Cea mai importantă autoritate în comunicații, în era PSD: 3 președinți numiți politic

Data:

spot_img

Cum și-a bătut joc PSD de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), o instituție arbitru pentru o piaţă de 4 miliarde de euro pe an, de comunicaţii şi servicii poştale.

PSD a numit în ultimii ani trei președinți la ANCOM: fostul premier Sorin Grindeanu, propus de premierului de atunci, Vlad Stoica, fost şef al Cancelariei fostului premier Victor Ponta, și acum Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților din partea social-democraților. Nume grele ale PSD, pe salarii grase.

Valeriu Zgonea va coordona din acest an și „Poliția Internetului”

ANCOM este una dintre cele mai puternice instituții de reglementare de pe piață, ale cărei decizii influențează companiile de comunicații. Cu toate acestea, în ultimii șase ani, la șefia autorității s-au perindat trei șefi, iar din această săptămână al patrulea, dovadă că persoanele desemnate să conducă această instituție nu au acceptat din pasiunea pentru domeniu, ci pentru un loc călduț până la următoarea sinecură.

Ultimul președinte al ANCOM, care a avut un mandat plin, a fost Cătălin Marinescu, între 2009 și 2017.

Acesta și-a dat demisia pentru o funcție la nivel internațional. Deși a fost numit politic, fiind membru PDL, a fost considerat ca unul dintre cei mai experimentați oficiali români de pe această piață.

Victor Ponta a vrut să-l schimbe în 2015, dar nu a reușit, așa că a fost nevoit să mai aștepte câțiva ani până când un apropiat al său să ajungă în această funcție.

După demisia lui Marinescu, în postul de preşedinte al ANCOM a fost numit Adrian Diţă, care însă și-a dat demisia după cinci luni.

Între timp, guvernul Grindeanu a modificat pe 27 aprilie 2017, prin ordonanţă de urgenţă, legea de funcţionare a ANCOM, stabilind că numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor se va face de plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului, ca după șase luni să fie principalul beneficiar al acestei modificări.

Înainte de ordonanța lui Grindeanu, conducerea ANCOM era numită de preşedintele României, la propunerea Guvernului. Administraţia Prezidenţială a criticat la momentul respectiv schimbarea modalităţii de numire a conducerii ANCOM, care însemna o reducere a atribuţiilor preşedintelui României, caracterizându-o ca fiind un semnal îngrijorător dat de PSD.

Citește și: EXCLUSIV Guvernul legalizează numirile „din pix”: elimină concursurile pentru funcții publice

Sorin Grindeanu și-a dat salariu de 10.000 de euro/lună

„Prima mișcare făcută de Sorin Grindeanu a fost aceea de a-și mări salariul la 10.000 de euro/lună! După acest «cadou», au urmat zecile de angajări de pile de partid în instituție”, a declarat parlamentarul PNL Pavel Popescu.

„Din păcate, astăzi când aniversăm Ziua Independenței și Ziua Europei majoritatea PSD&ALDE a călcat în picioare totul, la votul pe legea ANCOM. Au încălcat regulamentul, s-au comportat abuziv cu parlamentarii Opoziției, cu scopul de a-și proteja propriile interese.

Președintele României Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii prin care tot cei de la PSD&ALDE au pus mâna pe ANCOM, una din instituțiile cu bani. Miza a fost mare. Dacă alte legi importante sunt uitate prin sertarele parlamentarilor PSD&ALDE, acest proiect a fost propus să fie dezbătut și votat pe repede înainte. Dacă în cursul dimineții, în cadrul comisiei de IT parlamentarii PNL au reușit să treacă amendamentul prin care șeful statului era reintrodus în procedura de numire a președintelui ANCOM, în plen parlamentarii puterii au încălcat regulamentul pentru propriile interese. Este inadmisibil așa ceva. Nu le pasă de nimic. Se cred stăpâni peste tot și toate”, a mai afirmat parlamentarul liberal Pavel Popescu.

După trei ani și mai multe scandaluri, inclusiv de incompatibilitate, Grindeanu și-a dat demisia pentru a se întoarce în politică, succesorul său fiind Vlad Stoica, fost şef al Cancelariei fostului premier Victor Ponta, cu care avea în comun pasiunea pentru raliuri.

Stoica este printre norocoșii benefiari ai unei sume lunare consistente de la Eximbank, fiind membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) al Eximbank, în calitate de membru al guvernului.

Citește și: Ministerul Finanțelor a publicat „Ordonanța austerității”, proiectul de OUG prin care Guvernul speră să economisească peste 5 miliarde de lei

Soția lui Zgonea, salariul la secret

Rotativa guvernamentală începe cu familia Zgonea. Soțul vine, soția pleacă. Laura Carmen Zgonea a fost în ultimii cinci ani secretar general al ANCOM, iar acum face rocada cu soțul.

Interesant este că doamna Zgonea și-a făcut public salariul în primii trei ani, 2019, 2020 și 2021, nu însă și anul trecut când suma câștigată este la secret.

Se mai poate remarca și că în fiecare an doamna Zgonea a mai primit în plus o sumă consistentă la salariu, fără să fie cunoscute meritele pentru majorarea salarială. De pildă, în 2020 a câștigat 231 779 de lei,iar  în 2021 s-au adăugat peste 30.000 de lei, ajungând la un salariu anual de  268.601de lei. În tot acest timp, familia s-a bazat pe salariul doamnei secretar general al ANCOM, Valeriu Zgonea având o leafă sensibil mai mică.

Doamna Zgonea și-a dat demisia de la ANCOM ca să-i facă loc soțului, care va avea un salariu dublu. Desigur, aceasta nu va rămâne pe drumuri, cel mai probabil transferul spre o altă instituție a statului fiind pregătit din timp.

„Ea şi-a depus astăzi (luni-n.r.) demisia din funcţia de secretar general, este o chestiune normală, etică şi nu va influenţa sub nicio formă bunul mers. Dumneavoastră mă ştiţi foarte bine, eu sunt un om care iau deciziile, am principiile mele, câteodată ele sunt judecate greşit sau nu, nu ştiu, dar ştiu să gestionez şi să manageriez o echipă de profesionişti ca cea de la ANCOM”, a declarat Zgonea la audierile de la Comisiile pentru tehnologia informaţiilor ale Camerei Deputaţilor şi Senatului unde a obținut aviz favorabil.

Acuzat de DNA

Valeriu Zgonea a fost 16 ani în Parlamentul României, în 2012 devenind chiar președintele Camerei Deputaților, de unde a fost revocat în 2016 la propunerea propriilor colegi.

Valeriu Zgonea a avut și probleme penale.Tribunalul Bucureşti l-a condamnat în februarie 2020  la trei ani de închisoare cu executare, însă după doi ani Curtea de Apel Bucureşti i-a admis apelul şi a dispus achitarea lui, decizia fiind definitivă.

DNA l-a acuzat că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean din Buzău într-o importantă funcţie publică.

Acum, Valeriu Zgonea, în calitate de președinte ANCOM, va avea de implementat în acest an regulamentul european Digital Service Act (DSA).

„Noul regulament spune că autoritatea coordonatoare va numi o lista de notificatori de încredere din rândul societății civile sau al instituțiilor publice, care vor avea responsabilitatea de a reclama furnizorilor de servicii conținutul de pe Internet considerat ilegal după criterii stabilite de aceeași autoritate coordonatoare.

Regulamentul european lasă la latitudinea fiecărui stat membru subiectele considerate sensibile, oferind doar câteva exemple precum terorismul, protecția drepturilor copilului etc.”, potrivit G4media.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...