Cea mai mare anchetă de omucidere din istoria Iaşului: 800 de victime

Data:

spot_img

Cea mai mare anchetă de omucidere din istoria Iaşului are loc în Parcul Copou. În total, arheologii au scos la suprafaţă rămăşiţele a aproximativ 800 de soldaţi germani care au murit aici în al Doilea Război Mondial. Ei nu exclud însă ca în terenul din jurul ariei cercetate în acest an să mai fie îngropate şi alte schelete.

Săpăturile arheologice la groapa comună din spatele cantinei Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” s-au încheiat, iar SC Das SRL, firma desemnată cu construcţia noului cămin al universităţii a reluat lucrările.

Numărul exact al soldaţilor germani ale căror rămăşite au fost dezgropate în acest an este greu de precizat în acest moment, spun arheologii.

Asta pentru că, „sunt schelete individuale, şi mai sunt foarte multe resturi de schelete. Scheletele individuale – fiecare cu sacul lui – trec de 600. În plus, am mai găsit cranii sau alte fragmente. Estimez că în total trecem de 800 de indivizi ale căror rămăşiţe au fost scoase din acest şantier”, explicat Felix Tencariu, cercetător la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care a fost responsabil de şantierul arheologic.

Citește și Directorul sucursalei din Hunedoara a Hidroelectrica, acuzat că a lovit un copil

Parchetul Militar i-a revenit competenţa şi supraveghează săpăturile acelea

Primele schelete au început să iasă la iveală în timpul săpăturilor pentru construcţia unui cămin studenţesc al Universităţii în luna septembrie.

„În spatele cantinei Titu Maiorescu avem un teren pe care am proiectat construcţia unui cămin modern, cu finanţare integrală de la Compania Naţională de Investiţii, şi firma care a câştigat licitaţia a început să lucreze, şi a dat de nişte gropi comune din timpul Războiului Mondial.

Dat fiind că s-au găsit nişte tăbliţe, nişte înscrisuri, care ar fi aparţinut unor militari, Parchetului Militar i-a revenit competenţa şi supraveghează săpăturile acelea, descărcarea arheologică; a sistat efectuarea lucrărilor.

Citește și Cluj-Napoca, în topul celor mai bune 10 orașe din Europa în privința calității vieții

Noi nu ne putem opune, şi nici nu ar fi normal să o facem, dar ne-au asigurat că nu ne vor întârzia, iar când vor finaliza de dezgropat toate osemintele, le vor inventaria şi vor încerca să stabilească şi cauza deceselor, care, evident, este cea din timpul războiului mondial.

Apoi probabil le vor înhuma în altă parte şi construcţia căminului va continua”, a explicat rectorul universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, prof. dr. Tudorel Toader, la câteva săptămâni de la sistarea lucrărilor de construcţie.

Vom încerca să stabilim cauza morţii

În ce priveşte ancheta de omucidere declanşată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, „suntem la momentul expertizelor antropologice, vom reconstitui scheletele, vom încerca să stabilim cauza morţii. Deocamdată acestea sunt informaţiile care pot fi furnizate”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, lt.col. magistrat Ichim Codrin Sîrcu.

Între timp, arheologii au ajuns la concluzia că pe suprafaţa pe care va fi construit căminul nu mai există niciun oscior de soldat german.

Mai multe aflați din Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
5 COMENTARII
  1. Ce omucidere? Era război și pe timp de război nu există altceva decât inamici anihilați. Sunteți mai catolici ca Papa. Românii care au murit în primul și al doilea război mondial, se luptă cineva să îi caute? Ia uite : sunt vinovați ostașii români că s-au apărat de invadatori? Ce porcărie e asta? Ce ne pasă nouă ?

    • Soldații ăia n-au fost “invadatori”, au fost aliații României împotriva Rusiei sovietice și nu au fost omorâți de către români ci de către bolșevici după ocuparea țării de către aceștia .In esență a fost o execuție în masă din partea “Armatei Roșii Eliberatoare” Ca faptul n-a fost consemnat sau reținut măcar de către domnii istorici asta e cu totul altceva și nu relevă decât subiectivitatea istoriei la un moment dat sau mai bine zis , lipsa de obiectivitate a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Concert cu muzică românească în Antarctica | Viața Liberă

Concert cu muzică românească în Antarctica. Pianistul gălăţean Ștefan...

Craiovean reținut pentru incitare la ură și promovarea antisemitismului | Știri Craiova

Craiovean reținut pentru incitare la ură și promovarea antisemitismului....

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat în ruine | Ziarul de Iași

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat...