Ce va face UE pentru fermierii români în 2024. Siegfried Mureșan: Sunt raportor pentru un buget de 180 de peste miliarde de euro

Data:

spot_img

Decizia Uniunii Europene de a sprijini exportul de cereale dinspre Ucraina a fost una foarte bună și legitimă, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL/PPE), într-un interviu acordat PRESShub. Dar mecanismul prin care a fost au fost ajutați fermierii ucraineni trebuit îmbunătăți, pentru a nu-i afecta pe fermierii din UE, respectiv pe cei din România, a precizat politicianul.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, a fost desemnat în mai raportor general (negociator-șef) al Parlamentului pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024. Decizia a fost luată de conducerea Comisiei pentru bugete.

PRESShub l-a întrebat pe politician ce înseamnă acest lucru concret, care este misiunea sa din noua poziție.

„Uniunea Europeană cheltuiește anual aproximativ 180 de miliarde de euro. Sunt fonduri care ajung la fermieri, care ajung la studenți pentru bursele ERASMUS, la cercetători, pentru cercetare și inovare.

Sunt bani care ajung la autorități locale pentru extinderi și modernizări de spitale, de grădinițe, sunt bani pentru construcția de autostrăzi și căi ferate.

180 de miliarde de euro cheltuiți conform nevoilor oamenilor și priorităților Uniunii Europene.

Comisia Europeană, care este guvernul Uniunii Europene, propune un proiect de buget. Rolul meu, ca raportor general al Parlamentului European și negociator șef, este să elaborez poziția Parlamentului European.

Deci bugetul este propus de Comisia Europeană, dar este votat, adoptat și decis în Parlamentul European, în colaborare cu guvernele celor 27 de state membre.

Așadar, eu elaborez poziția Parlamentului European, o negociez cu Comisia Europeană și cu Consiliul de Miniștri, în care sunt grupate cele 27 de state membre, cu obiectivul clar de a avea un buget până la finalul anului, de a avea suficienți bani în casă pentru ca beneficiarii de fonduri europene să-i primească la timp, să aibă facturile achitate la timp și de a avea și suficiente fonduri pentru noile priorități ale Uniunii Europene”, a explicat Siegfried Mureșan.


Articol susținut de:


Trebuie să accelerăm absorbția pentru exercițiul 2014-2020

Siegfried Mureșan a menționat că o prioritate pentru România este reprezentată de cheltuirea fondurilor europene rămase din exercițiul financiar anterior, dar și accelerarea absobției fondurilor de anul acesta.

„România a avut alocate aproximativ 45 de miliarde de euro fonduri europene din bugetul multianual al UE pentru 2014-2020. Printr-o derogare, aceste fonduri pot fi folosite până la 31 decembrie 2023.

În paralel, a început implementarea planului național de redresare și reziliență pentru fondurile suplimentare care au venit.

Așa încât, după ce se încheie conturile la 31 decembrie pentru perioada 2014-2020, trebuie să începem în sfârșit să absorbim accelerat bani pe noul buget multianual al Ue 2021-2027.

mă aștept să fie tot mai multe proiecte de autostrăzi, modernizări de căi ferate, proiecte de infrastructură în comunitățile locale, proiecte de digitizare și de investiții în energii regenerabile, îmbunătățire a eficienței energetice.

30% din bugetul Uniunii Europene este prevăzut a merge în proiecte ce au o contribuție pozitivă asupra mediului înconjurător, proiecte care au o componentă verde, adică îmbunătățirea eficienței energetice, noi surse de energie, reducerea poluării.

Toate aceste proiecte vor începe să decoleze, să fie implementat începând cu anul 2024. Trebuie să ne asigurăm că avem suficiente fonduri pentru ca beneficiarii – autorități publice locale, centrale, sector privat, IMM-uri – să îi primească la timp”, a explicat Siegfried Mureșan.

YouTube video

O decizie corectă, care are nevoie de îmbunătățiri

Europarlamentarul PPE a arătat că bugetul Uniunii Europene pentru 2024 are un capitol special pentru sprijinirea fermierilor afectați de războiul din Ucraina.

„În primul rând, anul trecut, Uniunea Europeană a luat o decizie corectă de a crea niște coridoare verzi, pentru a permite exportul de produse agroalimentare dinspre Ucraina spre piețele lumii.

Această decizie a fost corectă, însă implementarea a fost imperfectă. Adică cerealele veneau din Ucraina și fiindcă nu aveau adresa certificate de proveniență, au rămas pe piețele din Polonia, România, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, nu au ajuns la beneficiari finali, adesea în Orientul Mijlociu sau în nordul Africii.

Uniunea Europeană a luat decizia corectă de a crea aceste coridoare verzi, însă nu a implementat bine hotărârea.

Trebuie într-adevăr să ne asigurăm că aceste coridoare devin funcționale, că punem la dispoziție suficiente echipamente de transport pe aceste rute și că extindem infrastructura de transport din sudul Ucrainei, prin Republica Moldova, prin România spre Marea Neagră.

Trebuie modernizate drumuri, trebuie modernizate căi ferate, ajustat și ecartamentul. Trebuie ca cerealele care pleacă din Ucraina să aibă certificate de proveniență.

Știu că aceste lucruri nu au fost posibile anul trecut, în primele săptămâni ale războiului, dar trebuie să fie posibil acum și trebuie ca destinația finală să fie clară la momentul la care cerealele părăsesc Ucraina.

Adică trebuie să fie clar că tranziția în Uniunea Uniunea Europeană este de scurtă durată și că nu sunt inundate piețele noastre. E nevoie de aceste cereale în țări din nodul Africii și Orientul Mijlociu”, a menționat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a menționat că trebuie să spunem un NU categoric tuturor euroscepticilor, tuturor populiștilor care încearcă să dezbine Uniunea Europeană și Ucraina.

„Putin nu vrea doar o bucată de pământ din Ucraina. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este un atac fundamental la modul nostru de viață, bazat pe legi, pe reguli, în mod de viață care pune cetățeanu în centru, în mod de viață bazat pe dezvoltare, de justiție, pe stat de drept, pe democrație.

Aceștia sunt dușmani Federației Ruse.

Ucraina luptă nu doar pentru pământul lor, ci și pentru valorile noastre. De aceea trebuie să-i ajutăm, dar avem modalități pentru de a-i ajuta, fără a afecta fermierii din propria noastră țară.

Mecanismul gândit bine de Uniunea Europeană trebuie implementat anul acesta mai bine decât a fost implementat anul trecut”, acesta este mesajului europarlamentarului PNL/PPE Siegfried Mureșan.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Zăpada a blocat mai mulți turiști pe drumul către pârtia Transalpina, jandarmii i-au salvat

Mai mulți turiști din județul Dolj și București, întorși,...

Ordonanța trenuleț, varianta finală: Tichete de masă, vouchere și sporuri eliminate | Aktual24

Ordonanța trenuleț pregătită de Guvernul Ciolacu 2 aduce măsuri...

Elena Lasconi: Maia Sandu este omul care nu a tăcut în momentele grele

Elena Lasconi a declarat că Maia Sandu este omul...