Ce trebuie să știe patriarhul Daniel: Europa a cotizat 50 de milioane de euro pentru bisericile din Moldova

Data:

spot_img

La bine-cunoscuta celebrare din acest an de la hramul Mănăstirii Putna, marcată ca un eveniment religios, dar istorico-cultural, au existat mai multe discursuri care au atras atenţia publicului general. Unul dintre discursurile apreciate de cei prezenţi, inclusiv de către Patriarhul Daniel, care a fost timp de 17 ani mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a fost apreciat ca având puternice tuşe ultra-naţionaliste.

Un student din Iaşi a îndemnat românii „să ne luăm libertatea înapoi, ca să ne putem lua ţara înapoi“, considerând că „ţara noastră (…) nu ne mai aparţine“. Jurnalistul Ovidiu Nahoi a apreciat discursul ca fiind ţintit către Uniunea Europeană şi a făcut un demers în Newsweek în care a contabilizat o parte dintre beneficiile financiare europene ale Bisericii Române doar în ultimii şapte ani. „Ziarul de Iaşi“ a continuat şi aprofundat acest demers.

245 milioane de lei pentru consolidări şi restaurări

În ciuda discursurilor cu tente naţionaliste şi antieuropene validate de liderii Bisericii Ortodoxe Române, bisericile şi mănăstirile din Moldova au beneficiat în ultimii ani, prin Programul Operaţional Regional, de puţin peste 245 milioane de lei (aproape 50 de milioane de euro).

Este vorba doar de fondurile europene nerambursabile primite în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020, proiecte finalizate sau aflate în curs de finalizare. Pe lângă aceşti bani, a existat şi o contribuţie semnificativă din partea statului român.

În mare parte, proiectele au vizat consolidări sau restaurări ale ansamblurilor sau bisericilor individuale (chiar şi elemente din acestea, precum muzee), reabilitări şi dezvoltare pentru punerea în circuitul turistic şi alte valorificări în scop turistic.

Un exemplu relevant este cel al Bisericii Bărboi – care pe 19 august ar fi trebuit să marcheze finalizarea unei investiţii de 15,6 milioane de lei pentru „conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural «Ansamblul Bărboi» şi a identităţii culturale a Iaşului“.

Citește articolul integral în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related