Ce nu înțelege Robert Turcescu

Data:

spot_img

Turcescu a ratat examenul de conștiință odată cu statutul său din ce în ce mai confuz: jurnalist acționatde mai multe butoane de comandă, politician eșuat, din nou jurnalist gata de orice pentru audiență.

Presa a relatat abundent despre retragerea premiului acordat de Societatea Timișoara lui Robert Turcescu în urmă cu ani, când acesta se prezenta ca un jurnalist incisiv și dedicat meseriei.

Premiul purtând numele scriitoarei și disidentei timișorene Alexandra Indrieș a fost instituit pentru a-i onora pe cei care au contribuit „la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democrației și ale statului de drept în România”. Scriitori, activiști civici, jurnaliști au primit de-a lungul timpului acest premiu.

Retragerea unui premiu echivalează cu o disociere de acțiunile laureatului, aflate în contradicție majoră cu scopul premiului. Nu e vorba de simple nepotriviri sau de idei polemice.

Societatea Timișoara a explicat în comunicatul dat publicității de ce îi retrage lui Turcescu premiul: „Participarea domnului Turcescu la nunta liderului AUR a fost un neașteptat și dezamăgitor prilej de a constata că domnul Turcescu și-a exprimat, implicit și explicit, simpatii pentru un lider extremist și o formațiune politică extremistă, aflați la antipodul valorilor promovate de Societatea Timișoara”.

Punctul 4 al Proclamației de la Timișoara consacră respingerea naționalismului pentru a face loc spiritului „toleranței și respectului reciproc, singurele principii care vor domni în viitoarea casă a Europei”.

Robert Turcescu a răspuns pe Facebook, minimalizând pe de o parte premiul și Societatea Timișoara („Faptul că îmi retrag mie acel premiu e insignifiant: nu l-am râvnit, nu l-am cerut…”), pe de altă parte victimizându-se ca unul care a participat la nunta unui cetățean român, veche cunoștință, întâmplător lider de partid.

Dincolo de ofensele adresate organizației calificând gestul retragerii ca „sminteală” și „pistol cu apă”, Robert Turcescu a încercat să întoarcă sensul sancțiunii morale pe care a primit-o inventând cinic o țintă falsă: Societatea Timișoara, ale cărei principii sunt înscrise în Proclamația de la Timișoara, ar fi un pericol pentru democrație fiindcă îndeamnă astfel la alcătuirea de „liste negre”.

„Ardeți cărțile scrise de autori care au avut sau au simpatii neconforme cu Minunata Lume Nouă! Și, mai ales, aveți grijă la ce nuntă/botez/cununie civilă sau chiar înmormântare mergeți!”, scrie cu sarcasm Turcescu în susținerea liderului AUR, același George Simion care lua cu asalt Parlamentul și Primăria Timișoara, resuscitând viziunea brutal-extremistă a lui Zelea-Codreanu.

Citiți textul integral în Revista22

Citește și: Doar 5 clădiri istorice din București trebuie urgent restaurate, susține Institutul Național al Patrimoniului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegerile prezidențiale din România, dominate de protecționism și naționalism

Alegerile prezidențiale din România se desfășoară într-un context internațional...

Trump sau Harris? Cine e mai bun pentru România?

Probabil că România va rămâne fără emoții sub scutul...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Fiecare lume are eroii ei

„Fiecare lume are eroii ei. Activismul civic înseamnă adesea...