„Ce vrem de la președintele țării?” | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Este titlul unui volum, apărut la Humanitas, în 2024, cu trei autori: Cristian Preda, Ciprian Mihali și Sorin Ioniță. Cartea va fi lansată la actuala ediție a Bookfest Chișinău.

Volumul are un subtitlu: „Ghid civic pentru alegătorii români”. E tocmai la țanc. Vom avea de ales, pe 20 octombrie, președintele Republicii Moldova, și la 24 noiembrie și pe 8 decembrie, într-un foarte probabil tur doi, președintele României. Dar reflecțiile celor trei autori sunt în mare măsură valabile și pentru alegerile din Statele Unite, în acest an „super-electoral” pentru Occident, cum i s-a spus. Ne punem speranțe în înțelepciunea electoratului american, pentru că destinul întregii lumi și, implicit, al regiunii noastre, depinde de votul acestuia.

Într-o prefață la carte, Andrei Pleșu se întreabă dacă are rost să încropim portretul unui președinte ideal, de vreme ce nu vom găsi întruchipate într-un singur om virtuțile supreme ale unui șef de stat și vom sfârși în dezamăgire. Mai realist este să vedem „oferta pieței”, să nu alergăm după himere:

„Nu cred în „eroi salvatori”, în „Cum nu vii tu, Țepeș, doamne?”, dar nici în „săraci și cinstiți”, care tolerează uncheșește dezmățul din jur. Nu vreau un președinte care să apară prea des la televizor, dar nici unul care se exprimă monosilabic. Nu vreau un președinte pe care îl amuză să provoace scandal, dar nici unul inexpresiv, al cărui discurs să se irosească într-o mecanică previzibilitate. Pe scurt, aș vrea un președinte civilizat, un domn afabil, bine informat și bine orientat în plan geopolitic, demn de încredere și de respect, apt să stârnească interesul și simpatia interlocutorilor străini.” (p. 9)

Citește și: Arestarea șefului Telegram: există vreo legătură între traficul de droguri și libertatea de exprimare?

Cristian Preda: deziderate și exigențe

Profesor de științe politice la Universitatea din București, cel care a dotat acest volum cu mai multe anexe din Constituție privind rolul și atribuțiile președintelui, precum și cu statistici cu procentele acumulate de candidații la președinție români în toate scrutinele postdecembriste, Cristian Preda trasează printr-o listă de teze, dezvoltate în scurte capitole, o serie de exigențe și deziderate față de un președinte pentru 2024 în România, dar și propuneri legislative (selectez câteva):

„Șeful statului să rămână un cetățean, să apere statul de drept, guvernarea legilor, nu a persoanelor. Să scoată politica externă de sub tutela serviciilor secrete. Ar fi de ajuns un singur mandat prezidențial. Să arate competență, curaj și determinare pe timp de război. Să fie un președinte reprezentativ, să se adreseze marii mase a cetățenilor în situații de blocaje politicianiste. Să medieze crizele: De pildă, dacă guvernul e minoritar, iar majoritatea ajunge să-i întârzie în chip irațional acțiunea ori s-o blocheze în disprețul interesului public, președintele nu se poate ascunde în biroul său din Palat. Dacă o instituție publică e cangrenată de corupție, creând nemulțumirea vădită a cetățenilor, șeful statului cheamă la mediere părțile. Și rezolvă problema, n-o contemplă!” (p. 28)

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Răfuiala în stil mafiot din Orășelul Copiilor (FOTO | VIDEO)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: presidency.ro)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related