CEDO a respins plângerile soților Adrian și Dana Năstase, după condamările din dosarul Zambaccian 1

Data:

spot_img

Fostul premier Adrian Năstase a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia de condamnare în dosarul Zambaccian1, cazul bunurilor aduse din China. Năastase s-a plâns de nelegala compunere a Completurilor de 5 judecători de la instanța supremă și a acuzat imparțialitatea judecătorilor.

În cauza Năstase v. România (Cererile nr. 46/15 și 744/15), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, în unanimitate. că cererile celor doi sunt inadmisibile. Decizie este definitivă.

Cauza vizează urmărirea penală inițiată împotriva învinuiților Daniela Năstase și Adrian Năstase, acuzați că au adus ilegal în România, în perioada 2002-2004, bunuri dobândite în nume propriu, prin intermediul unor societăți administrate de persoane care au deținut funcții oficiale în guvernul condus la momentul respectiv de reclamant.

„Curtea observă că camera de cinci judecători a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost constituită în conformitate cu standardele interne a căror aplicare nu a avut consecințe incompatibile cu obiectul și scopul dreptului la «o instanță instituită prin lege» în sensul Convenției.

Curtea observă că îndoielile reclamanților cu privire la imparțialitatea completului de judecată al instanței în recurs nu sunt nici subiective, nici justificate în mod obiectiv. Curtea consideră că cerințele unui proces echitabil nu au necesitat o reexaminare a tuturor martorilor care nu au fost audiați în apel.

Curtea nu constată nici o înfățișare a unei încălcări a articolului 6 din Convenție în prezenta cauză referitoare la provocarea poliției. Tribunalul consideră că obiecțiile reclamanților sunt în mod vădit neîntemeiate și trebuie respinse”, se arată în decizia CEDO.

Citește și: 5 judecători anchetați din ordinul lui Netejoru scapă de verificări, după ce CSM a respins acțiunea Inspecției Judiciare

Rolul ISC și al Irinei Jianu

Dosarul în care fostul premier Adrian Năstase a fost acuzat că a primit diverse obiecte și contravaloarea unor lucrări de construcție în schimbul numirii și menținerii în funcția de directoare a Inspectoratului de Stat în Construcții a Irinei Jianu a ajuns în instanță în 2006, dar s-a întors la procurori un an și jumătate mai târziu, din cauza unei decizii a Curții Constituționale. DNA a refăcut urmărirea penală și l-a retrimis pe Năstate în judecată în mai 2010.

Pe 6 ianuarie 2014, Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar Dana Năstase la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Economat

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat vineri trimiterea în...