Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Călin Georgescu prin care contestă anularea alegerilor prezidențiale din România. CEDO a declarat, în unanimitate, cererea lui Georgescu ca inadmisibilă. Decizia este definitivă.
Curtea a constatat, in special, că dată fiind structura constituţională a României, nu există niciun indiciu că atribuţiile președintelui României sunt de natură să facă din acesta o parte a “corpului legislativ” al Statului pârât.
Prin urmare, Curtea a respins capătul de cerere formulat în aceasta privinţă. Curtea a judecat de asemenea că România nu are de ce să răspundă cu privire la capetele de cerere formulate în temeiul articolelor 6 (dreptul la un process echitabil), 10 (libertatea de exprimare), 11 (libertatea de reunire si asociere) și 13 (dreptul la un recurs efectiv).
Acuzații fără probe
Cererea lui Georgescu a fost depusă la CEDO la data de 16 decembrie 2024. Invocând articolul 3 al Protocolului nr. 1 la Convenţie (dreptul la alegeri libere), Georgescu se plânge că anularea întregului proces electoral de catre Curtea Constituțională a României s-a bazat pe acuzaţii nefondate si a fost nelegală si disproporţionată.
Invocând articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) și 13 (dreptul la un recurs efectiv) ale Convenţiei, Georgescu se plânge, de asemenea, că decizia a fost adoptată în mod netransparent și că nu a beneficiat de niciun recurs împotriva acesteia.
În final, învocând articolele 10 (libertatea de exprimare) si 11 (libertatea de reunire si asociere) ale Convenţiei, Georgescu susţine că această decizie a fost rezultatul unei ingerinţe politice a «partidului la guvernare» însărcinat cu procesul electoral și că a subminat libertatea de a participa la procesul democratic.
Argumentele CEDO
Curtea constată că Georgescu nu a invocat niciun argument de fapt sau de drept în sprijinul celor susţinute că a existat o «ingerinţa politică» in procesul electoral. Ea respinge, așadar, această parte a cererii ca vădit neîntemeiată.
CEDO a mai stabilit că „obligațiile impuse statelor contractante prin articolul 3 din Protocolul nr. 1, potrivit căruia statele membre se angajează „să organizeze […] alegeri libere […] în condiții care să asigure libera exprimare a opiniei poporului cu privire la alegerea corpului legislativ”, nu se aplică în mod normal alegerii unui șef de stat, cu excepția cazului în care s-a stabilit, în lumina structurii constituţionale a statului în cauză, că șeful de stat are astfel de atribuţii încât să poată fi considerat ca făcând parte din „corpul legislativ” – o constatare pe care Curtea nu a făcut-o niciodată până în prezent în vreo cauză anterioară”.
La 24 noiembrie 2024 a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România, al doilea tur de scrutin fiind programat să aibă loc la 8 decembrie 2024. Călin Georgescu, care a candidat independent, s-a calificat pentru al doilea tur de scrutin.
Alegeri anulate
La 6 decembrie 2024, printr-o hotarâre pronunțată în unanimitate, Curtea Constituțională a României a anulat întregul proces electoral, în temeiul articolului 146 f) din Constituţia României (decizia nr. 32 din 6 decembrie 2024).
Reamintind că în baza acestui articol ea veghează la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României si referindu-se la informațiile prezentate Consiliului Suprem de Apărare a Ţării si declasificate privind încercările actorilor statali și non-statali de a influenţa alegerile, Curtea Constituțională a constatat că procesul electoral a fost viciat de la început. Neregulile descoperite au distorsionat caracterul liber al votului cetățenilor, au afectat echitatea si transparența campaniei electorale și au încălcat normele privind finanţarea acesteia. Curtea Constituțională a dispus ca alegerile să fie reorganizate de la început de către guvern la o dată ulterioară. Această decizie a fost definitivă.
România a fixat între timp o nouă dată pentru primul tur al alegerilor: 4 mai 2025.
Citește și: SUA întrerup schimbul de informații militare cu Ucraina
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
CĂLIN GEORGESCU, Înseamnă: Ieșirea Din NATO, Ieșirea Din UNIUNEA EUROPEANĂ, Ieșirea Din Spațiul Schengen, Armata Obligatorie, CĂLIN GEORGESCU ESTE UN RUSOFIL.
Spre Exemplu, Ascultați Și Vizionați Acest Video, Cu Atenție Până La Final, Pentru A Înțelege Mai Bine:
https://youtu.be/bL1R1-GZkUw?si=HvhoqwhxqqQ5Mxoa
Rusia Este O Țară De Căcat, De: Violatori, Violatoare, Violență, Armata Obligatorie, Și Ieșirea Din Uniunea Europeană, Spre Exemplu, Vizionați Și Ascultați Aceste Video-uri Cu Atenție Până La Final, Pentru A Înțelege Mai Bine:
https://youtu.be/0IYsxP-XF_U?si=TUYplWo_5CAPIpj4
https://youtu.be/e3XOGZ3PyfQ?si=65MVXoEAHGFSRsU5
Rusia Este În Urmă În Comparație Cu Europa, Darămite Cu America; Rusia Nici Nu Se Poate Compara Cu America, Nici-o Dată.
Comunismul Trebuie Să Dispară Definitiv Din Lume, Comunism Adică Rusia, Înseamnă Armata Obligatorie, Ieșirea Din NATO, Ieșirea Din Uniunea Europeană, Ieșirea Din Spațiul Schengen.
Cel Mai Bine Este În Țările Europene Democrate, Și În Țările Democrate Din Afara Europei, Spre Exemplu: America, Taiwan, Coreea De Sud, Turcia , Israel, Și Care Mai Sunt, Adică Țări Democrate Din Afara Europei, Dar Și Țări Democrate Din Europa.
Cel Mai Bine Este În Democrație.
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.