Ce facem cu alimentele care expiră. Sfatul nutriționistului | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Ce facem cu alimentele care expiră. Sfatul nutriționistului. Se pot folosi alimentele după expirarea termenului de valabilitate sau trebuie să le aruncăm imediat? Doctorul Adina Rusu, nutriționist dietetician, ne-a dat câteva sfaturi.

Specialistul a explicat că situațiile variază destul de mult. Pe de o parte, alimentele pe care scrie „expiră la data de”, trebuie consumate până atunci și, mai mult, este obligatoriu să fie depozitate în condiții optime.

Gătirea lor nu este o soluție

Pe de altă parte, există alimente care pot fi consumate și la câteva luni după termenul de expirare, atâta timp cât sunt păstrate corespunzător și nu-și modifică vizibil aspectul.

Citește și: Importanța dermatoscopiei în prag de vară

Nici „șmecheria” cu gătirea alimentelor sau folosirea lor în preparate în ultima zi de valabilitate nu funcționează – ele trebuie consumate cât mai repede.

Dr. Adina Rusu lămurește și situația produselor congelate, explicând că diferite tipuri de carne rezistă perioade mai îndelungate congelării.

Perioada de valabilitate a unui aliment reprezintă intervalul de timp în care respectivul produs își menține siguranța microbiologică și caracteristicile sale fizice și chimice adecvate, la temperatura și condițiile de depozitare și de manipulare specificate de producător.

Alimentul își pierde proprietățile

La sfârșitul perioadei de valabilitate, se consideră că produsele alimentare încep să dezvolte caracteristici inacceptabile, care ne pot pune în pericol sănătatea, sau pot dezvolta proprietăți nedorite care.

Chiar dacă nu reprezintă un risc pentru sănătate, pot face alimentul respectiv mai puțin plăcut din punctul de vedere al texturii, al culorii sau al mirosului.

Este important de știut faptul că aceste termene de valabilitate nu sunt arbitrare, ci se stabilesc prin metode științifice riguroase.

Citește și: Din dragoste de telemea

Pentru fiecare produs alimentar în parte, înainte de a fi introdus pe piață, procesatorul trebuie sa identifice factorii care pot determina degradarea alimentului sau care îl pot face să devină nesigur pentru consum, să studieze și să determine perioada de valabilitate.

Ulterior, după ce produsul este pe piață, să continue să monitorizeze durata de conservare și perioada de valabilitate.

Astfel, perioadele de valabilitate sunt determinate ținând cont de potențialele evoluții microbiene, de degradarea nutrienților, de modificările senzoriale, de controlul temperaturii și de tipul de ambalaj utilizat.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related