Ce șanse are Iohannis să devină președintele Consiliului European

Data:

spot_img

Ce șanse are Iohannis să devină președintele Consiliului European? Liberalii analizează acest scenariu care ar presupune că actualul șef al statului să-și încheie mandatul mai devreme, iar interimatul să fie preluat de către Nicolae Ciucă.

Miza scenariului: liberalii, aflați acum în sondaje abia pe locul al treilea în opțiunile de vot, cu o tendință de scădere, speră să se revitalizeze arătându-le românilor că sunt relevanți la nivel european. Dar dacă strategia eșuează?

Ce șanse are Iohannis să-i convingă pe liderii europeni că este cel mai potrivit

Dacă negocierile pentru un nou președinte al Consiliului European s-ar încheia în favoarea lui Iohannis, acesta și-ar încheia mandatul în fruntea României și l-ar începe pe cel la noua instituție pe 1 iulie 2024.

În cazul în care Klaus Iohannis pleacă la Bruxelles, conform Constituției, funcția de președinte revine celui de al doilea om în stat, liderul Senatului, adică Nicolae Ciucă.

Citește și: Ciolacu l-a schimbat pe șeful Corpului de control care l-a ajutat să-l demită pe Mihai Dodu

Cristian Andrei, consultant în cadrul Agenției de Rating Politic, a explicat, într-o discuție cu PRESShub, că șansele ca acest scenariu să devină realitate sunt minime.

Acesta explică că, în momentul în care postul de președinte al Consiliului European ar rămâne vacant, prin demisia lui Charles Michel, ar urma o serie de negocieri între partidele europene, dar care nu vizează neapărat România.

„Șansele pentru un asemenea scenariu sunt mai degrabă mici, ținând cont de configurația politică și de putere din UE, dar, dacă s-ar întâmpla, ar avea un impact destul de mare pentru România la nivel politic în vara lui 2024, nu acum.

În cazul în care se va ajunge la situația în care funcția europeană să rămână vacantă, se va intra într-o negociere mai complexă între partidele europene pentru interimat, negociere care nu are neapărat România în prim plan, deci de aceea e mai puțin probabil să se confirme scenariul”.

Singurul argument: Iohannis este cel mai longeviv

Dragoș Tudorache, membru în Parlamentul European din partea REPER, a declarat, pentru PRESShub, că singurul argument valid din acest scenariu al PNL conform căruia funcția de președinte al Consiliului European ar putea să-i revină lui Iohannis este cel legat de longevitatea în instituție.

„Este un scenariu destul de puțin plauzibil, din punctul meu de vedere, dar aici e o opinie personală.

Există un singur argument, e drept, în ceea ce am văzut ca argumentație până acum, și anume că Iohannis, alături de Victor Orban, sunt liderii cu longevitate maximă în Consiliu.

Și atunci, într-adevăr, ca unul dintre decani Consiliului, dacă vreodată s-ar pune proba din acest punct de vedere, ar putea să aibă prioritate. Însă, dacă ne uităm la arhitectura politică și la ecuația politică actuală, este foarte greu de crezut.

Depinde foarte mult și de momentul în care s-ar produce această discuție despre înlocuirea lui Charles Michel și în momentul în care s-ar activa acest scenariu. Discuția în mod evident ar trebui să aibă loc înainte de alegeri, iar activarea acestui plan de înlocuire ar trebui să aibă loc după momentul alegerilor”, a menționat Dragoș Tudorache.

Citește și: Și-a aruncat bebeluşul de la etaj, să-l salveze. Copilul a murit. Ipotezele anchetatorilor VIDEO

Ce șanse are Iohannis să devină președintele Consiliului European. Argumentul longevității revine

Andrei Țăranu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a precizat pentru PRESShub că această teorie ar putea să fie plauzibilă, dar doar în condițiile în care sunt îndeplinite mai multe criterii concomitent.

Andrei Țăranu a menționat, la fel ca și Dragoș Tudorache, argumentul longevității lui Iohannis la Consiliul European.

„Un astfel de scenariu este plauzibil. Orice scenariu are o mică doză de adevăr. Ipoteza este plauzibilă. Sigur că trebuie să se alinieze foarte multe astre.

Trebuie să existe mai multe elemente care în comun să conducă la la o asemenea posibilitate, dar această posibilitate nu este exclusă.

Președintele Iohannis este cel mai vechi membru al Consiliului Uniunii Europene, după Victor Orban.

Dar Victor Orban nu este dorit de marea majoritate a liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene și în condițiile astea e foarte probabil ca Charles Michel să fie tentat să îl propună mai degrabă pe Iohannis ca urmași, decât să să îl propună pe Orban.

Dacă își dă demisia în aprilie-mai, când ar putea să fie în continuare președinția belgiană și atunci să se facă niște discuții, jocuri care să îi permită președintelui Iohannis să devină președintele Consiliul European”, consideră Andrei Țăranu.

O oportunitate pentru Nicolae Ciucă

Dragoș Tudorache a explicat și faptul că în cazul în care aceste ipoteze s-ar concretiza, i-ar crește șansele lui Nicolae Ciucă să ajungă în turul al doilea din cadrul alegerilor prezidențiale.

„Într-adevăr, ar crea un un culoar de oportunitate pentru Nicolae Ciucă, care din postura de președinte al Senatului, ar deveni în mod automat, conform Constituției, președintele interimar, ceea ce i-ar crește niște șansele, pe care acum în mod evident nu le are, de a ajunge măcar în turul II.

Deci putem ușor să înțelegem care ar fi interesul PNL-ului în a circula un astfel de scenariu”, a arătat europarlamentarul Renew/REPER.

Analistul politic Andrei Țăranu nu crede că cei de la PNL au lansat în mod special acest zvon, și că doar încearcă să vadă ce posibilități sunt în cazul în care președintele Iohannis ar pleca la Bruxelles.

„Nu cred că zvonul este lansat neapărat de cei de la PNL. Cei de la PNL au început să facă calculele după ce a apărut posibilitatea ca Charles Michel să-și dea demisia pentru a candida la Parlamentul European și atunci PNL-u încearcă și el să își facă diverse calcule, cum ar fi dacă președintele Iohannis i-ar părăsi și de aici decurg foarte multe calcule pe care ei nu le pot face sigur decât așa cum ați observat, într-o relație cu PSD-ul”.

Scenariul nu aduce beneficii pentru PNL

Cristian Andrei consideră că lansarea acestui scenariu nu va aduce neapărat un beneficiu pentru PNL sau pentru Klaus Iohannis. Consultantul politic spune că, cel mult, ar putea avea un impact la nivelul negocierilor dintre PNL și PSD.

„Nu știu cine a lansat scenariul, dar consider că efectele unui asemenea subiect la nivel public sau la nivel de negocieri între partide sunt destul de marginale.

Singurul impact mai semnificativ poate fi doar complicarea sau chiar întârzierea negocierilor dintre PSD și PNL privind colaborarea din alegeri sau de după alegeri.

Relația de putere dintre PSD și PNL se va adjudeca mai degrabă după desfășurarea alegerilor europarlamentare, când cele două partide vor vedea ce susținere au – deci nu în funcție de astfel de subiecte trecătoare”, a menționat Cristian Andrei.

Pe de altă parte, Andrei Țăranu crede că în cazul în care acest scenariu pică, nici PNL, nici Iohannis nu vor fi afectați electoral. Oricum, spune analistul, PNL are o problemă de identitate.

„Pentru Iohannis absolut niciuna, ar reveni la businese as usual, iar în cazul PNL-ului este o mare problemă de poziționare cu sau fără Iohannis la Bruxelles, pentru că în acest moment nu prea au nimic să pună pe masă. Nu sunt cu nimic atractivi.

Practic, USR-ul încearcă să le preia tot discursul, cel legat de antreprenoriat, de libertate, de drepturi cetățenești, de proprietate, de taxă unică, de capitalism. Deci toate sunt luate din vechiul PNL.

Din PNL nu a rămas nimic decât un fel de lamentare pe care nici ei nu pot să o explice pentru că sunt la guvernare. Nu au un discurs care să fie foarte coerent.

Asta e marea problemă a PNL-ului. Așa că, repet, cu sau fără președintele Iohannis la Bruxelles, tot nu îmi dau eu seama care ar putea să fie motivul pentru care cetățenii României, altele decât cele clientelare, ar putea să să-i voteze.”

Citește și: Nicolae Ciucă, acest general fără însușiri care duce în derizoriu PNL

Ce șanse are Iohannis să devină președintele Consiliului European. Un simplu zvon?

Europarlamentarul Dragoș Tudorache cataloghează scenariul ca pe un simplu zvon care nu se va concretiza, așa cum au fost și multe altele, precum cele legate de plecarea la NATO.

„Eu sincer nu aș considera-o o mișcare deloc. Ar fi o mișcare când să zic, s-a și întâmplat ceva. Eu cred că e doar un zvon și atât, nu că e o mișcare.

Este un zvon, un zvon, cum spun, pornit cu o anumită proiecție și cu o anumită așteptare, dar care va muri ca zvon, așa cum au mai murit și cele legate de plecarea la NATO și alte astfel de zvonuri care nu au avut o finalitate”, a arătat Dragoș Tudorache pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. „…al doilea om în stat, liderul Senatului, adică nicolae ciucă…”___–-___adica Romania scapa de dracu si da peste frate-sau! Iar daca chiar se va intampla*, incepem sa intelegem cat de rau va ajunge UE, se vede treaba ca Brexit-ul nu le-a spus nimic, totusi, pentru a-l imblanzi, mai probabil ca Viktor Orban, va primi dregatoria…Cu sau fara ihan cu sau fara ciuca, Romania este aproape de colaps, cifrele o spun insa populatia nu poate intelege acest lucru, iar „elitele”(politicul de varf, securitatea, generalii de armata,chiar si popimea de pe turla, etc. )sunt cu bagajele facute pentru stramutare in paradisurile planetei…Datoria publica a tarii a atins in ultimii ani 50% din PIB, desi in 2014 era doar 1 la suta, este evident ca ihan si ceilalti sabotori si tradatori au stiut cum sa joace, probabil ca acesta este si motivul pentru care Germania si Franta l-ar accepta pe iohan ca presedinte la CE, trebuie sa-si scoata agentul din tara, inainte de izbucnirea crizei, care va veni si mai repede datorita circumstantelor regionale… Iar economia romaneasca sta prinsa in doar cateva balamale, practic si majoritatea produselor de baza si stricta necsitate, se importa si inca pe bani imprumutati…(* sa nu uitam criza din 1999-2002 a Uruguayului si a Estoniei, datorita fenomenului de spill over, a problemelor din tarile vecine, Argentina si -respectiv- Rusia, totusi amandoua tarile si-au revenit relativ repede, Uruguay pentru ca avea o economie realistica si o conducere total necorupta, care -la zi- face din Uruguay una dintre cele mai prospere si sigure economii din lume, insa Estonia poate suferi o alta criza, tocmai pentru ca are o economie bazata pe comert si nu pe productii de baza( agricultura, precum in Uruguay) si importa energie, iar gaz, chiar in proportie de aproape suta la suta si tocmai din Rusia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...