Cei mai săraci români se află în fiefurile PSD

Data:

spot_img

Cei mai săraci români se află în fiefurile PSD. Există o legătură directă între sărăcie și nivelul educației, între partidul care câștigă alegerile și capacitatea de dezvoltare a localităților, județelor sau regiunilor, între locuitorii din sud și est și cei din vest.

1 din 5 români este sărac, dar sunt mai mulți săraci în sudul și estul țării decât în vestul ei. În afară de București și perimetrul adiacent, Ardealul pare să avanseze cel mai repede, mai ales acolo unde PSD nu a avut control în ultimii 20 de ani.

În nord-vestul țării, de pildă (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj), gradul de sărăcie e comparabil cu cel din Austria sau Germania.

Deși în regiunea de nord-vest există și două județe rămase în urmă, Bistrița-Năsăud și Sălaj, Bihor și Cluj compensează însă, pentru că acolo standardul de trai se apropie tot mai mult de cel occidental.

Unde sunt cei mai săraci români

În schimb, cea mai mare rată a riscului de sărăcie sau excluziune socială s-a înregistrat în regiunea sud-est, 46,9%, regiune care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, urmată îndeaproape de regiunea sud-vest Oltenia (care are în componență Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea).

Cea mai mică rată s-a observat în regiunea București-Ilfov (19,2%).

Există explicații istorice și politice ale disparităților regionale, fiindcă majoritatea județelor aflate în zonele de sărăcie accentuată sunt controlate de PSD.

Legătura între județele roșii și cei mai sărați români

În plus, o hartă cu sumele și numărul proiectelor europene accesate de fiecare județ în parte întărește ideea că județele roșii, adjudecate la alegerile din 2020 de PSD, se află – cu o singură excepție – în urma celor în care sunt preponderenți liberalii și cei de la USR.

De pildă, cei mai mulți bani europeni au fost atrași de București-Ilfov, Cluj, Constanța, Iași, Timiș, Bacău.

Nu e de mirare că cele mai mari salari din economie sunt în Bucuresti, Cluj si Sibiu, toate cu o medie de peste 5000 de lei net pe lună.

Un angajat din capitală, de pildă, câștigă 5800 de lei net pe lună, ceea ce înseamnă aproape dublu față de salariații din Teleorman, unde sunt cele mai mici venituri din țară.

Citește și: Incredibilul drum al inimii Reginei Maria. Unde ar trebui să se afle de fapt

Topul performanțelor slabe

Nu e întâmplător că, în zonele cele mai sărace, copiii au rezultatele cele mai slabe, dacă luăm în calcul Evaluarea Națională din 2023.

Topul performanțelor slabe e condus de județele Teleorman, Călărași, Vaslui și Botoșani.

Toate sunt fiefuri tradiționale ale PSD, în care primarii nu prea reușesc să atragă fonduri europene și nici investițiile străine nu ajung.

Citește și: Patru turiști rătăciți și epuizați au fost salvați din Munții Făgăraș, după o intervenție Salvamont pe vizibilitate zero VIDEO

Altfel spus, există o legătură directă între sărăcie și nivelul educației, între partidul care câștigă alegerile și capacitatea de dezvoltare a unei localități, a unui județ sau a unei regiuni.

Între investițiile străine și veniturile oamenilor.

Articolul integral, în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related