bani, căci acolo pot avea profit. Așa că oamenii din comunitățile defavorizate rămân fără acces la unele servicii și produse.

Avem comunități care sunt slab deservite pentru că sunt sărace, iar economia socială ar putea să le rezolve această problemă.

Economia socială, indiferent de forma ei (cooperative, case de ajutor reciproc ale salariaților, societăți agricole, asociații, fundații), nu este axată pe obținerea de profit, ci pe îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități pentru persoanele dezavantajate sau făcând parte din categorii vulnerabile. 

Citește și: Aducătorul mișcării rome de emancipare, în România. Neiubitul Vasile Ionescu

Întreprinderile sociale dispar după ce se încheie finanțarea. De ce? 

Nicolae Cuță: Pentru că n-au avut susținere, iar de la o întreprindere socială să nu vă așteptați să aveți același profit ca de la una de pe piața liberă.

Pentru că în cadrul acesteia sunt angajate persoane din categorii vulnerabile, care nu au productivitatea unui specialist, așa că întreprinderea socială nu poate rezista după ce pierde finanțarea.

S-ar putea să nu poți trăi din încasări după încheierea finanțării și să ai nevoie de susținere, de aceea întreprinderile sociale trebuie să beneficieze în continuare de subvenții.

Au, de asemenea, nevoie și de sprijinul comunității, pentru că se înființează să ofere la rândul lor sprijin acesteia.

Cum pot ajuta voluntarii întreprinderile sociale?

De doi ani de zile a fost introdusă legea voluntariatului, iar aceasta e o resursă prin faptul că în întreprinderile sociale se poate face voluntariat la fel ca în ONG-uri. Dar n-a aplicat nimeni până acum așa ceva.

Avem în continuare oameni care fac cu drag voluntariat în ONG-uri, dar nimeni nu voluntariază în întreprinderi sociale, deși legea permite ca un voluntar să îți ofere susținere făcând lucruri pentru care altfel ar trebui să le plătești. Legea permite acest lucru dacă ai întreprindere socială atestată de AJOFM.

Pentru că nu urmăresc profitul, ci să rezolve niște probleme în comunitate, întreprinderile sociale pot folosi și un alt tip de capital decât banii.

Întreprinderile sociale nu se bazează pe bani, ci pe relații de încredere, de întrajutorare, care se stabilesc într-o comunitate și pe care vă puteți baza pentru a porni o mică afacere socială. 

Care este rolul comunității?

Înainte de a înființa o întreprindere socială, comunitatea trebuie consultată pentru a afla care sunt nevoile localnicilor.

Oamenii trebuie întrebați pentru a afla ce tip de serviciu le lipsește, în ce tip de inițiativă s-ar implica și ce anume ar susține. Pregătiți comunitatea pentru înființarea unei întreprinderi sociale. Pe lângă asta, antreprenorul social trebuie să încline urechea și către sustenabilitate.

Sustenabilitatea nu se obține numai din vânzări, un antreprenor social nu își poate exploata angajații, ci trebuie să fie flexibil în fața nevoilor acestora.

În ajutorul cui poate veni o întreprindere socială?

Există categorii de oameni care pot fi ajutați de întreprinderile sociale: consumatorii, din cauză că sunt izolați sau săraci, au nevoie de servicii și produse pe care până acum piața nu le-a oferit.

A doua categorie sunt micii producători.

În fiecare an mii de ferme mici se închid pentru că oamenii nu mai au cu cine să lucreze, muncesc foarte mult și nu mai scot profit, fermele de familie se închid pentru că ei nu pot face față vânzării, producției și să întrețină și familia, așa că sunt la mâna intermediarilor. Ca să putem întreține în comunitățile noastre aceste tradiții economice, trebuie să ajutăm oamenii să își valorifice munca. 

Prin intermediul cooperativelor de consum se pot înființa ateliere pentru producători de lapte.

Citește și: Școala la Gârcini, o luptă pe care Anca și Florentina o câștigă bătălie cu bătălie

Oamenii trebuie să găsească soluții pentru comunitățile lor. Sustenabilitatea are nevoie de capitalul social al încrederii.

Asociatia Roma Entrepreneurship Development sprijină antreprenorii romi în dezvoltarea afacerilor lor și facilitează accesarea finanțărilor de la instituțiile de microfinanțare și bancare.

Misiunea sa este susținerea și crearea de locuri de muncă în comunitățile de romi, permițând antreprenorilor existenți să primească finanțare și servicii de dezvoltare a afacerilor, astfel încât să își poată accelera creșterea afacerilor și să poată oferi locuri de muncă în comunitățile de romi.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință | Aktual24

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință. Potrivit unei...

Incredibil, și totuși Marcel Ciolacu neagă că ar cunoaște-o pe… Neagu. Și nu doar el…

După articolul publicat de site-ul de investigații Snoop.ro, în...

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea. Două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea....