Cel mai mare parc eolian din România ar putea afecta ecosistemul din Aria Protejată Lunca Siretului

Data:

spot_img

Agenția de Protecția Mediului (APM) Galați a luat decizia de evaluare strategică, mai laborioasă și mai complexă, pentru proiectul celui mai mare parc eolian care ar urma să se construiască în România, și anume în Lunca Joasă a Prutului din județul Galați.

Motivul acestei decizii este dat de faptul că zona prevăzută în planul urbanistic zonal al viitoarei centrale eoliene este în proximitatea mai multor arii naturale protejate de interes comunitar, iar o astfel de investiție ar putea duce la micșorarea habitatelor de hrănire pentru unele specii răpitoare (erete de stuf și erete vânăt), crearea condițiilor pentru instalarea unor specii invazive, putându-se constitui, totodată, într-o barieră a traseului unor păsări migratoare de interes comunitar.  

Proiectul de construire a unei centrale electrice eoliene în județul Galați, cu maximum 204 grupuri generatoare, precum și de construire sau reabilitare a unor stații de racordare, drumuri, platforme, linii electrice pentru racord intern și pentru racordarea la Sistemul Energetic Național a fost depus de compania Hoopeks Internațional SRL.

Proiect pe 13.000 de hectare, pe raza a 13 UAT-uri

În septembrie 2022, în articolul „Cel mai mare parc eolian din România va fi construit în Galați”, „Viața liberă” scria că proiectul celor de la Hoopeks Internațional, o investiție de aproximativ 500 de milioane de euro, prevede o putere instalată de 629 MW, de aproape patru ori mai mare decât puterea totală instalată a tuturor turbinelor eoliene care funcționează în acest moment pe teritoriul Galațiului.

Citește și: 10 cele mai puternice cutremure din ultimul secol

„Acesta este cel mai mare parc eolian avizat până în acest moment și, dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiție de profil din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărțit în două proiecte gestionate de companii diferite”, menționam în articolul citat.

Centrala eoliană a celor de la Hoopeks Internațional este propusă a fi amplasată pe o suprafață de aproximativ 13.000 de hectare, pe suprafața a 13 unități administrativ-teritoriale: orașul Berești și comunele Cerțești, Drăgușeni, Corod, Valea Mărului, Smulți, Vârlezi, Bălăbănești, Jorăști, Berești-Meria, Cavadinești, Suceveni și Băneasa.

Continuarea în Viața liberă.


.Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related