Bebe este din Ploiești, dintr-o familie de romi ursari, iar de la 14 la 30 de ani a fost hoț de buzunare. Provine dintr-o familie săracă, mama i-a murit când avea doar 16 ani, era alcoolică, și a crescut mai mult pe la rude.
Viața i-a fost grea de mic, dar a devenit și mai grea când, la 14 ani, a descoperit că este homosexual. A ascuns acest „stigmat” timp de cinci ani, temându-se de reacția familiei. Și, din păcate, avea dreptate: când rudele lui au aflat, au avut o reacție violentă. L-au bătut și l-au alungat dintre ei.
Furtul a fost, pentru el, singura cale de supraviețuire. Furtul și prostituția.
15 ani în închisoare din 35 de viață
Bebe este unul dintre personajele unui documentar remarcabil, „Amar”, un film prin care regizoarea Diana Gavra intră în lumea închisă a hoților de buzunare și o prezintă publicului.
A pătruns în viața lor „profesională”, dar și în cea personală. Personajele – oameni reali – provin din medii defavorizate, iar unii, chiar dacă au avut familii, au trăit mai mult pe străzi. Asta când nu au stat în închisoare.
Hoțul de buzunare care deschide „Amar”, documentar ce poate fi vizionat în cadrul Astra Film Festival 2023, a stat în închisoare deja 15 ani, deși are doar 35 de ani.
Familia l-a alungat când a aflat că este homosexual
Unii nu reușesc niciodată să se „vindece de furt”, deși au la rândul lor copii”. Alții s-au salvat, în cele din urmă, dar numai după ce au plecat în altă țară.
Bebe este unul dintre aceștia. După ce a rămas orfan, a fost mai mult flămând. „Eu nici nu mai știam unde să mă duc să mănânc, ce să fac.
De aceea, a trebuit să mă apuc să fur, ca să pot trăi, să pot supraviețui. Eram singur, nu aveam pe nimeni”, a povestit Bebe regizoarei Diana Gavra.
Calvarul lui s-a amplificat după ce, la 14 ani, și-a dat seama că este homosexual.
„Am trăit în România foarte pitit, ascuns, să nu afle nimeni. La romi, e foarte rău să se afle că ești gay. La 19 ani, au aflat toți. Și atunci a fost mult mai rău, pentru că atunci chiar nu m-a mai primit nici o rudă, nimeni. De la A la Z.
Nimeni din familia mea nu a mai vrut să aibă de-a face cu mine. Verii mei mă huluiau, mă scuipau, unchiul meu m-a bătut. Nu se mai putea, eram exclus din rasa asta. Nu am avut casă, nimic, nu știam unde, ce și cum, ce să fac”, își amintește fostul hoț de buzunare.
Racolat pentru prostituție și furt
Rămas fără repere, a fost racolat de un rus și un român, care i-au propus să meargă în străinătate, să se prostitueze.
„Era în 2002, aveam 20 de ani. Am plecat în Olanda să mă prostituez cu bărbați, dar să îi și fur, că ăsta a fost scopul principal al celor care m-au racolat. Să fur clienții. Din Olanda, am fost în Elveția, apoi am ajuns în Germania. Am continuat prostituția, furăciunile, furam din casă de la clienți tot ce găseam, ce era valoros.
Noi, doar ce mâncam și ne luam haine. Eram cu un prieten de-al meu. El tot ne amenința că ne omoară.
Iar românul mă amenința că spune tuturor de la mine din cartier ce fac eu aici. De frică, am tăcut, am tăcut, a mers vreo doi ani de zile”, dezvăluie Bebe, în documentarul „Amar”, difuzat joi, 19 octombrie, și sâmbătă, 21 octombrie, la festivalul de film documentar de la Sibiu.
Ce faci dacă ești rom, homosexual și hoț de buzunare?
Până la urmă, Bebe nu a mai rezistat și i-a amenințat pe cei doi explotatori ai săi că merge la Poliție. Cei doi au fugit.
„Am rămas din nou singur, m-am apucat de furat pe cont propriu, vreo șase ani de zile”.
Apoi s-a lăsat „de meserie”. Este în Germania de 20 de ani și spune că s-a integrat în societatea germană.
Îmi pare rău că nu am avut și eu pe cineva lângă mine, să îmi dea o mână de ajutor, să mă duc la școală, să nu mă duc la furat.
Mi-am pierdut copilăria aiurea, în foame, în furăciuni, să faci nenorociri. Dar statul român nu m-a ajutat, cum s-a întâmplat în Germania”, este oful lui Bebe.
Bărbatul spune că în România nu ar fi putut să mă integrez, pentru că societatea nu dă nici o șansă unui rom. Dacă mai este și infractor, și homosexual, reabilitarea devine imposibilă.
Nu ai școală, nu ai aia, nu ai aia, nu ai cum. Eu mi-aș fi dorit să mă integrez în România, dar nu am avut cum. Am fost orfan de mic.
În Germania, m-au dus la școală, 6 luni de zile am făcut cursuri, după care am făcut de calificare, am ales eu ce vreau să fac. M-am calificat horticultor, ca grădinar, mi-au dat o casă socială, îmi plăteau și chiria, totul.
Mă duceam la diaconie, în fiecare joi și sâmbăta erau oameni care au fost drogați, hoți, ne dădeau să mâncăm, vorbeam, veneau terapeuți. Îți arătau că vor să te ajute, să te ingrezi. Dacă ești integrat, ai mai multe șanse în viață”.
Povestea de viață a lui Bebe este doar una dintre cele surprinse în filmul „Amar”, un documentar care își propune și, credem noi, reușește să înțeleagă nu doar cum au ajuns niște oameni să fure din buzunare, ci să arate, încă o dată, spre responsabilitatea societății românești, a sistemului și, la urma urmei, a fiecăruia dintre noi pentru soarta celor mai puțin norocoși dintre noi.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Muncesti.
Buna domnu sau doamna baluba acum da muncesc slava domnului mam Integrat in sociateate am o meserie foarte frumoasa castig foarte bine am invatat cat de cat Sa Scriu Sa citesc duc o viata foarte buna pot spune nu Ami lipseste nimic slava domnului si cui sai multumesc?? Oare statului Roman nu niceodata .pentruca Asi lasa copi ai strzi copi si tineri ce ai arunca pe strazi cand ies dela casa de copi nu treb Sa va detaliez pentruca stiti ce si cum in romania EU ai multumesc in Primul Rand lui dumnezeu pentruca ma ajutat Sa fiu omul care astazi sant si dupa ai multumesc statului german pentru ca mau ajutat mau sprijinit au fost langa mine mau invatat mau pus la cursuri mau indrumat Tipp de 3 ani de zile miau fost alaturi si toate astea ca EU Sa ma pot integra in societate ca EU Sa pot invata ca viata nu e cum am cunoscuto EU in romania