Ce merită reținut din interviul lui Tucker Carlson cu Putin

Data:

spot_img

Ce merită reținut din interviul lui Tucker Carlson cu Putin, în condițiile în care puțini se așteptau să iasă ceva revoluționar în urma acestei întâlniri difuzate joi pe site-ul fostului moderator american. Acesta nu a reușit, într-adevăr, să obțină vreo perspectivă interesantă asupra scopurilor reale de război ale președintelui rus sau să îl tragă la răspundere pentru invazia brutală a Ucrainei.

Cu toate acestea, Putin a profitat din plin de ocazie pentru a planta semințe de îndoială cu privire la ajutorul acordat de America Ucrainei și la sistemul politic american, scrie Politico.

Citește și: Putin sugerează că maghiarii din Transilvania vor să revină la Ungaria (Aktual24)

Ce merită reținut din interviul lui Tucker Carlson cu Putin

1. Putin nu a terminat cu războiul

Principalul mesaj pe care Putin a încercat să îl transmită americanilor este „Nu are rost ca Ucraina să fie ajutată cu mai mulți bani și arme”. Iar Carlson, care a criticat la rândul său, în trecut, sprijinul SUA pentru ucraineni, a fost fericit să contribuie la transmiterea acestui mesaj, scrie Politico.

Citește și: Învățăm de la norvegieni despre energia sănătoasă

Dacă vreți cu adevărat să încetați lupta, trebuie să încetați să mai furnizați arme. Se va termina în câteva săptămâni. Asta este„, a susținut Putin, adăugând că depinde de SUA să ceară Ucrainei să vină la masa negocierilor.

Dar aceasta nu este cu adevărat întreaga poveste, așa cum Putin însuși a clarificat în două răspunsuri semnificative la alte întrebări ale lui Carlson.

În primul rând, întrebat dacă Rusia și-a atins obiectivele de război, dictatorul rus a răspuns: „Nu. Nu ne-am atins încă obiectivele, pentru că unul dintre ele este de-nazificarea”.

Afirmația potrivit căreia Rusia încearcă să „de-nazifice” Ucraina este văzută pe scară largă ca un limbaj de cod pentru înlăturarea președintelui ales democratic (evreu) al țării, Volodimir Zelenski. Arătând clar ce a vrut să spună prin comentariul său, Putin a afirmat că „trebuie să scăpăm de acei oameni” despre care a afirmat, fără temei, că „susțin” nazismul, comentează jurnaliștii de la Politico.

În al doilea rând, când Carlson l-a întrebat pe liderul de la Kremlin dacă „ar fi mulțumit cu teritoriul pe care îl aveți acum”, autocratul rus a refuzat să răspundă, reluându-și punctul de vedere despre de-nazificare și insistând că nu a terminat încă de răspuns la întrebarea anterioară.

YouTube video

2. Putin a încercat să diminueze încrederea americanilor în democrație

Prin interviul lui Tucker Carlson cu Putin, dictatorul rus a obținut un acces neîngrădit la o mare audiență americană înainte de alegerile prezidențiale din SUA de la sfârșitul acestui an.

Nu este un secret pe cine ar susține Carlson în cazul probabilei reluări a confruntării Donald Trump vs. Joe Biden. Dar Putin, și nu fostul moderator de la Fox News, a fost cel care l-a adus prima dată în discuție pe Trump, spunând că s-a bucurat de o „relație personală” cu fostul președinte american, precum și cu George W. Bush.

De asemenea, Putin a trecut în revistă modurile în care foștii președinți americani – în deceniile sale la putere a văzut patru venind și plecând – nu au reușit să ajungă la un consens cu Rusia în chestiuni de securitate, chiar și atunci când a susținut că aceștia au dorit acest lucru, scrie Politico.

Ideea pe care a vrut să o sublinieze: Sistemul politic american este, ca să împrumutăm o expresie, o mlaștină nedrenată, iar democrația americană este o iluzie.

„Sună ca și cum ați descrie un sistem care nu este condus de oamenii care sunt aleși, după spusele dumneavoastră”, a rezumat Carlson, un Carlson serviabil, pentru președinte.

„Așa este, așa este”, a răspuns Putin mulțumit. „Nu este vorba despre personalitatea liderului. Este vorba despre mentalitatea elitei”.

3. Propagandiștii Kremlinului obțin o victorie

Oricine care poate să „zgârie armura” lui Putin este ținut la ani lumină de președinte – fie că este vorba de soțiile soldaților ruși, de jurnaliști independenți sau de contestatarul electoral anti-război Boris Nadejdin.

Cei care reușesc să vorbească cu Putin sunt întotdeauna aleși cu grijă de Moscova, iar Tucker Carlson nu a făcut excepție (după cum a confirmat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al Kremlinului).

Anticipând criticile potrivit cărora interviul lui Tucker Carlson cu Putin nu ar face altceva decât să faciliteze propaganda Kremlinului, atât fostul moderator american, cât și liderul rus s-au străduit să înlăture impresia că ar fi fost în cârdășie. Însă orice moment de tensiune a fost scurt și, în cele din urmă, nesemnificativ, Putin ieșind învingător.

„Avem un spectacol sau o conversație serioasă?”, a tunat Putin în primele minute ale interviului, înainte de a livra un monolog istoric de peste 20 de minute, relatează Politico.

Carlson, care nu a reușit să verifice faptele sau să deturneze fantezista lecție de istorie a președintelui rus, a avertizat în schimb telespectatorii, într-o declarație de deschidere, că atunci când a răspuns la întrebarea sa privind motivul pentru care Rusia a invadat Ucraina, „Putin a continuat foarte mult timp, probabil o jumătate de oră, despre istoria Rusiei, mergând înapoi până în secolul al VIII-lea. Și, sincer, am crezut că este o tehnică de obstrucționism și am considerat-o enervantă“””.

