Cea mai mare piedică pentru Lasconi: misoginismul structural | Deutsche Welle

Data:

spot_img

La ce ne putem aștepta la alegerile parlamentare și în turul al doilea al scrutinului prezidențial? Sociologul Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, a stat de vorbă cu DW.

DW: De ce credeți că nu a prevăzut nimeni ascensiunea lui Călin Georgescu?

Ovidiu Voicu: Cred că trebuie să începem discuția cu o introducere tehnică, fiindcă nu doar aici în România au fost rezultate imprevizibile, ci și în Statele Unite, unde avem una dintre cele mai bune școli de statistică socială și unde victoria lui Donald Trump nu a fost prevăzută de niciunul dintre sondajele de opinie.

DW: În Statele Unite s-a manifestat așa-numita „spirală a tăcerii”, mulți oameni știau că vor vota cu Trump, dar multora le era rușine să recunoască. Puteți spune că și în România a fost vorba despre același lucru?

Ovidiu Voicu: Și aici unul dintre motive poate fi „spirala tăcerii”, altă ipoteză este că nu mai funcționează fundamentele domeniului. Adică felul în care eșantionăm sau cum credem noi că ajungem în mod egal la orice fel de votant sau dacă nu ajungem putem rezolva lucrurile prin metode statistice, ponderări, de pildă, s-ar putea să nu mai reflecte felul în care funcționează societatea de astăzi, mai ales din cauza online-ului.

Cred că e nevoie de o discuție serioasă despre cum se face cercetarea sociologică și statistică. Am văzut că reprezentanții a cel puțin două firme de sondare, Atlas Intel și INSCOP, au spus public că vor să contribuie la o astfel de discuție și că sunt gata să pună datele lor la dispoziție.

Ar fi bine dacă și ceilalți s-ar ralia, mai ales cei care au făcut exit poll-uri, unde lucrurile sunt și mai grave, fiindcă erorile statistice ar trebui să fie mai mici și mai puține. În absența unei astfel de discuții, nu putem știi de ce măsurarea opiniei publice dă astfel de eșecuri majore.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă: „la vremuri noi, tot voi”

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă:...

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care a guvernat

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care...

România reciclată: Guvern Ciolacu 2, cu prezidențiabil comun | Deutsche Welle 

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. PSD,...

Noul ministru al Justiției, un apropiat al Liei Olguța Vasilescu |  Aktual24

Noul ministru al Justiției, un apropiat al Liei Olguța...