Includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO vine la pachet cu mai multe obligații pentru România. Autoritățile trebuie să se asigure că este menținută integritatea sitului protejat. UNESCO nu are instrumente reale pentru a interveni efectiv în stoparea degradării.
Includerea Roșiei Montană în Patrimoniul imaterial UNESCO și în Patrimoniul mondial în pericol aduce cu sine o serie de avantaje, dar și de obligații pentru statul român.
Principalul avantaj este că, sub egida Organizației pentru Educație, Știință și Cultură a ONU, denumirea pe larg a UNESCO, patrimoniul cultural și natural este protejat, iar guvernele au un obstacol împotriva acțiunii de demolare sau modificare a unei clădiri ori intervenții în zone naturale. În plus, prezența în această listă poate aduce după sine mai mulți turiști.
Dar această protecție depinde în final tot de guvernele naționale, căci UNESCO nu are instrumente reale pentru a interveni efectiv în stoparea degradării unui obiectiv istoric sau natural.
De exemplu, în 2013, în timpul războiului din Siria, a fost distrusă Marea Moschee din Alep, construită între secolele VIII-XIII, aflată pe lista de protecție a ONU.
Citește articolul integral în Newsweek România