Ce spune „Media Freedom Rapid Response” (MFRR) despre raportul Comisiei Europene privind statul de drept

Data:

spot_img

Coaliția „Media Freedom Rapid Response” (MFRR) salută publicarea raportului pe 2024 al Comisiei Europene privind statul de drept, dar susține că libertatea presei rămâne sub amenințare în Europa.

Media Freedom Rapid Response (MFRR) urmărește, monitorizează și reacționează la încălcările libertății presei în statele membre ale UE și în țările în curs de aderare. MFRR este organizat de o alianță condusă de Centrul European pentru Libertatea Presei și Media (ECPMF), alături de Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Institutul Internațional de Presă (IPI) și nu numai.

Citește și: POLITICO: Lista europarlamentarilor care chiar contează. Numele româncei Adina Vălean este printre ei

Libertatea presei- un pilon al democrației

Coaliția MFRR le cere atât statelor membre, dar și întregii Uniuni Europene, să intensifice eforturile pentru a susține libertatea presei și pentru a-și consolida rolul în protejarea acestui pilon al democrației.

Publicarea celui de-al cincilea raport anual privind statul de drept, ultimul din actualul mandat al Comisiei, oferă o oportunitate critică de a evalua libertatea presei și guvernanța democratică în statele membre ale UE, scrie MFRR în raportul său.

Citește și: Statele UE trebuie să propună candidații pentru noua Comisie Europeană până pe 30 august

În analiză se mai menționează că raportul prezintă declinul sever al libertății presei și că pe măsură ce media și jurnaliștii se confruntă cu amenințări tot mai mari, este esențial ca evaluarea Comisiei să se traducă în acțiuni concrete.

Coaliția noastră a solicita un răspuns semnificativ din partea Comisiei în ceea ce privește responsabilitatea.

MFRR recunoaște că unele țări au făcut pași importanți pentru îmbunătățirea siguranței jurnaliștilor, însă arată că problemele sunt departe de a fi rezolvate.

„În Slovacia, de exemplu, revenirea lui Robert Fico la guvern a fost însoțită de creșterea atacurilor verbale asupra presei, un model care s-a intensificat după tentativa de asasinat asupra primului ministru. În același timp, atacurile cibernetice împotriva presei independente devin tot mai proeminente, în special în Ungaria, în timp ce Italia a înregistrat o creștere semnificativă a amenințărilor legale documentate”, se menționează în analiza MFRR asupra raportului Comisiei Europene privind statul de drept.

Tendințele de hărțuire fizică

De asemenea, coaliția consideră că trebuiau să fie tratate mai atent tendințele de hărțuire fizică și digitală și de atacuri asupra jurnaliștilor și lucrătorilor din mass-media.

„Deși astfel de cazuri sunt abordate în capitolele individuale ale țărilor și raportul notează o tendință deranjantă de neîncredere și ostilitate față de jurnaliști, lipsește o privire de ansamblu asupra acestor tendințe la nivel transnațional”, susține MFRR.

Coaliția s-a arătat îngrijorată și de anumite concluzii ale raportului Comisiei Europene, precum referințele trecătoare la o scădere a atacurilor fizice asupra jurnaliștilor după ridicarea restricțiilor COVID-19 și cere accentuarea siguranței jurnaliștilor ca o strategie de analiză pentru viitor.

Pe 15 ianuarie 2024, partenerii consorțiului MFRR, Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) și Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT) au contribuit la realizarea raportul privind statul de drept pe tema libertății presei și pluralismului în Ungaria, Grecia, Italia, Olanda și Republica Cehă.

Puncte cheie

În ceea ce privește situația celor 31 de țări analizate, MFRR apreciază atenția acordată de publicația Comisiei Europene contribuțiilor noastre și faptul că recunoaște că:

  • Administrarea independentă a serviciilor publice media este în pericol în multe țări, unde radiodifuzorii nu sunt suficient protejați împotriva interferențelor politice.
  • Transparența proprietății mass-media ar trebui, de asemenea, să fie sporită în întreaga Europă pentru a preveni conflictele de interese.
  • Alocarea publicității de stat nu este încă echitabilă și transparentă peste tot, ceea ce generează un risc suplimentar de influență nejustificată asupra instituțiilor media.
  • Protecția jurnaliștilor împotriva amenințărilor și violenței, care le asigură posibilitatea de a lucra liber, nu este suficientă. Malta, Grecia, Italia și Slovacia, în special, au făcut progrese insuficiente în ceea ce privește garantarea siguranței jurnaliștilor, atât din punct de vedere fizic, cât și împotriva proceselor abuzive.
  • În Ungaria și în alte țări se înregistrează un regres democratic, ceea ce evidențiază nevoia urgentă de monitorizare de către Comisie a statelor membre în vederea consolidării angajamentului lor față de statul de drept.

Analiza MFRR a fost semnată de următoarele instituții:

Institutul Internațional de Presă (IPI)

ARTICOLUL 19 Europa

Centrul European pentru Libertatea Presei și a Media (ECPMF)

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

OBC Transeuropa (OBCT)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. „…declinul sever al libertatii presei…”____–____aici, o fi inclus si al consumatorilor, postatorilor de comentari(opinii, etc.)?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Geoparcul UNESCO Ţara Haţegului: Arta şi ştiinţa se întâlnesc în proiectul ”The Big Green”

Proiectul european „The Big Green” (TBG), care aduce împreună...

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc de arme  | The Epoch Times

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc...

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești | Aktual24

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești. Pagerul este...

Expert Forum a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024

Expert Forum (EFOR) a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile...