Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac pe listele PSD-PNL pentru europarlamentare

Data:

spot_img

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac, șefa Reprezentanței sale în România, pe listele PSD-PNL pentru europarlamentare: ne-a anunțat la începutul lunii martie, a intrat în concediu, apoi ne-a anunțat că renunță la candidatură.

Pe 11 martie, liderii coaliției de guvernare anunțau, pe surse, că Ramona Chiriac, actuala şefă a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, va deschide lista de candidaţi la alegerile europarlamentare din partea alianţei.

Având în vedere Codul de conduită al membrilor Comisiei Europene, PRESShub a adresat cabinetului Ursulei von der Leyen o serie de întrebări privind intenția șefei filialei din România a institutției de a candida pe listele unei coaliții politice.

Între timp, Ramona Chiriac și-a luat concediu fără plată de la Comisia Europeană și a renunțat la candidatură.

Iată răspunsurile obținute de un purtător de cuvânt al Comisiei Europene față de această chestiune:

PRESShub: „La momentul selectării în 2021, știați că între 2005 și 2008, Ramona Chiriac a fost consilierul domnului Gabriel Berca, demnitar care a fost condamnat definitiv pentru corupție în România în 2017?”

Răspuns: „Numirea doamnei Ramona Chiriac în funcția de șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, în iulie 2021, a urmat procedura obișnuită aplicabilă acestor posturi, iar doamna Chiriac a fost selectată în funcție de meritul și calificările sale pentru acest post”.

Doamna Chiriac nu a jucat niciun rol direct în luarea deciziilor privind închiderea MCV pentru România

PRESShub: „Ce rol a jucat doamna Chiriac în ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru sistemul de justiție din România? Intrarea doamnei Chiriac în politică poate fi legată de desființarea mecanismului de verificare și numirile controversate ale unor procurori șefi din România?”

Răspuns: „MCV a fost introdus în 2007, la momentul aderării Bulgariei și României la UE și a avut ca scop însoțirea ambelor țări în îndeplinirea unor repere specifice în domeniul reformei judiciare și al luptei împotriva corupției (și, de asemenea, crimei organizate în cazul Bulgariei).

Potrivit Hotărârilor de instituire a MCV, mecanismul urma să fie închis când toate criteriile de referință erau îndeplinite. Pașii întreprinși de Bulgaria și România și consemnați de Comisie în rapoartele sale MCV și în Raportul 2023 privind statul de drept au condus la deciziile definitive de închidere a MCV în septembrie 2023.

Bulgaria și România au efectuat toate reformele necesare pentru a-și respecta în mod satisfăcător angajamentele în cadrul MCV, după cum a concluzionat Comisia în evaluările sale, iar mecanismul a fost închis în conformitate cu cadrul legal și cu cerințele procedurale ale MCV.

Monitorizarea reformelor din România și Bulgaria continuă în cadrul Raportului privind statul de drept. Doamna Chiriac nu a jucat niciun rol direct în luarea deciziilor privind închiderea MCV pentru România în septembrie 2023”.

Doamna Chiriac a informat Comisia la începutul lunii martie

PRESShub: „Când v-a informat doamna Chiriac că dorește să candideze pentru o coaliție politică la alegerile pentru Parlamentul European din 2024? Înainte sau după ce coaliția a anunțat că ea va ocupa primul loc pe listă? Anunțul doamnei Chiriac că va intra în concediu fără plată până la alegerile pentru Parlamentul European este în concordanță cu practica Comisiei Europene privind incompatibilitățile? Nu ar fi mai bine să-și dea demisia?”

Răspuns: „Personalul Comisiei poate decide să candideze pentru o funcție publică, în conformitate cu articolul 15 din Statutul funcționarilor. În acest caz, ei trebuie să informeze Autoritatea împuternicită să facă numiri, care va decide, în lumina intereselor serviciului, dacă funcționarul în cauză:

1.       ar trebui să li se solicite să solicite concediu din motive personale sau

2.       ar trebui să li se acorde concediu anual, sau

3.       pot fi autorizați să își îndeplinească sarcinile cu normă parțială sau

4.       pot continua să-și îndeplinească atribuțiile ca înainte.

Doamna Chiriac a informat Comisia la începutul lunii martie cu privire la intenția sa de a participa la alegerile europene în calitate de candidat. Vă rugăm să rețineți că, la 21 martie, ea a informat apoi Comisia că se va retrage de la candidatura la alegeri”.

Comisia Europeană este organul executiv al UE, independent din punct de vedere politic.

Comisia Europeană este singura responsabilă cu elaborarea propunerilor de noi acte legislative europene. În același timp, ea pune în aplicare deciziile Parlamentului European și ale Consiliului UE.

Membrii sunt propuși de guvernele statelor membre, unul din partea fiecăreia, totuși aceștia au obligația de a funcționa independent și neutru fără a fi influențați de guverne care îi numesc.

