Ce se întâmplă cu dosarele penale ale lui Mihai Chirica dacă va fi ales parlamentar | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Candidatura anunțată de Mihai Chirica la un fotoliu de parlamentar a ridicat în spațiul public problema situației sale complicate din punct de vedere juridic. Ar avea ceva de câștigat Chirica în urma unei eventuale alegeri ca senator ori deputat?

Legea română stabilește competența unei instanțe în funcție de mai multe criterii: locul unde a fost comisă o infracțiune, gravitatea acesteia sau calitatea persoanei acuzate de săvârșirea ei.

Primarul Chirica este judecat la această oră în două dosare, sub acuzații asemănătoare. Unul dintre dosare se află pe rolul Tribunalului, luându-se în considerare faptele vizate.

Al doilea însă, se află în camera preliminară a Curții de Apel, întrucât printre inculpați se află și Cristina Oțeleanu, directorul juridic al Primăriei, avocat de profesie.

Citește și: Prim ministrul Indiei a vizitat Rusia, Polonia și Ucraina. Cum explică analiștii implicațiile acestui tur diplomatic

Cazurile în care sunt implicați avocați sunt judecate în primă instanță de Curtea de Apel. Conform legii, judecarea infracțiunilor comise de senatori și deputați intră în atribuțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Dacă Chirica ar fi ales deputat sau senator, cele două dosare în care este inculpat ar fi transferate de la Iași la București, la instanța supremă a țării.

„În cazul parlamentarilor, situația este practic similară avocaților. În penal, un avocat va fi judecat de Curtea de Apel. Dacă avocatul este dat afară din Barou, dosarul va pleca la Judecătorie sau Tribunal. La fel se pune problema și în cazul parlamentarului. Când este ales, eventualul dosar în care este judecat pleacă la ÎCCJ. Când i se termină mandatul, ori dacă își dă demisia, dosarul se va întoarce la instanța locală”, a explicat un jurist ieșean, specializat în dosare penale, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Președinții statelor baltice: „Susținem integrarea europeană a Republicii Moldova”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Primăria municipiului Iași / Facebook)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...

Subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani, inundat în urma ploilor torențiale

Subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani...

Situația rămâne critică în județul Galați. Intervenții în zeci de localități | Viața Liberă

Situația rămâne critică în județul Galați. Autoritățile intervin în...