Transhumanța mai este încă practicată de ciobanii români. Ciobanii coboară de la munte la șeș cu sute de oi. Înainte pericolele care marcau acest drum lung erau reprezentate de animalele sălbatice și de hoți. Azi, până și aceste ameninințări s-au „modernizat”.
S-au transformat în amenzi pentru că ciobanii merg cu oile pe drumurile publice și certuri cu proprietarii unor terenuri peste care trec.
Dar acestea rămân, totuși niște aspecte colaterale din călătoria ritualică a oierilor și a oilor lor. Importantă rămâne tradiția, relevante sunt credințele și trăirile acestor oameni. Pe care Dumitru Budrala le surprinde cu migală, cu înțelegere și chiar cu sentimentul acela de atașament față de ceva care dispare încet, încet, fără ca cineva să mai aibă puterea să-i oprească trecerea în amintire.
„Calea laptelui”, documentarul care este încă în lucru, va fi difuzat în cadrul Astra Film Festival 2023, vineri, de la ora 18.00, la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.
Vin și personajele documentarului, să vorbească cu spectatorii.
Dacă nu ajungeți la film, puteți vedea expoziția de fotografie „Transhumanța”, de la ora 10.00, sâmbătă și duminică, în Mini Dome-ul din Piața Mare a Sibiului.
Poți să își convertești tatăl care nu crede?
Într-o lume în care taberele sunt radical opuse, ateii privindu-i cu superioriatate de „pupătorii de moaște”, iar credincioșii uitându-se cu milă la cei care „vor arde în Iad”, „Gâlceava ateului cu lumea” aduce o abordare caldă, umană, familiară a acestui conflict care nu se va stinge prea curând.
Un fiu credincios începe o campanie elaborată pentru a-și converti tatăl – un ateu convins, dar demersul său se dovedește a fi o misiune extrem de complicată, acesta este punctul de plecare al documentarului ce poate fi vizionat vineri, de la ora 19.00, la Promedada Mall, sala Cine Gold 5.
Pawel încearcă să își aducă tatăl, aflat la o vârstă venerabilă, pe calea credinței, însă Andrzej Rodan este un filosof libertin și un cunoscut autor de romane scandaloase de la sfârșitul anilor 80, astfel încât misiunea fiului pare una imposibilă.
Cei doi pornesc într-o călătorie prin Polonia în timpul căreia, printre dialoguri savuroase și scene dramatice, încep să iasă la iveală amintiri și secrete de familie, aduse în prezent într-un mod inteligent și inspirat, cu ajutorul imaginilor de arhivă.
Citește și: Ce faci dacă ești rom, homosexual și hoț de buzunare? „Amar”, la Astra Film Festival
„Rețeaua Albanezu” și „Țara lui lasă-mă să te las”
Investigațiile realizate de emisiunea „România, te iubesc!”, de la Pro TV, nu au mai nevoie de nici o prezentare. Au abordat teme grele, subiecte pe care alții le-au evitat, au pătruns adânc în detaliile unor afaceri și contracte care ne fură banii pentru sănătate, pentru drumuri sigure sau pentru educație.
La Astra Film Festival 2023, doi dintre jurnaliștii emisiunii prezintă două dintre cele mai reușite investigații ale seriei.
„Rețeaua Albanezu” începe la ora 12.00, la Promenada Mall, Sala Gold 6. Cosmin Savu vorbește cu publicul despre drumul pe care l-a făcut pe urmele unei rețele care cesionat firme cu probleme către cetațeni albanezi dintr-un orașel din Albania. O bandă care a profitat de slăbiciunea statului român, dar și de complicitatea unor funcționari publici de rang înalt.
În „Țara lui lasă-mă să te las”, Paul Angelescu a verificat calitatea lucrărilor şi cine sunt firmele care au efectuat lucrări în cadrul unui uriaş program de investiţii, botezat „Anghel Saligny”, care are fonduri de 60 de miliarde de lei.
De la ora 16.00, la Promenada Mall, Sala Gold 6, analizează pentru început Teleorman, unde firma unui primar liberal face reţele de apă şi canal. La robinet curge apă…galbenă.
Ambele întâlniri sunt moderate de Răzvan Chiruță, redactor-șef PRESShub.
Urmăriți PressHUB și pe Google News