Grefierii care fac grevă pentru a primi măririle din 2018 încoace au, în prezent, venituri între 2.600 de lei, pentru debutant, și peste 8.600 de lei, pentru prim-grefier.
Aceștia au decis să nu mai participe decât la ședințele considerate urgențe, iar programul cu publicul a fost redus la jumătate, pentru că nu au primit măririle salariale obținute prin hotărâri judecătorești.
Grefierii au mai anunțat că în ziua votării bugetului pentru 2024 vor întrerupe programul de lucru timp de 4 ore.
Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare „Dicasterial” spune că greva este una pe perioadă nedeterminată ca urmare a greșelilor de calcul la „momentul elaborării actualei legi a salarizării, ceea ce a generat mii de procese pe rolul instanțelor de judecată și nicio creștere salarială timp de 6 ani de zile”.
Ce salarii au grefierii care fac grevă: debutantul, doar 2.600 de lei
În luna martie a anului trecut, un prim-grefier avea un salariu lunar brut de 10.300 de lei, ceea ce înseamnă un venit net de 6.025 lei. Însă aceștia primesc și spor pentru condiții grele de muncă, periculoase sau vătămătoare în valoare de 1.195 lei, dar și spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi al sporului pentru păstrarea confidențialității de 1.460 lei.
Astfel, un prim-grefier are un venit de 8.680 de lei, potrivit grilei de salarizări disponibilă pe site-ul Tribunalului București.
Însă acesta nu este cel mai mare venit al unui grefier. Spre exemplu, veniturile totale ale unui grefier șef de șectie tribunal, grefier șef judecătorie sau grefier șef secţie judecătorie variază între 11.488 de lei și 15.496 de lei brut.
Asta înseamnă că venitul net lunar este între aproximativ 6.720 și 9.065 lei.
Cele mai mici salarii le au grefierii debutanți. La Tribunalul București acesta primește în mână 2.667 de lei. Plus sporuri.
Grefierii au transport gratuit când merg în concediu
Totuși, grefierii au multe beneficii extrasalariale, cum ar fi concediu de 30 de zile lucrătoare (o lună și jumătate calendaristic), locuință de serviciu sau plata chiriei, decontarea transportului dintre localitatea de domiciliu și localitatea unde este instanța la care lucrează.
Mai mult, grefierii primesc transport gratuit dus-întors între localitatea de domiciliu și localitatea din țară unde îți petrec concediul de odihnă, o dată pe an, dar și ținută vestimentară gratuită, corespunzătoare instanței sau parchetului la care își desfășoară activitatea.
Ce reclamă grefierii
Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL susține că în acest an au fost emise acte de salarizare pentru „punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive prin care au fost recunoscute și recalculate corect salariile personalului, ca urmare a neaplicării sau aplicării neunitare a vechilor legi de salarizare”.
Reprezentanții sindicatului s-au întâlnit la începutul acestei luni cu ministrul Finanțelor, care le-a spus că nu sunt bani în acest moment și că nu pot aloca fonduri pentru plata integrală a salariilor.
Grefierii mai spun că pentru acțiunile de judecată și de urmărire penală sunt necesare ore suplimentare, pentru care aceștia nu sunt plătiți în plus și nici nu pot să primească mai multe zile libere din cauza volumului mare de muncă.
Citește și: 70 de foști inculpați interceptați de procurorii DNA cer despăgubiri de la stat
Cererile SNGJ Dicasterial
Ce salarii au grefierii care fac grevă pentru mărire. SNGJ Dicasterial solicită coaliției de guvernare să asigure cât mai rapid fondurile necesare pentru salariile lunii noiembrie 2023 „recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023”.
Grefierii cer și ca în bugetul pentru 2024 să fie acordate fonduri suficiente pentru:
- achitarea integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială,
- achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente lunilor aprilie#octombrie 2023, inclusiv,
- achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente perioadei 1 ianuarie 2018-31 martie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023.
- funcționarea în condiții normale a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea.
Formele de protest
Din data de 11 decembrie, grefierii au hotărât să protesteze pe o perioadă de timp nedeterminată. Astfel aceștia vor participa doar la ședințele de judecată considerate urgențe, la urmăririle penale pentru soluţionarea cauzelor cu arestaţi în materie penală sau la soluționarea cererilor de ordonanță președențială.
