Cea mai bună rețetă de cozonac

Data:

spot_img

Cea mai bună rețetă de cozonac de Paște este cea făcutî în casă. Un cozonac bine copt, crescut și pufos nu este chiar ușor de făcut. Iată deci câteva sfaturi pentru un cozonac perfect:

Temperatura din bucătărie este importantă

Ai grijă să fie cald în bucătărie când pregătești aluatul pentru cozonaci și toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Vasul în care frămânţi aluatul este bine să fie călduţ. Clătește-l înainte cu apă fierbinte, după care şterge-l foarte bine.

Trebuie să te asiguri că în bucătărie este cald spre foarte cald, pentru că acest lucru favorizează creșterea aluatului.

Maiaua trebuie preparată cu lapte călduț, nicidecum fierbinte. Dacă laptele este prea fierbinte, va face ca drojdia să-și piardă din proprietăți.

Maiaua se lasă la crescut până se crapă făina presărată discret deasupra ei. E un indicator că e gata pentru preparare.

Pentru o culoare galbenă a aluatului ai trei variante: pui sare în gălbenușuri, folosești ouă de găini hrănite cu porumb, sau adaugi puțin șofran (dizolvat în lapte) în făină.

Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.

Citește și: Cea mai bună rețetă de salată boeuf

Cea mai bună rețetă de cozonac. Cât trebuie frământat aluatul

Făina trebuie cernută de 2-3 ori. Cu cât e mai fină, cu atât cozonacul va fi mai fraged și aerat.

Frământatul aluatului este foarte important. Ar trebui să dureze cel puțin 30 de minute, timp în care poate fi luat la pumni și trântit până asudă „grinda”.

Când aluatul se pune la crescut, vasul în care se află trebuie acoperit cu un șervet sau un prosop de bucătărie.

Unge bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi. După ce ai pus umplutura mai lasă cozonacii să crească și în tăvi, până ajung la marginea de sus a tăvii. Apoi, înainte de a-i băga în cuptor, unge-i cu ou bătut cu puțin lapte.

Citește și: Rețetă de miel la cuptor

Nu deschide cuptorul

Cea mai bună rețetă de cozonac: ușa cuptorului nu trebuie deschisă pe parcursul coacerii, cel puțin nu în prima jumătate de oră. Altfel, există riscul ca aceștia să se oprească din creștere.

După ce s-au rumenit cozonacii deasupra îi poți acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc și în interior.

Aproape de final, verifică dacă sunt făcuți la interior cu ajutorul unui pai uscat.

Este foarte important ca odată copți, cozonacii să fie lăsați să se răcească lent în tăvile lor, eventual acoperiți cu un prosop de bucătărie.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related