Ce părere au candidații la alegerile prezidențiale despre parteneriatul civil între persoanele din comunitatea LGBTQ+? Am adunat câteva declarații ale politicienilor cu privire la acest subiect, în contextul în care membrii comunității LGBTQ+ s-au mobilizat, astăzi, într-un protest intitulat „Tradiția noastră e iubirea”.
Ce este parteneriatul civil? Parteneriatul civil le permite celor două persoane care locuiesc împreună ca un cuplu să își înregistreze relația pe lângă autoritatea relevantă, în țara lor de reședință. În Uniunea Europeană, unele state recunosc uniunile civile și parteneriatele înregistrate ca echivalente sau similare căsătoriei. Toate țările membre care permit căsătoriile între persoane de același sex recunosc, de asemenea, parteneriatele înregistrate între cupluri de același sex din alte state UE. În statele unde căsătoriile între persoane de același sex nu sunt legale, dar există o formă de parteneriat înregistrat, cuplurile de același sex căsătorite în străinătate beneficiază, în general, de drepturi similare partenerilor înregistrați. Totuși, în Bulgaria, Lituania, Polonia, România și Slovacia, legislația nu permite încheierea de parteneriate înregistrate, potrivit europa.eu.
Citește și: Au fost protejați frații Tate de instanțele din România?
Declarațiile politicienilor privind parteneriatul civil
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat în mai multe rânduri că, în opinia lui, România n-ar fi pregătită pentru acest parteneriat civil. În cadrul unui interviu la Europa FM, Ciolacu a subliniat că societatea românească nu este pregătită să accepte o astfel de schimbare. Totodată, acesta a menționat că nu are rețineri personale față de persoanele în relații de același sex, dar a clarificat că acest subiect nu este o prioritate pentru Guvern.
„Nu e pregătită societatea românească pentru o decizie în acest moment. Nu este nici prima (decizie CEDO – n.r.), nici ultima care condamnă. România a fost condamnată şi pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre priorităţile mele şi, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment. Nu sunt un om obtuz, face parte din lume, nu am nicio reţinere, am prieteni care au relaţii cu un alt bărbat, nu am nicio problemă, eu vorbesc acum din punctul de vedere de prim-ministru”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit HotNews.ro, în contextul hotărârii CEDO cu privire la statutul juridic al cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, hotărâre pe care țara noastră o tot evită.
Și fostul secretar adjunct al NATO, Mircea Geoană, și-a exprimat opinia cu privire la parteneriatul civil. Acesta se opune vehement și susține că „societatea nu este pregătită pentru așa ceva”. Totodată, acesta a menționat că nu a votat la referendumul pentru familie deoarece s-ar fi aflat într-o deplasare NATO.
„Nu cred că a forţa lucrurile şi a face din asta o chestie de contrast prea mare este bună pentru noi, cred că trebuie lucrat cu respect. Pentru mine toţi cei care au preferinţe de altă natură sunt cetăţenii noştri, ei trebuie protejaţi, să avem grijă de dânşii şi nu trebuie condamnaţi. În această etapă cred că mai trebuie puţin timp ca să ajungem la concluzie care să permită… cred că formule legale care să permită aceste lucruri se găsesc, nu mergând atât de repede, atât de departe. Cred că societatea nu este pregătită pentru aşa ceva”, a declarat Mircea Geoană, citat de G4Media.
Nicolae Ciucă se opune și el, la fel ca Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, parteneriatului civil. Acesta a afirmat că atât el, cât și partidul său, își asumă susținerea pentru familia tradițională, credința în Dumnezeu și patriotism. Declarația a fost făcută în contextul deciziei CEDO referitoare la parteneriatul civil între persoanele de același sex.
„Personal şi PNL, în tot ceea ce înseamnă valorile despre care noi am vorbit, Partidul Naţional Liberal va susţine în continuare familia, familia tradiţională, credinţa în Dumnezeu şi patriotismul, aşa cum au fost asumate la nivelul partidului”, afirma Nicolae Ciucă în luna decembrie a anului trecut, citat de HotNews.ro.
Spre deosebire de candidații prezentați mai sus, Elena Lasconi, președinta USR, a declarat că susține cu tărie parteneriatul civil și afirmă că statul nu ar trebui să intervină în viața personală a cetățenilor. Întrebată despre familia tradițională, Lasconi a subliniat că definește căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie, dar și-a reafirmat sprijinul pentru parteneriatele civile, considerându-le esențiale.