SNGJ Dicasterial anunță că personalul auxiliar al instanțelor și parchetelor vor reduce la jumătate programul cu publicul, dar și că nu va mai efectua niciun fel de act de procedură în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală.
În plus, în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 activitatea în instanțe și parchete va fi întreruptă în intervalul orar 10.00-14.00.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Bună seara! Grefierii nu fac grevă pentru mărire salarială cum se menționează în mod greșit la începutul articolului,ci pentru că nu primesc salariul integral din luna aprilie 2023 la zi. Procentul de încasare variază între 74% – 86 % în funcție de bugetul alocat instituției. Subliniez faptul că nu există posibilitatea de a obține venituri din alte surse cu excepția activităților didactice.
Ati scris articolul in asa fel incat sa induceti in eroare si sa creati o falsa imagine asupra veniturilor, respectiv beneficiilor acordate grefierilor . Inainte se a scrie un astfel de articol, ar trebui sa mai puneti mana sa mai cititi si o lege, un regulament, acte ce prevad cam ce raspundere incumba unui grefier , ce interdictii are, iar apoi sa cantariti obiectiv vorbimd daca isi merita salariul sau nu. Nu cred ca dvs, cel care ati scris acest articol, v-ati simti indreptatit sa fiti in locul unui grefier, loc pe care , se ajunge, va asigur, nu tocmai usor. Admiterea in aceasta profesie nu este usoara si implica mult studiu, iar ulterior multe sacrificii, printre care, renuntarea la timp liber. Dvs, cel care ati scris articolul, ar trebui sa va rusinati cand incercati sa “aruncati cu pietre” ca grefierii sunt platiti suficient si au destule beneficii pt ceea ce fac.
Toti invqtam si muncim mult ca sa ajungem ce suntem, nu doar grefierii si nu putem cere spor de conditii grele sau vatamatoare , la patron, ca va rade de noi si ne va spune ca atunci cand am depus cererea si dosarul pentru concursul de angajare nu am stiut ce si unde voi munci? Spor de suprasolicitare si si spor de confidentiakitate. Adica daca mu as peumi avest ultim spor as trâmbița date personale despre cei judecati? Te pufneste rasul pt ce se acorda sporuri!!! Plata chiriei ???? Plata drumului din concediu? si totusi se vrea mai mult decat ceea ce li se da. Si apoi pensii speciale si imunitate …si imunitate la toti din familie si pensie speciaka si pentru sot sau sotie ca sta singur acasa ,ca dna sa dl grefier e muuuult timp la serviciu si vine acasa stresat si nu poate discuta de servici ca e confidential, etc..etc. Halal justitie cu dosare judecate 10 ani pana se prescriu faptele…dar bani, doriti cu nemiluita. Daca credeti ca sunteti mai valorosi decat salariile primite veniti in privat , demonstrati si veti primi salarii la adevarata valoare. Dar?! De ce?! Păi…
Stimate domnule Arghiruş,
Faptul că în domeniul privat activitatea sindicală este egală cu zero nu este o virtute a patronatului, dar nici a salariaţilor. Neputinta sustinerii propriilor drepturi poate starni compasiune, dar nimeni nu este obligat să o reproducă in propria situatie.
Si nu îi puteti critica pe grefieri pentru prescrierea faptelor, poate aveti atata simt al realitatii.
Sa va fie rușine . Toți din justiție sunteți niște corupți profitori ! Nicăieri în UE breasla voastră nu primește pensii speciale mai mari decât salariul avut în plata ieșind la pensie la 50 de ani ! Și niciunde in UE nu exista justiția așa de coruptă că la noi ! Sa va fie rusine
Bravo ! Bine spus !
În prima parte spuneți ca nu sunt corecte cifrele , apoi spuneți ca autorul articolului minimalizează obligațiile ( de altfel normale oriunde gen ” spor confidențialitate” care este obligatorie din bun simt dacă nu din fisa postului) în raport cu salariile „mici” . Măcar coerenta dacă tot acest grefier a muncit mult pentru a ajunge grefier (apropo, toată lumea muncește mult sa ajungă ceva )
Sporuri de hemoroizi nu primiți?își bate statul joc de voi
.
