„Pot spune că 2025 va fi un an de uriașă cotitură”, promite candidatul pro-rus la Preşedinţia României Călin Georgescu. Ce poate însemna această „uriaşă cotitură”?
Punând cap la cap declaraţiile sale de până acum şi unele idei din programul său de preşedinte, s-ar putea spune că prevesteşte încercarea de a scoate România de pe traiectoria euroatlantică şi de a o repune în sfera de influenţă a Rusiei.
Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi pentru câteva generaţii. Şi ar însemna că unii îşi vor bate joc de tot ceea ce poporul român a obţinut, cu sânge, în decembrie 1989.
Elena Lasconi susține democrația occidentală și Parteneriatul Strategic cu SUA
Înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, pentru a vedea care sunt, pe linie de politică externă, securitate şi apărare, proiectele asumate de candidaţii la Preşedinţia României, am parcurs programele politice ale candidaţilor plasaţi pe primele cinci locuri în sondaje privind intenţia de vot: Marcel Ciolacu (PSD), George Simion (AUR), Elena Lasconi (USR), Mircea Geoană (independent) şi Nicolae Ciucă (PNL). Cu excepţia lui George Simion, parcursul euro-atlantic al ţării a fost o temă consensuală în cazul tuturor celorlalţi patru candidaţi.
Dacă despre Elena Lasconi ştiam, înaintea scrutinului prezidenţial, că promite că România rămâne un avanpost al democraţiei occidentale în această parte a Europei, că va menţine Parteneriatul Strategic cu SUA, că ţara noastră va fi o poartă de reconstruire a Ucrainei, pentru că „Ucraina independentă și europeană este singura garanție reală că nu vom recădea pradă imperialismului rusesc, ca de atâtea ori în istoria noastră”, că va susţine parcursul european al Republicii Moldova, programul lui Călin Georgescu era aproape necunoscut.
Acesta era doar unul din candidaţii pro-ruşi înscrişi în cursa pentru Cotroceni, aflat însă mult sub radar conform sondajelor de opinie.
Continuarea în Puterea a Cincea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru )