Candidatura anunțată de Mihai Chirica la un fotoliu de parlamentar a ridicat în spațiul public problema situației sale complicate din punct de vedere juridic. Ar avea ceva de câștigat Chirica în urma unei eventuale alegeri ca senator ori deputat?
Legea română stabilește competența unei instanțe în funcție de mai multe criterii: locul unde a fost comisă o infracțiune, gravitatea acesteia sau calitatea persoanei acuzate de săvârșirea ei.
Primarul Chirica este judecat la această oră în două dosare, sub acuzații asemănătoare. Unul dintre dosare se află pe rolul Tribunalului, luându-se în considerare faptele vizate.
Al doilea însă, se află în camera preliminară a Curții de Apel, întrucât printre inculpați se află și Cristina Oțeleanu, directorul juridic al Primăriei, avocat de profesie.
Cazurile în care sunt implicați avocați sunt judecate în primă instanță de Curtea de Apel. Conform legii, judecarea infracțiunilor comise de senatori și deputați intră în atribuțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Dacă Chirica ar fi ales deputat sau senator, cele două dosare în care este inculpat ar fi transferate de la Iași la București, la instanța supremă a țării.
„În cazul parlamentarilor, situația este practic similară avocaților. În penal, un avocat va fi judecat de Curtea de Apel. Dacă avocatul este dat afară din Barou, dosarul va pleca la Judecătorie sau Tribunal. La fel se pune problema și în cazul parlamentarului. Când este ales, eventualul dosar în care este judecat pleacă la ÎCCJ. Când i se termină mandatul, ori dacă își dă demisia, dosarul se va întoarce la instanța locală”, a explicat un jurist ieșean, specializat în dosare penale, care a preferat să-și păstreze anonimatul.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Președinții statelor baltice: „Susținem integrarea europeană a Republicii Moldova”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Primăria municipiului Iași / Facebook)