Ce l-a determinat pe Ciolacu să iasă din complicitatea dulce cu liderul AUR

Data:

spot_img

Informația că liderul AUR George Simion are interdicție de intrare în Republica Moldova și Ucraina din rațiuni de securitate este publică de câțiva ani.

Jurnaliștii români, inclusiv eu, am încercat să aflăm detaliile din spatele acestor decizii, dar ne-am lovit de zidul dur al secretului invocat de cele două state vecine.

Într-o perioadă de război, când presa din UE publică frecvent anchete care arată modul în care regimul de la Kremlin susține sau chiar este conectat în mod direct la mișcările politice radicale de dreapta din Europa, suspiciunile privind conexiunile lui George Simion cu serviciile secrete rusești ar fi fost lămurite demult într-un stat cu democrație consolidată.

Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt datoare să lămurească această controversă, ci doar autoritățile din România în fața cetățenilor săi. Dar România nu este un stat cu democrație consolidată.

Într-un astfel de stat, comisiile parlamentare de control ale SIE și SRI ar fi cerut public demult lămurirea acestor suspiciuni grave că un lider politic român ar avea conexiuni rusești.

Tot într-un stat cu democrație consolidată, președintele Klaus Iohannis și premierii care au avut mandat în această perioadă a războiului la graniță, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, ar fi cerut demult instituțiilor abilitate să investigheze suspiciunile apărute în spațiul public.

Citește și: Milionarul Dragoș Dobrescu nu scapă de proces. Instanța Supremă a decis că faptele nu se prescriu

Nu poți, la nivel de politică externă, să susții că România luptă împotriva autoritarismului rusesc, dar să nu poți explica populației de ce Ucraina i-a interzis unui lider politic cu expunere mare la public să pună piciorul pe teritoriul său, din rațiuni de securitate.

Într-un stat cu democrație consolidată, într-o perioadă de război la graniță, directorul SIE Gabriel Vlase ar fi ieșit în interviuri publice și și-ar fi asumat că nu există facțiuni din serviciile secrete românești cu agendă învechită pro Moscova, iar dacă există, sunt marginale și fără putere de influență politică.

O poziție asumată a unui director de serviciu secret ar fi fost binevenită, câtă vreme este de notorietate faptul că foști lucrători din sistemul de securitate sunt în prezent simpatizanți înfocați ai ideologiei suveraniste AUR.

Numai că România nu este un stat cu democrație consolidată.

Acum câteva luni am publicat o anchetă în care arătam că Laurențiu Rebega a făcut parte în perioada 2014-2019, când își exercita mandatul de europarlamentar, dintr-o rețea dirijată de agenți ruși ce acționau în interiorul Uniunii Europene, coordonată direct de la Moscova.

Cercetătorul ucrainean Anton Shekhovtsov, renumit în mediul academic pentru investigațiile sale referitoare la conexiunile dintre Kremlin și politicienii de extremă dreapta din UE, dezvăluie în ultima sa carte publicată în această toamnă că inclusiv românul Laurențiu Rebega a avut un rol în interiorul acestor rețele coordonate de Kremlin.

A existat vreo reacție din partea comisiilor de control SIE și SRI privind lămurirea acestor acuzații care țin de securitatea națională? Nici pomeneală.

În fapt, partidelor de la guvernare, PNL și PSD, le-a convenit creșterea AUR în sondaje, pentru că populiștii de dreapta le-au oferit posibilitatea de a-i folosi ca sperietoare politică și a se poziționa drept singurele partide democratice din România.

În realitate, există o relație de complicitate politicianistă de tipul win-win între AUR și partidele de la guvernare.

Și PNL, și PSD sunt mulțumite că AUR există ca sperietoare, iar asta i-a determinat pe toți liderii politici să închidă ochii sau să nu dorească să fie investigate cauzele de profunzime pentru care acest partid crește.

