Ce trebuie să învețe Ucraina din cazul Transnistriei. Primul lucru de care Ucraina ar trebui să țină cont este situația enclavei separatiste și să nu accepte negocieri cu Rusia până când aceasta nu-și retrage trupele de pe teritoriul ucrainean, crede autoarea articolului din TAZ.
Erica Zingher este jurnalista originară din Republica Moldova care semnează articolul din TAZ despre ce se poate învăța de la Transnistria atunci când vine vorba de negocieri cu Rusia.
După 33 de ani, trupele rusești sunt încă staționate în Transnistria
Ea atrage atenția că și după 33 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova de URSS, trupele rusești sunt în continuare staționate în Transnistria separatistă, în ciuda unor numeroase runde de negocieri pentru retragerea acestora.
Mesajul principal al materialului publicat în Die Tageszeitung: Kievul să se așeze la masa negocierilor cu Rusia doar după ce trupele rusești au părăsit Ucraina.
Nu înainte – să învețe adică din exemplul Transnistriei, care ne arată că negocierile cu Moscova nu aduc nimic câtă vreme trupele de ocupație ale Rusiei nu au fost retrase.
Autoarea povestește despre verile numeroase petrecute la bunica ei în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova, care deși „și-a declarat independența în 1990, nu a fost niciodată liber”. Transnistria este și azi un „stat oligarhic mafiot sub influența Rusiei”, după cum notează autoarea materialului din TAZ.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com/)