Ce facem cu alimentele care expiră. Sfatul nutriționistului. Se pot folosi alimentele după expirarea termenului de valabilitate sau trebuie să le aruncăm imediat? Doctorul Adina Rusu, nutriționist dietetician, ne-a dat câteva sfaturi.
Specialistul a explicat că situațiile variază destul de mult. Pe de o parte, alimentele pe care scrie „expiră la data de”, trebuie consumate până atunci și, mai mult, este obligatoriu să fie depozitate în condiții optime.
Gătirea lor nu este o soluție
Pe de altă parte, există alimente care pot fi consumate și la câteva luni după termenul de expirare, atâta timp cât sunt păstrate corespunzător și nu-și modifică vizibil aspectul.
Citește și: Importanța dermatoscopiei în prag de vară
Nici „șmecheria” cu gătirea alimentelor sau folosirea lor în preparate în ultima zi de valabilitate nu funcționează – ele trebuie consumate cât mai repede.
Dr. Adina Rusu lămurește și situația produselor congelate, explicând că diferite tipuri de carne rezistă perioade mai îndelungate congelării.
Perioada de valabilitate a unui aliment reprezintă intervalul de timp în care respectivul produs își menține siguranța microbiologică și caracteristicile sale fizice și chimice adecvate, la temperatura și condițiile de depozitare și de manipulare specificate de producător.
Alimentul își pierde proprietățile
La sfârșitul perioadei de valabilitate, se consideră că produsele alimentare încep să dezvolte caracteristici inacceptabile, care ne pot pune în pericol sănătatea, sau pot dezvolta proprietăți nedorite care.
Chiar dacă nu reprezintă un risc pentru sănătate, pot face alimentul respectiv mai puțin plăcut din punctul de vedere al texturii, al culorii sau al mirosului.
„Este important de știut faptul că aceste termene de valabilitate nu sunt arbitrare, ci se stabilesc prin metode științifice riguroase.
Citește și: Din dragoste de telemea
Pentru fiecare produs alimentar în parte, înainte de a fi introdus pe piață, procesatorul trebuie sa identifice factorii care pot determina degradarea alimentului sau care îl pot face să devină nesigur pentru consum, să studieze și să determine perioada de valabilitate.
Ulterior, după ce produsul este pe piață, să continue să monitorizeze durata de conservare și perioada de valabilitate.
Astfel, perioadele de valabilitate sunt determinate ținând cont de potențialele evoluții microbiene, de degradarea nutrienților, de modificările senzoriale, de controlul temperaturii și de tipul de ambalaj utilizat.”
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)