Această strategie toxică de sistem explică de ce televiziuni de casă, cum ar fi RTV și Realitatea TV, promovează constant ideologia AUR și promotorii săi, pe de o parte, dar sunt extrem de prietenoase și cu liderii PSD și PNL.

Nu e niciun secret că Marcel Ciolacu se simte confortabil în studiourile RTV și Realitatea, aceleași studiouri care ridică în slăvi suveranismul ca opțiune politică pentru români.

N-am auzit vreodată vreun lider politic din PSD sau PNL certând aceste televiziuni, pentru că promovează fără niciun filtru critic mesajele toxice ale ideologiei AUR.

Faptul că Marcel Ciolacu sau altă voce PSD lansează pe surse știrea că premierul cere Ucrainei și Republicii Moldova să explice de ce George Simion are interdicție de a intra pe teritoriul acestor state exact în această notă a complicității cu AUR ar trebui citită.

S-a trezit dintr-odată Ciolacu să facă lumină în legătură cu liderul AUR?

Nici pomeneală. Cel mai probabil, celor două partide de la guvernare încep să le fie frică din punct de vedere electoral de partidul extremist.

Mai mult, poziția „curajoasă” a liderului PSD vine imediat după reacția fostului director SRI, Eduard Hellvig, care l-a atacat frontal pe Claudiu Târziu, din cauza declarațiilor revizioniste ale acestuia.

Citește și: Discursul revizionist al liderului AUR Claudiu Târziu, preluat cu entuziasm în presa rusească

Intrat în jocul interțial al puterii, Ciolacu uitase că, pentru a deveni cu adevărat prezidențiabil, vigilența față de mișcările politice cu agenda pro Moscova ar trebui să fie maximă.

Dacă pe români îi mai poți păcăli, pe liderii occidentali cu care iei decizii privind securitatea regională, nu prea.

Lor chiar trebuie să le câștigi încrederea că ești un aliat politic de nădejde, cu atât mai mult cu cât se preconizează vremuri extrem de complicate la granița României.

Poziția lui Hellvig pare să-l fi trezit din somn pe Ciolacu. Să sugereze oare toate aceste reacții în cascadă împotriva AUR o viitoare competiție politică între Ciolacu și Hellvig?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
3 COMENTARII
  1. „…A existat vreo reacție din partea comisiilor de control SIE și SRI…? Nici pomeneală…”___–___Cum e sasul e si prastia! Amandoua aceste institutii sunt direct subordonate pres-edintelui, asa ca impartasesc aceiasi „viziune” mioritica (devenita istorica), adica neanvinsa DUPLICITATE, daca Rusia castiga, plus alte elemente, iohan si toata gasca vor fi gata sa devina -iarasi- satelit pe orbita Rusiei…Pana atunci, suntem prooccidentali, dar inchidem amandoi ochii la aceste manifestari, de fapt este dovedit -cum spune art.- ca cel putin un roman -si inca- europarlamentar, a fost implicat in spionaj si lobby pro-Rusia…

  2. „Conducători”!? Vai ție Românie!
    Noi, politician care a jucat perfect ca ministru de externe a fost Andrei Pleșu. Ba chiar Băsescu ce nu mi s-a părut a fi un trădător. În rest numai politruci-marionetă. Cu astfel de comportamente de o lașitate enormă, cu oamenii SRI și SIE aduși, cum se cuvine, de cuplul Iliescu-Măgureanu din vechea Securitate nu ne putem aștepta la lucruri limpezi din partea unor Ciolacu, Ciucă, Simion, Șoșoacă & Co.
    În 1990 am plecat cu stângul și am continuat numai cu stângul.

  3. Cred ca pui problema in mod gresit: Pentru Simion, sau Sosoaca, ori altii din categoria lor, interdictiile au venit la sugestia Romaniei (prin canalele serviciilor) nu la initiativa tarilor respective (Ucraina, Moldova). Daca privesti asa lucrurile, toate se leaga frumos..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...

Asalturi finale

Să vedem pe cine băgăm în turul doi. Ca...