Dronele rusești. Ce trebuie să ştie românii de la graniţa cu Ucraina. Daniel Năstase, din cadrul ISU Tulcea, vorbeşte într-un interviu video acordat Reporter 24 despre ce s-a schimbat la graniţa cu Ucraina, după ce mai multe drone ruseşti au fost doborâte pe teritoriul României.
Năstase spune că activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-a intensificat încă din februarie 2022, când a început invazia rusă în Ucraina în special în zona trecerii de frontieră Isaccea-Orlovka.
Atunci, ISU a organizat o tabără pentru cetățenii ucraineni care fugeau din calea războiului, oferindu-le asistență medicală, psihologică și locuri de cazare.
Citește și: Toamna ca vara. Cum s-au schimbat anotimpurile și ce vremuri rele prevestește vremea bună
În ceea ce priveşte atacurile recente și impactul asupra României, reprezentantul ISU admite că există îngrijorare în special pentru locuitorii din zonele apropiate de graniță, însă, autoritățile române au luat măsuri pentru a liniști populația și a asigura că sunt alături de aceasta.
Interviul video complet poate fi urmărit pe Reporter24.ro
Ce a învăţat România după ce drone ruseşti au fost doborâte pe teritoriul său
Ce a învăţat România după ce drone ruseşti. Autoritățile române nu au reușit să vină cu un răspuns plauzibil la faptul că, mai bine de 24 de ore, au încercat să ascundă informația că resturi ale unei drone au fost găsite de localnici într-un sat din județul Tulcea.
Deși partea ucraineană a transmis că bucăți dintr-o dronă rusească au aterizat pe țărmul românesc, autoritățile române au fost impasibile timp de zeci de ore. Apariţia unor noi astfel de situaţii i-a determinat, ulterior, să recunoască şi să şi acţioneze.
Informațiile privind modul în care populația ar trebui să se protejeze sunt încă neclare, după mai multe incidente de acest fel în zonă.
Cerasel Cuteanu este un doctorand al Universității Babeș-Bolyai, specializat în marketing, care efectuează o cercetare doctorală interdisciplinară în jurul fake news. Cuteanu este și Fellow al Media Journalism Research Center, iar proiectul său vizează educarea consumatorului pentru a reacționa în timp real la fake news.
Politicienii ar trebui să evite implicarea în combaterea fenomenului
În ceea ce priveşte cazul recent al dezinformării privind dronele rusești în România, Cerasel Cuteanu evidențiază importanța unei comunicări coerente și corecte din partea autorităților.
El analizează modul în care un „fake news” poate afecta percepția consumatorilor și argumentează că politicienii ar trebui să evite implicarea în combaterea fenomenului, pentru a menține democrația și încrederea în informație.
Continuare în Reporter24!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Reporter24.ro)