Citește și: Ramona Chiriac s-a retras pe de lista PSD-PNL pentru europarlamentare. Cine a mai rămas

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac și ce spune Codul de conduită

Potrivit reglementărilor Comisiei Europene privind conflictul de interese și Codul de Conduită, „angajații UE sunt obligați să fie independenți, imparțiali, obiectivi și loiali. Ei trebuie să declare imediat orice interes (personal sau legat de o întreprindere/organizație) care i-ar putea face să încalce obligațiile menționate mai sus.

Activitățile desfășurate în afara instituțiilor și reglementate de normele de conduită, indiferent dacă sunt remunerate sau nu, trebuie să fie mai întâi aprobate. În același timp, angajații trebuie să informeze instituția pentru care lucrează: dacă și unde lucrează soțul/soția sau dacă, în exercitarea funcțiilor lor, există un interes personal (sau orice alt conflict de interese) care le-ar putea afecta imparțialitatea”.

Mai mult, „după încheierea mandatului, atunci când un membru al personalului UE vrea să părăsească instituția și să înceapă o nouă slujbă în termen de 2 ani, trebuie să informeze Comisia pentru a obține o autorizație prealabilă.

Dacă noua activitate are legătură cu cea desfășurată în timpul ultimilor 3 ani în instituția UE și ar putea fi incompatibilă cu interesele legitime ale Comisiei, Comisia poate să ia măsuri prin care să-l împiedice pe fostul angajat să preia noul loc de muncă sau să-i impună o serie de condiții pe care va trebui să le îndeplinească pentru a primi permisiunea de a desfășura activitatea respectivă”.

Ramona Chiriac a solicitat suspendarea din activitate în momentul candidaturii

Comisia Europeană a anunțat, după ce Chiriac a fost desemnată candidat pe lista PSD-PNL că „ținând cont de prevederile Regulamentului de stabilire a Statutului funcționarilor și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Comunității Economice Europene și ai Comunității Europene a Energiei Atomice, dar și de procedurile interne ale Comisiei Europene, Ramona Chiriac a solicitat suspendarea din activitate prin aprobarea de concediu fără plată din motive personale cu caracter imperios conform prevederilor articolului 17 ale sus numitului regulament”.

Rămâne de văzut dacă acordarea acestui concediu fără plată pentru Ramona Chiriac trebuia aprobat, având în vedere că scopul concediului este contrar independenței angajaților UE. Potrivit regulamentului, concediul fără plată se acordă „pentru probleme personale cu caracter imperios”.

Pe 1 iulie 2024 expiră mandatul Ramonei Chiriac de șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Vom urmări și vă vom anunța dacă aceasta va fi reinvestită.

Șefii reprezentanțelor sunt numiți de președintele Comisiei Europene și sunt reprezentanții săi politici în statul membru în care sunt detașați.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
3 COMENTARII
  1. Care este logica primei intrebari?
    Chiriac a lucrat in institutia condusa de Berca intre 2005 si 2008 si el a fost condamnat in 2017 pentru fapte din 2012 sau asa ceva? Intre timp al a fost consilier prezindential, ministru …
    A doua intrebare este si mai halucinanta!
    Aveti ideea cine si cum se evalueaza MCV? Chiar credeti ca un simplu functionar poate influenta comisia? Mai aveati un pic si spuneati ca doamna ne-a bagat si in Shengen! Asta in timp ce AUR spune ca a lucrat prea mult pentru Comisie…
    Mentionati ca Chiriac a fost desemnata candidat, alt lucru fals, lista de candidati nu cred ca a dost anuntata oficial nici acum! Toate informatiile date pe surse de ziaristi binevoitori nu inseamna candidatura, iar faptul ca s-a suspendat ca sa evite orice discutie pana se clarifica subiectul mi se pare foarte corect si etic.
    Ati avut curiozitatea sa discutati cu alti oameni din presa in care aveti incredere despre activitatea doamnei Chiriac la reprezentanta?
    Intreg demersul dvs pare lipsit de etica profesionala si de verticalitate si va inscrieti cu el in galeria jurnalistilor gen Realitatea TV
    Si am si eu o intrebare la care va rog sa raspundeti cu sinceritatea, credeti ca in Parlamentul European avem nevoie de oameni ca dna. Chiriac sau ca ceilalti de pe presupusa lista?

  2. Dna Decebal Chiriac, va inteleg nemultumirea. Cand CE isi alege omul de legatura intr-un stat il verifica amanuntit. In cazul asta trebuia sa ceara un CV si sa-l citeasca. Simplu functionar ziceti? Stiam ca e sefa a Reprezentantei CE in Romania. Ala care trimite rapoarte, inclusiv despre MCV. Din moment ce seful partidului confirma public ca era prima pe lista, ai nevoie de hartie oficiala pentru a crede asta? Nu e vorba de nicio suspendare, ci de concediu fara plata. Nu era mai pertinenta demisia?
    Decebal cel anonim vorbeste de etica si verticalitate. Curajos si mare om de stat. Strutocamila pesedisto-liberala politruc s-a nascut, politruc moare. Nicio diferenta intre Chiriac si Grapini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related