Ce vrea USR: o politică mare sau una cu partide minuscule?

Data:

spot_img

Ce vrea USR: până unde poate ajunge partidul cu noua Alianță Dreapta Unită și de ce nu poate pune în practică cele 12 puncte ale programului său împreună cu PMP și Forța Dreptei?

Uniunea Salvați România (USR) a inventat Alianța Dreapta Unită, aducând alături încă două partide care nu au șanse să treacă pragul de 5%, cu gândul că suma intențiilor de vot pentru cele trei partide va fi mai mare decât ceea ce ar putea obține Uniunea singură. Inițiativa USR ar avea șanse maxime dacă ar veni în această alianță și liberalii, fiindcă fără ei locomotiva care tractează totul nu are putere suficientă.

Un sondaj comandat de USR arăta că Alianța USR+PMP+Forța Dreptei ar putea avea un scor între 22 și 24% (Mercury Research, noiembrie 2023) și s-ar clasa pe locul al doilea la europarlamentarele care vor avea loc în iunie.

Alte două cercetări făcute la începutul acestui an sunt mai puțin optimiste și clasează Alianța Dreapta Unită pe locul al patrulea cu doar 14% după PSDAUR și PNL (Avangarde, Curs, ianuarie 2024).

Un alt sondaj care a luat în considerare doar USR sugerează că partidul are singur o susținere de 14%, PMP ar obține la europarlamentare 2%, iar Forța Dreptei, partidul format de Ludovic Orban cu liberalii dizidenți, tot 2% (CIRA, The Center for International Research and Analyses, ianuarie 2024). 

Citește și: Cunoscut medic din Craiova, trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Intervenții chirurgicale fatale pentru pacienți

Există mulți liberali nemulțumiți

Poate că ipoteza USR este să-i forțeze, în final, pe liberali să intre în această combinație, pentru a fi o contrapondere serioasă în fața PSD. Dacă noua Alianță ar avea succes la europarlamentare, adică ar lua peste 20%, atunci Uniunea Salvați România ar avea argumente să convingă PNL să se alăture.

Există mulți liberali nemulțumiți de politica generalului Nicolae Ciucă și a președintelui Klaus Iohannis, care au împins partidul în curtea din spate a social-democraților. Dacă la europarlamentare formula lui Ciucă nu funcționează și partidul obține sub 20%, probabil că PNL își va schimba nu doar liderul, ci și aliații.

Sunt deja destui care ar prefera o alianță cu USR.

Europarlamentarele sunt un experiment în strategia USR. Dacă partidul va reuși să treacă de pragul psihologic de 20% în formula Alianței Dreapta Unită, rezultatul va fi considerat un succes, fiindcă cei trimiși din PMP și din Forța Dreptei pe listă nu ar lua din locurile USR.

Dacă scorul va fi mai mic, atunci se va dovedi că Alianța nu are niciun sens. În fond, Alianța Dreapta Unită nu poate suplini cei patru ani de lâncezeală ai USR, în care partidul s-a rupt, nu a fost capabil să-și aleagă un lider cu portanță, nu a venit cu idei care să devină virale, nu a fost în stare să demonstreze că face cu adevărat opoziție și mai ales nu și-a putut valida mecanismele democrației interne.

Citește și: Sondaj dezastruos pentru Ciolacu, realizat de CURS: 95% dintre români se declara afectați de creșterea prețurilor (Aktual24)

Elena Lasconi și-a acuzat colegii de partid că sunt paralizați de teamă 

Cazul Elenei Lasconi, primărița din Câmpulung Muscel, e doar cel mai cunoscut: fixată cap de listă pentru europarlamentare fără vreo evaluare validată în interiorul USR, a fost dată la o parte fără o dezbatere serioasă.

Duminică (28 ianuarie), când s-a stabilit calendarul și prioritățile partidului, Lasconi s-a plâns că nu reușește de trei luni să fie primită la conducerea formațiunii și a cerut un răstimp de 30 de zile până la validarea Alianței, „să lămurim și noi care e treaba cu ea”.

Elena Lasconi, fostă jurnalistă la ProTV, a câștigat Primăria din Câmpulung Muscel cu 57% și speră la un scor de peste 70% anul acesta. Și-a acuzat colegii de partid că sunt paralizați de teamă să nu fie eliminați de pe listele eligibile, așa că tac și înghit ceea ce nu e de înghițit. Lasconi crede că partidul merge pe autostradă cu 60 de kilometri pe oră „ca să ne enerveze pe toți”, deși ar putea să ajungă la 130.

Pe scurt, USR e de prea multă vreme într-o expectativă bolnăvicioasă, nu știe ce să facă să iasă în față, a preluat limbajul de lemn al politicii autohtone, își apără oamenii acuzați de corupție, lucrează cu două măsuri, în vechea tradiție a partidelor autohtone, nu mai are energie să atragă oameni noi care să readucă entuziasmul și pare mai degrabă să-și țină ușile ferecate, decât să le deschidă larg.

Continuarea în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
3 COMENTARII
  1. „…USR… expectativa bolnavicioasa…”___–___”pestele de la cap se impute”, capatzana imputzita( dulapul nr. 2 de Sibiu, cel cu barna in ochi) a impins boala in jos, a distrus tot ce a putut si a fugit, iat acum e greu sa recastigi increderea populatiei…Dar sanse sunt si -cine stie cum- pot creste…

  2. :…dacă ar veni în această alianță și liberalii, fiindcă fără ei locomotiva care tractează totul nu are putere suficientă.”
    Care,liberali,a lui Johannis care a facut partidul varza ????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a Ucrainei

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a...

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care a guvernat

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care...

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...