Jeleurile de la „Fabrica de vise”. Riscurile pentru copii, pe termen lung

Data:

spot_img

Jeleurile de la „Fabrica de vise”. Doar un singur copil din Iaşi a ajuns, din informaţiile noastre, la spital pentru a cere ajutor, după ce a consumat dulciuri cu droguri de la fabrica cercetată de procurorii DIICOT în dosarul „Fabrica de vise”.

Medicii avertizează că pot apărea tulburări, dereglări şi probleme pe termen lung, care trebuie depistate la timp pentru a putea fi stopate.

„Ziarul de Iaşi” a coroborat documentele întocmite de procurori cu informaţiile obţinute de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi: a fost o singură adolescentă, de 15 ani, care a ajuns la mijlocul lunii iunie la spital acuzând faptul că se simte rău.

Aceasta le-a spus medicilor şi, ulterior, procurorilor, că a mâncat jeleuri de la un magazin din Iaşi. Analizele de sânge efectuate au arătat prezenţa substanţei HHC, denumit şi „canabisul legal”, substanţa psihoactivă depistată în dulciurile ambalate la Iaşi la „Fabrica de vise”.

Conform informaţiilor obţinute de publicaţia noastră, cazul fetei nu a fost unul grav, aceasta fiind externată fără nicio sechelă şi fără să fi avut vreun efect secundar major. Însă medicii unităţii medicale atrag atenţia că mulţi copii care se expun acestor substanţe pot dezvolta probleme, în funcţie de cantităţile ingerate.

„Efectele adverse depind foarte mult şi acum vorbim în general: contează cantitatea ingerată, desigur, dar şi alimentele pe care le-ai consumat anterior. Absorbţia e mult mai rapidă atunci când stomacul este gol, când nu are alimente anterior ingerate. Este mai înceată când pacientul, copilul în cazul nostru, a mâncat anterior”, a declarat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU al Spitalului de Copii şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Citește și: „Legendele Cetății”, un semi-eșec finanțat de Primăria Bistrița, organizat în locul unui eveniment de succes creat de un ONG local

Pot fi afectate creierul, inima, chiar şi plămânii

Medicul atrage însă atenţia că, la adolescenţi, efectele secundare pot varia, în funcţie de momentul în care sunt consumate jeleurile sau dulciurile cu substanţe psihoactive.

Spre exemplu, dacă e amestecat şi alcoolul, şi tutunul, împreună cu un astfel de consum, efectele pot veni în cascadă şi să apară situaţii în care trebuie intervenţie medicală de urgenţă.

La fel, pot exista afectări mai mari în rândul copiilor care au boli cronice pe care le ţin sub control cu o medicaţie specifică: aceasta poate influenţa modul de absorbţie al drogurilor de către organism, dar şi gravitatea efectelor secundare.

Citește și: Au dat şpagă 4000 de euro, apoi au făcut denunț

„Dar unul dintre cele mai mari riscuri este să nu se ajungă la dependenţa de droguri şi să treacă la alte substanţe care sunt şi mai periculoase.

Având în vederea vârsta generală a pacienţilor noştri, ne gândim şi la efectele pe termen lung: toate sistemele din organism, toate «aparatele», sunt în etape de evoluţie. Poate fi afectat creierul, pot apărea dificultăţi de gândire, de memorie, de concentrare.

De ce nu, pot apărea şi boli pulmonare cronice (…)”, a mai precizat dr. Tamara Roşu.

Continuarea, în Ziarul de Iaşi!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procesul lui Vlad Pascu, amânat pentru data de 6 decembrie

Procesul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a provocat...

Alin Ștefănuț, noul inspector școlar general al județului Bihor | Bihoreanul

Alin Ștefănuț, profesor de limba română și fost director...

Marcel Ciolacu spune că 130 de kilometri din Autostrada Moldovei vor fi gata până la sfârșitul anului

Marcel Ciolacu a anunțat că două loturi ale Autostrăzii...