Ce să faci când câştigi la Loto o sumă uriașă

Data:

spot_img

Ce să faci când câştigi la Loto o sumă uriașă reprezintă o discuție utilă, în contextul în care s-a dat primul mare premiu al Loteriei Române de 7,32 de milioane de euro, la categoria 6/49,

Doi finanţişti pentru ne ajută să înţelegem cum să ne ferim de „blestemul câştigului la Loto”. 

Un fals mit, dar care a fost generat de faptul că mai multe persoane care au câştigat premiul cel mai în valoare de milioane de euro la Loterie Română, o parte din ei chiar şi din Iaşi, au avut destine nu foarte fericite: au pierdut banii, au falimentat, au ajuns pe mâna cămătarilor sau pur şi simplu schimbarea regimului de viaţă a fost prea bruscă pentru a-i putea face faţă.

Unul dintre exemplele tragice din Iaşi este cel al lui Mihai Cazacu, care a câştigat potul cel mare la 6/49 în 2008, obţinând 3,8 milioane de euro, o avere şi la momentul respectiv, şi astăzi.

Acesta s-a stins din viaţă anul trecut, la Constanţa, la 51 de ani, după ce banii de la loterie i-au adus mai mult ghinion: i-a investit neinspirat, pierzându-i aproape pe toţi, s-a implicat cu diferiţi interlopi, ajungând să fie investigat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi a fost prins beat la volan cu o alcoolemie uriaşă, de peste 2 la mie, stând chiar şi după gratii o vreme.

Pe termen mediu şi lung: investiţia în educaţia personală şi a copiilor, primul ţel

Astfel că am ridicat problema pentru doi finanţişti ieşeni: ce trebuie să faci dacă eşti un om obişnuit, cu venituri medii, fără experienţă în domeniul antreprenoriatului, şi câştigi la Loto o sumă mare de bani, echivalentul a 7 milioane de euro?

Cum reuşeşti să îi gestionezi fără să-ţi dai viaţa peste cap şi, eventual, să reuşeşti să trăieşti din ei liniştit până la bătrâneţe?

Conf.dr. Iulian Romeo Ihnatov, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, spune că sunt trei domenii principale pe care o astfel de persoană trebuie să le urmărească, atâta timp cât vorbim de o persoană cu vârstă medie, un părinte cu copii, elev sau student.

El vorbeşte despre investii imobiliare, financiare şi, cel mai important, investiţiile în educaţie.

„Există dovezi oferite de studii ştiinţifice serioase care arată că investiţiile în capitalul uman aduc cele mai mari beneficii pe termen lung. Dacă persoana are copii, este de dorit să investească o parte din sumă pentru a le oferi o educaţie de cea mai înaltă calitate.

Bineînţeles, va trebui să investească nu doar în beneficiul copiilor proprii, ci şi pentru propria dezvoltare profesională şi personală”, spune specialistul.

Atât el, cât şi prof.dr. Cristian Popescu, prodecan al FEAA, vorbesc despre vorba populară, dar sfântă în economie – „să nu ne punem toate ouăle în acelaşi coş“, ceea ce, explică el, se „traduce” ştiinţific prin diversificarea portofoliului de investiţii.

În cazul investiţiilor imobiliare, riscurile sunt mai mare, dar o oportunitate ar fi, spune conf.dr. Iulian Romeo Ihnatov, investiţia în spaţii comerciale de închiriat, care pot aduce venituri pasive.

Citește și: A cui e Mănăstirea Dobrovăţ, ultima ctitorie a lui Ştefan cel Mare? Tribunalul Iaşi a dat sentinţa definitivă –

Ce să faci când câştigi la Loto. Nu trebuie să te simţi vinovat dacă cheltui 300.000 de euro pe dorinţe imediate

Prof.dr. Cristian Popescu spune că cel mai greu pentru cei care câştigă la Loto este să asculte de sfaturile economiştilor. Dacă ar fi să asculte, spune profesorul, atunci e clar că trebuie făcută o repartiţie a banilor.

Şi primul lucru care trebuie rezolvat este stingerea unor dorinţe imediate, impulsive, care profesorul spune că, în anumite limite, sunt absolut normale: o maşină nouă, câteva vacanţe lungi şi frumoase, o nouă locuinţă.

Chestiuni care ar mânca 200 – 300 de mii de euro.

„Orizonturile ţi se deschid, îţi acoperi nevoile imediate, nu poţi să îţi opreşti un impuls normal de consum, dar apoi apare întrebarea: ce mă fac cu aceşti bani, iar aici depinde foarte mult de profilul de risc pe care-l are fiecare persoană”, a spus finanţistul.

Practic, profesorul spune că o persoană cu o înclinaţie scăzută către risc poate să se gândească la o formulă în care să-şi depoziteze banii în diferite forme cu o siguranţă sporită, care să aibă un randament decent, nu foarte crescut, dar constant şi sigur.

La o impozitare a câştigului de 7 milioane de euro şi o intrare în cont de, net, 4 milioane de euro, profesorul spune că aceştia pot fi depuşi la o bancă stabilă, cu care poate fi negociată o dobândă avantajoasă, care să aducă un randament în momentul de faţă de 4% în euro sau peste 6% în lei.

Iar 4% în euro înseamnă 160.000 de euro pe an, peste 13.000 de euro pe lună – „arhisuficient pentru o familie de români cu un trai mult peste mediu”, explică profesorul.

Articolul integral în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO Facebook Loteria Română

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Decizii atipice în dosarul omului de afaceri din Arad mort după explozia mașinii sale

Arestarea preventivă de către instanța supremă, la 3 ani...

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Iarna își face simțită prezența. Intervenții de deszăpezire la Băile Harghita și pasul Bucin

Iarna își face simțită prezența. Primele acțiuni de deszăpezire...