Antonescu a încercat să-i convingă pe social-democrați că e omul lor și a primit votul masiv al majorității pentru a deveni prezidențiabilul coaliției de guvernare, chiar dacă nu le-a spus ce vrea să facă la Cotroceni.
Liderul Marcel Ciolacu are toate motivele să-l susțină, fiindcă poziția sa de prim-ministru și de șef al PSD depinde mult de rezultatele alegerilor prezidențiale din luna mai. Ciolacu i-a făcut un portret frumos lui Antonescu, încercând să se scuze pentru felul în care s-a rupt prima prietenie mai lungă dintre PSD și PNL: „Bine ai venit Crin, sper că ţi-a fost dor de PSD. Tu ai trăit timpurile când PSD-ul poate nu a fost corect cu tine. Dar stai liniştit, eu am trăit timpurile când PNL-ul şi-a luat revanşa şi nu a fost corect faţă de mine”.
În 2014, înainte de europarlamentare, Crin Antonescu le-a întors spatele social-democraților, după ce a înțeles că nu el va fi candidatul comun al Uniunii Social Liberale pentru Cotroceni, Uniune care câștigase alegerile parlamentare cu o majoritate zdrobitoare.
Crin Antonescu a încercat să invoce motive morale în această despărțire, codul penal, independența justiției, amnistia dorită de atât de mulți politicieni trimiși de procurorii anticorupție în judecată sau chiar ajunși la închisoare. Erau pretexte, fiindcă liberalii aveau în zona justiției aceleași interese ca social-democrații.
PSD ar vrea să aibă propriul candidat
Existase, însă, un protocol, potrivit căruia, Victor Ponta urma să rămână prim-ministru, iar Crin Antonescu să fie candidatul comun.
La fel ca atunci, și acum, activul PSD ar vrea să aibă propriul candidat iar discuțiile în partid nu sunt nici în această perioadă foarte simple, în ciuda votului de duminică, unde doar 14 delegați au votat împotriva lui Crin Antonescu.
Printre ei și Victor Ponta, fostul președinte PSD, pe care propriul partid nu l-a lăsat să vorbească de la microfonul Congresului unde ieri s-a oficializat candidatura liberalului Antonescu. Ponta nu mai e în grațiile social-democraților de când și-a dat demisia după tragedia de la Colectiv, lăsând locul liber pentru forțele de dreapta, pe care inițial Klaus Iohannis le-a susținut. Totuși, unora nu le-a plăcut atmosfera de partid cu vechi reflexe venite din frigul comunist, dar nici nu au protestat.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!