Dar Carlson a îndulcit imediat chiar și această lovitură, declarând că, în cele din urmă, crede că Putin a fost „sincer” și lăudând „cunoștințele enciclopedice” ale președintelui.

Citește și: Eoliene în Marea Neagră nu vor fi mai devreme de 2031. Mai are rost să investim în gaz?

4. Putin își continuă să-l măgulească pe Elon Musk

Elon Musk, șeful Tesla și X, a fost de o loialitate divizată în ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inițial ajutând Kievul, înainte de a părea că cedează în fața propagandei Kremlinului . În interviul acordat lui Carlson, Putin a profitat de ocazie pentru a mângâia ego-ul miliardarului.

Există rapoarte conform cărora Elon Musk a avut deja cipul implantat în creierul uman în SUA„, i-a spus Putin lui Carlson, scrie Politico.

Întrebat ce părere are despre acest lucru, dictatorul rus a răspuns: „Cred că nu există nicio posibilitate de a-l opri pe Elon Musk. El va face ceea ce crede de cuviință. Cu toate acestea, va trebui să găsiți un teren comun cu el. Căutați modalități de a-l convinge. Cred că este o persoană inteligentă. Cred cu adevărat că este.”

5. Putin este deschis la un schimb de prizonieri în care să fie implicat jurnalistul Evan Gershkovici

O întrebare adresată înaintea interviului lui Tucker Carlson a fost dacă va aborda subiectul Evan Gershkovich, reporterul american de la Wall Street Journal aflat în detenție preventivă în Rusia de aproape un an, în baza unor acuzații de spionaj considerate, în general, inventate.

Carlson a evocat posibilitatea unui schimb de prizonieri în care să fie implicat Gershkovich, pe care l-a numit „copil” și „evident că nu este spion”.

Putin a obiectat la această descriere a lui Gershkovich, reiterând afirmațiile Kremlinului că acesta a fost prins „în flagrant” cu informații confidențiale.

Dar președintele a declarat că serviciile speciale ruse și americane „au fost în contact unul cu celălalt” în legătură cu acest caz și că nu a existat niciun „tabu pentru a rezolva această problemă”.

Putin a menționat apoi despre „o persoană care execută o pedeapsă într-o țară aliată a SUA”.

Deși nu l-a numit, Putin s-a referit în mod clar la Vadim Krasikov, un agent FSB care ispășește o condamnare pe viață în Germania pentru că l-a asasinat pe fostul rebel cecen și cetățean georgian Zelimkhan Khangoshvili în plină zi la Berlin, în 2019.

„Această persoană, din cauza sentimentelor patriotice, a eliminat un bandit într-una dintre capitalele europene”, a opinat Putin, scrie Politico.

Este un semnal că Kremlinul încearcă să obțină eliberarea lui Krasikov din Germania, în schimbul eliberării lui Gershkovici.

6. Canalele de comunicare dintre SUA și Rusia rămân deschise

Putin a susținut că nu-și amintește când a vorbit ultima dată cu președintele Biden. „Trebuie să-mi amintesc totul? Am propriile mele lucruri de făcut. Avem afaceri politice interne”.

Întrebat de ce nu a mai vorbit cu omologul său american, Putin a spus: „Nu am vorbit cu Biden. De ce l-aș suna? Despre ce ar trebui să vorbesc cu el? Sau să-l rog să facă ce?”.

Dar el a adăugat că „anumite contacte sunt menținute” când vine vorba de liniile de comunicare între Washington și Moscova.

7. Tucker a avut mult timp pentru Putin

Cu puțin peste două ore, interviul înregistrat marți la Kremlin a fost al doilea cel mai lung interviu publicat vreodată de Carlson (devansându-l pe cel de 29 de minute cu premierul ungar Viktor Orbán și pe cel de 46 de minute cu fostul președinte american Donald Trump).

Totuși, Putin nu a ajuns la cele 147 de minute acordate lui Andrew Tate, autointitulat misogin și acuzat de trafic de persoane în România, potrivit Politico.

Citește și: Fostul ministru liberal Cristian Adomniței achitat, după ce la fond a primit 3 ani și 2 luni închisoare. El este nașul unui judecător CCR

8. Putin vrea să dea vina pe SUA pentru exploziile de la Nord Stream

„Cine a aruncat în aer Nord Stream?”, l-a întrebat Carlson pe Putin, referindu-se la exploziile misterioase din septembrie 2022, care au distrus gazoductele submarine ce livrau gaz din Rusia spre Germania.

„Voi, cu siguranță”, a răspuns Putin.

„Am fost ocupat în acea zi!”, a glumit Carlson.

Putin a părut să se bucure de acest joc de rol, spunându-i americanului că, deși el personal poate avea un alibi, CIA nu avea.

Întrebat dacă are vreo dovadă pentru această afirmație, Putin a spus că totul se reduce la o chestiune de cine are motivul și resursele necesare.

Mai multe țări au fost acuzate public pentru explozii, cu diferite grade de dovezi. Ucraina a declarat că Rusia este responsabilă (lucru negat de Kremlin), în timp ce Moscova a acuzat anterior Marea Britanie, fără a prezenta însă nici ea dovezi care să susțină această afirmație, potrivit Politico.

9. Cel mai bizar moment al interviului

Ar fi vorba de Putin care îi ordonă unui consilier să îi înmâneze copii ale scrisorilor din secolul al XVII-lea scrise de cazacul Bogdan Hmelnițki, pentru a-i dovedi lui Carlson că nu „inventează lucruri”, spunându-i fostului prezentator de la Fox News că poate traduce documentele în engleză „mai târziu”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related