Problema este prezentată în mod greșit.
Nu contează care sunt drepturile/facilitățile pe care le are un angajat. Nu contează nici cât câștigă. Nu contează nimic din toate acestea pentru că nu angajatul și-a acordat aceste drepturi legal, el doar a ales o meserie în funcție de pregătire și de beneficiile oferite. Nu blamați omul care a ales o meserie cu anumite beneficii din cauza alegerilor personale.
Problema este mult mai simpla de atât.
Un angajator stabilește un salariu și niște beneficii cu salariații săi pentru că mai apoi sa nu le respecte.
Aceeași problema o poate avea un angajat la un magazin de cartier sau unul dintr-o multinațională. Ce ar face atunci? Și-ar da angajatorul in judecată și poate ar câștiga dacă se dovedește că are dreptate, iar apoi ar executa silit hotărârea.
Statul ca angajator nu face acest lucru de câțiva ani.
Asta este tot.
Asa este ! Aveti dreptate ! Articolul este prost scris si malitios !
Salariile sunt….dar se platesc 70 % din anul 2018…oare ..voi ce comentati?? cati din voi atti luncra fara salariul intreg!!
Suntem grefieri cu vechime de peste 25 de ani, și salariile sunt plafonate , in raport cu rata inflației, haideți să nu mai exageram in a critica salariile angajaților în nici un sistem ,sa criticam statul care își bate joc de toate categoriile de personal .
Bani pentru cei care lucrează în sistemul judiciar nu sunt. Bine că sun bani pentru politicieni, pentru cei din administrațiile locale și centrale. 5 la sută majorare pentru bugetari dar grefierii nu intra in aceasta majorare.
Eu zic să lăsaţi tentativa asta de luptă de clasă, că vă pierdeţi urgent cititorii. Oamenii nu cer măriri de salarii, ci doar plata lor. Dacă vouă vi se par prea mari, ei bine, vi se par. Înfierarea chiaburilor e de la echipa adversă.
Capusati,capusati si iar’ capusati…de 33 de ani…
Daca nu primești salariul intreg de la angajator,iti cauti de lucru in alta parte si drepturile in justiție…dar voi sunteți speciali…P.C.R. = F.S.N.
Dumneata ai munci daca nu ti s-ar plati salariul prevazut de contractul de munca ? Sa pleci in alta parte ?! De ce ?! Pt ca statul e tepar ?! Pt ca statul e primul are incalca legea ? Stiti cat se invata pt a ajunge grefier! Stiti cata raspundere presupune aceasta meserie ? Daca nu, atunci aceste opinii ale dumneavoastra sunt ale vulpii care nu ajunge la struguri .
Grefierii au dreptate să ceară respectarea drepturilor în ceea ce privește obligațiile salariale legale ale angajatorului către aceștia. Mă întreb dacă judecătorii sau procurorii au restanțe salariale!?
În altă ordine de idei am observat din comentarii ce importantă majoră î-și atribuie în munca lor, însă aceștia nu au calitatea de organe judiciare de cercetare sau urmărire penală, ( adică ei nu pot dispune prin ordonanțe, etc.) nu fac muncă investigativă, precum procurorul sau poliția judiciară și nu decid ca judecătorii, ei fac de fapt o muncă de secretariat, arhivistică, dactilografie, pentru care primesc un salariu bun și pensii speciale fără riscurile sau incompatibilitățile spre exemplu ale politistilor care în materie de penal fac de fapt toată munca, având calitatea de organe de cercetare și urmărire penală.
Fără supărare!
Nu-i mai satură Dumnezeu.
Vor numai bani și muncă dacă se poate deloc.
Toți ajung pe post cu ajutorul unei cunoștințe
Asta e România lucrului bine făcu.
Tot sistemul bugetar este o mizerie unde domnește corupția și prostia.
Încep munca la ora 10 iar la ora 15 rup ușa
Felicitări autoarei articolului! A reuşit să aducă pe acest site fel de fel de aşa-zişi „patrioţi”, instigatori la ură, care ţin să îşi reflecte propria lipsă de valoare asupra celor care muncesc şi mai dau câte un semn de demnitate profesională.
