Cea mai slabă performanță din istorie a Partidului Conservator. Premierul a demisionat

Data:

Partidul Conservator, condus de Rishi Sunak, a avut cea mai slabă performanță din istorie. A câștigat doar 118 de locuri, fiind penalizat pentru criza costului vieții și instabilitatea internă în Regatul Unit.

Astfel, Rishi Sunak, liderul conservatorilor, a decis să-și dea demisia din funcția sa actuală de premier, în urma acestor rezultate mai mult decât dezastroase.

Cine va prelua funcția de premier

Keir Starmer este cel mai probabil să devină noul prim-ministru al Marii Britanii după ce Partidul Laburist a câștigat alegerile parlamentare, obținând 410 din cele 650 de locuri, o creștere semnificativă față de alegerile precedente.

Citește și: Trei femei și-au anunțat intrarea în cursa pentru Cotroceni

Această creștere marchează o schimbare majoră față de performanța slabă de acum cinci ani și încheie 14 ani de guvernare conservatoare. Conservatorii reflectează asupra cauzelor înfrângerii, atribuind vina și fostelor conduceri ale lui Boris Johnson și Liz Truss.

Viitorul premieri, Keir Starmer, cunoscut pentru stilul său determinat, a reorientat Partidul Laburist către centru. Deși se consideră „socialist”, el susține disciplinele bugetare și un program pro-business.

Starmer promite să îmbunătățească serviciile publice și să reducă decalajele sociale, bazându-se pe valori fundamentale de egalitate, drepturile omului și justiție socială. În schimb, noul guvern laburist se va confrunta cu provocări majore, inclusiv o economie lentă, servicii publice degradate și un nivel de trai scăzut.

Ultimul discurs ca premier al lui Rishi Sunak

În discursul său de demisie din această dimineață, Rishi Sunak a afirmat că partidul conservator trebuie să se reconstruiască după 14 ani în guvern, dar și să își asume rolul crucial în opoziție.

Citește și: Candidatura ratată a domnului Iohannis la șefia NATO. Lecții de învățat

„Când am venit aici pentru prima dată în calitate de prim-ministru, v-am spus că cea mai importantă sarcină pe care o am este să readuc stabilitatea în economia noastră. Inflația se află în ținta asumată de guvern, ratele ipotecare sunt în scădere, iar creșterea economică a regresat. Am construit relații globale, conducând eforturi de sprijinire a Ucrainei și devenind patria noii generații de tehnologii transformative”, a declarat fostul premier al Marii Britanii, într-un discurs susținut în fața presei la sediul guvernului din 10 Downing Street.

Sunak a mai adăugat că este convins de faptul că funcția sa de premier va fi preluată de liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, pe care îl consideră un om potrivit pentru acest rol.

„Regatul nostru Unit este și el mai puternic. Cu ocazia Cadrului Windsor, descentralizarea a fost restabilită în Irlanda de Nord, iar Regatul nostru s-a consolidat. Cred că această țară este mai sigură, mai puternică și mai securizată decât era acum 20 de luni. Și este mai prosperă, mai echitabilă și mai solidă decât era în 2010. Starmer va deveni cu siguranță prim-ministrul nostru. Îi doresc numai bine lui și familiei sale. Este un om decent, cu un spirit public pe care îl respect” declară fostul premier al Marii Britanii.

Ce urmează

Potrivit protocolului actual, după ce se adresează țării, noul prim-ministru primește rapoarte din partea funcționarilor publici, care vizează securitatea națională și deciziile de maximă urgență.

Una dintre primele sarcini ale noului prim-ministru este de a scrie scrisori comandanților celor patru submarine nucleare ale Regatului Unit, dându-le instrucțiuni cu privire la ce trebuie să facă în cazul unei lovituri nucleare care anulează contactul submarinelor cu Regatul Unit. O altă sarcină imediată este să înceapă numirea miniștrilor, potrivit The Guardian.

Totodată, parlamentarii trebuie să depună jurământul la cinci zile după alegeri, adică marți, 9 iulie. Acest lucru se va face în ordinea vechimii, iar Camera Comunelor își va alege noul președinte.

În schimb, nicio activitate parlamentară sau legislativă substanțială nu poate avea loc înainte de primul discurs al regelui, în care guvernul își stabilește prioritățile și agenda pentru sesiunea parlamentară. Acest discurs al regelui și deschiderea oficială a parlamentului vor avea loc miercuri, 17 iulie.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tarom, în picaj accelerat. Piloții și-au luat liber și cer salarii mai mari

Cu un consiliu de administrație numit politic în care...

Planul Rusiei împotriva dronelor ucrainene: o rețea de baloane pentru „baraj” | Aktual24

Planul Rusiei împotriva dronelor ucrainene. Guvernul rus intenționează să...

Rezultate Bacalaureat 2024. Ministerul Educației a publicat listele cu notele și mediile înainte de contestații

Rezultate Bacalaureat 2024. Ministerul Educației a publicat cu puțin...