”V-am spus, am o singură sensibilitate cu căsătoriile, căsătoria o văd între un bărbat şi o femeie (..) şi susţin parteneriatul civil cu toată fiinţa mea. Fără nicio discuţie. USR este un partid de dreapta, un partid pro libertate şi eu cred că statul nu are de ce să intervină în dormitorul nimănui şi în viaţa nimănui, ci ar trebui să se ocupe să facă în aşa fel încât oamenii să trăiască mai bine aici şi să nu îşi dorească să plece din ţara asta”, a declarat Elena Lasconi, citată de știrileprotv.ro.
Declarație neașteptată din partea lui Gigi Becali, candidat la alegerile parlamentare din partea AUR
Gigi Becali, candidat din partea AUR la alegerile parlamentare pentru un loc în Camera Deputaților, cunoscut pentru afirmațiile sale violente împotriva comunității LGBTQ+, a declarat la Realitatea TV că el nu s-ar opune parteneriatului civil, ci căsătoriei între persoane de același sex. În același timp, Becali a criticat evenimentele LGBTQ de astăzi, susținute de asociația MozaiQ, declarând că sunt „mișcări satanice”, iar căsătoria contravine valorilor religioase și „legiferează păcatul”.
„Ei fac asta ostentativ, ori de câte ori sunt sărbători religioase. Cine-i comandă pe ei? Îi comandă cineva care la rândul lor sunt comandați de Satana al mare. Astea sunt mișcări satanice. Referitor la parteneriatul lor civil, să facă ce vor. Ce ne interesează pe noi o înțelegere între două persoane, că sunt bărbați sau femei, cine cui îi dă averea, cum se transmit după moarte. Noi nu acceptăm căsătoria de același sex în biserică și adopția. Asta înseamnă că noi, ca stat, legiferăm păcatul”, a decarat Gigi Becali, citat de Aktual24.
Membrii comunității LGBTQ+ s-au mobilizat, astăzi, într-un protest intitulat „Tradiția noastră e iubirea”
Membrii comunității LGBTQ+ (lesbiene, persoane gay, bisexuale, persoane trans, persoane queer) împreună cu susținătorii lor s-au mobilizat, astăzi, în Piața Universității, îndreptându-se spre sediul Guvernului, pentru un marș de protest intitulat „Tradiția noastră e iubirea”. Asociația MozaiQ a anunțat că se așteaptă la mii de participanți, care vor solicita politicienilor, în contextul campaniei electorale, să legalizeze de urgență parteneriatele civile pentru toate cuplurile, informează Digi24.ro
Ce presupune legalizarea unui parteneriat civil?
- Dreptul la moștenire – Privind moștenirea partenerul supraviețuitor este asimilat soțului supraviețuitor și are drept de a moșteni bunurile partenerului în caz de deces al acestuia.
- Deciziile medicale privind partenerul de viață – În cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt va fi considerat aparținător și va putea decide asupra intervențiilor medicale în cazul în care acesta nu-și va putea da consimțământul.
- Vizita partenerului la spital – Partenerii vor avea dreptul să se viziteze în spitale
- Creditul bancar comun – veniturile ambilor parteneri sunt luate în considerare în calculul eligibilității.
- Regimul bunurilor comune – La încheierea parteneriatului civil, partenerii aleg tipul de regim pentru bunurile comune, respectiv separație de bunuri, comunitate legală, sau comunitate convențională. În caz de despărțire, bunurile se împart conform regimului ales.
- Asigurare de sănătate – Partenerul aflat în întreținerea partenerului asigurat beneficiază de asigurare medicală în sistemul public de sănătate, fără plata contribuției, obținând calitatea de asigurat.
- Drept de imigrare – În cazul procesului de obținere a cetățeniei române, cei doi parteneri sunt asimilați soților și aceștia au dreptul la liberă circulație și ședere, precum și dreptul de ședere permanentă, în acord cu dreptul Uniunii Europene.
- Pensia de urmaș – Partenerul supraviețuitor este asimilat soțului supraviețuitor, beneficiind de drepturile aferente.
- Continuarea contractului de chirie – Oricare dintre cei doi parteneri are dreptul de a continua contractul de închiriere al locuinței în cazul părăsirii definitive a domiciliului de către titularul contractului, sau al decesului acestuia.
- Calculul asigurărilor sociale – Partenerii sunt asimilați soților, iar statul are obligația de a colecta date, inclusiv cu privire la gospodăriile acestora.
- Protecția constituțională a cuplurilor gay – Parteneriatul civil este în acord cu articolul 26 din Constituția României privind viața intimă, familială și privată, iar acest lucru este garantat de eliberarea certificatului de parteneriat civil de către serviciul de stare civilă din raza localității unde s-a încheiat parteneriatul.
Mai multe detalii găsiți pe iubimlafel.ro.
Citește și: Reportaj în gările din România. Ați fost vreodată-n gară-n Filiași?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Pexels.com)