Ce-or fi făcut „patrioţii” ăştia pentru ţara lor nu se ştie. Dar tare îi mai urăsc ei pe care încearcă să nu se zbată în delăsare, muncind pentru această ţară şi aşteptând să fie trataţi cu respectul cuvenit.
Ati ajuns sa nu va mai saturați de bani , pensii speciale nesimțite plus alte beneficii dar in Sănătate salariile care din 2018 sunt aceleași ??? Facem salariul unui grefier sa fie mai mare decât unei medic?? Nerușinare !
Si, de ce nu ?! Nu are tot studii superioare ?! De salariile medicilor nu se mira nimeni ?! Pe bune, e mai facultate Medicina decat altele ?! Sau nu cunoasteti nimic despre pregatirea si raspunderea unui grefier, dar dati din gura ?!
Sa rumegati bine cuvintele ! Un grefier nu o sa ajungă niciodată la nivelul unei medic ! Un medic face 11-12 ani de școala pe lângă un grefier 4 ani!!
I auzi cat iau „săracii”… In loc să le taie, ei tot mai vor na… tot mai vor. Ce mai vreți ma? Nu va ajunge? Cat sa băgați ma? Că tot pe șpăgi si pile sunteți intrați. Ptiu, de nu v as taia cu cel puțin 1000 de lei salariul, ca sa vedeți cum este sa dați de greu.
Să ne spună domnii grefieri și cât este indemnizația de chirie🤣
O mare prostie a neamului nostru,în a compara lucrurile!!Oamenii își cer drepturile,obținute prin hotărâre judecătorească!Eu nu vor mai mult ca x sau y,sunt drepturi lor…dar în prostia noastră și în a privi lucrurile din afara,toti suntem zmei….dar n realitate suntem niște lași,niște frustrați,niște lingăi și niște perverși!!Mi as dori ca unul din cei care condamna pe cei care își cer drepturile,sa fie în aceeași situație,oricare ar fi domeniul!!Și nu sunt grefier!!
Subscriu .
„… prin hotarare judecatoreasca…”___–____adica leg (ordine. hotarari, etc.)i facute de sefii lor*, care au nevoie de ei precum de aer, nimic de zis, inclusiv in sustinerea lor -reciprocitate- pentru salarii si pensii si de 19 MII de euro/luna!!!…Nu cred ca exista in lume vre;o tara unde cei din acest sistem, sa aiba mai multe avantaje si -aproape- zero responsabilitati (* exact cum remarca Eminescu,” Cei mari se ingradira cu AVERE si marire, in cercul LOR de legi…”…Practic, sistemul de „justitie” din Romania este cea mai compacta si intinsa mafie din tara si -dupa rezultate, statistici, etc.- cu siguranta din intreaga Europa, daca nu din lume…Acesti indivizi(cu infime exceptii) nu sunt nici macar in epoca de piatra, prin lacomia, avaritia si ingamfarea lor criminala, ei nu pot fi calificati nici ca animale inferioare de prada, sunt pe undeva intre buruieni si cele mai primitive animale, si -in acest sistem ultracorupt, incepand cu vladica- nu vor evolua-spre umanitate- nici in mii de ani:”“True law, the code of justice, the essence of our sensations of right and wrong, is the conscience of society. It has taken thousands of years to develop, and it is the greatest, the most distinguishing quality which has developed with mankind…”( The Ox-Bow Incident”-Roman si film, unul dintre extrem de putinele westernuri cu linie psihologica…
Ce NEMERNICI ! Bulesc documente, NU le introduc in EcrisPub deloc sau introduc datele cu caracter personal in dosare care nu iti apartin, iar cand le trimiti e-mail sa le spui ca nu-si fac datoria, ataseaza la dosarul cauzei e-mailul tau pentru a avea grija judecatorul de tine !!! Eu ne le-as da nici salariul minim pe economie. (in)Justitia, ca si Militia, trebuie desfiintate.
Mai informați-vă!!! Să vă fie rușine pentru minciunile care le spuneți, doar ca să băgați zâzanie… un grefier 6.025 plus sporuri… mai tăiați vreo mie și ajungeți la salariul pe care îl ia un grefier cu tot cu sporuri, după 30 de ani de muncă și cu ore suplimentare aproape zilnic plus în weekend… rușine să vă fie!!!!