Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanţat cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), o investiţie totală de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă, a fost inaugurat marţi în Teiuş, fiind, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv realizat în cele 16 ţări în care este prezent dezvoltatorul danez, informează Agerpres.
Realizat pe o păşune de peste 80 de hectare, proprietate a Composesoratului Teiuş, parcul este utilizat în continuare de către crescătorii de animale din zonă pentru păşunatul oilor.
„Este cel mai mare din grupul nostru, din toate cele 16 ţări, şi cel mai mare parc fotovoltaic finanţat cu fonduri din PNRR, de către Ministerul Energiei. Investiţia este în valoare de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro din PNRR”, a spus Adrian Dobre, Country Manager România în cadrul Eurowind Energy.
Acesta a anunţat şi o altă investiţie la Teiuş, într-o instalaţie de stocare a energiei electrice în baterii (BESS), cu o capacitate de 116,96 MWh. Investiţia totală în infrastructura de stocare se ridică la aproximativ 43 milioane de euro, din care 7,6 milioane de euro sunt fonduri PNRR, şi care ar urma să fie finalizată la sfârşitul anului viitor.
Citește și: Explozie în incinta Laboratorului artileristic al Armatei. O persoană a murit
Prezent la inaugurare, Constantin Saragea, secretar general în Ministerul Energiei, a apreciat că prin această investiţie în sistemul energetic „se mai scrie o pagină” a istoriei României în domeniul energetic.
„Importanţa vine din capacitatea pe care o are acest proiect, 60,2 MW, este o capacitate pe care noi, astăzi, o punem în funcţiune (…). Dacă ar fi să calculăm consumul mediu al unei localităţi sau al unui loc de consum pentru un cetăţean, el ar suporta 60,2 MW, iar la nivel naţional ar suporta cam 86.000 de gospodării, ceea ce înseamnă 70% din gospodăriile judeţului Alba”, a spus acesta.
Oficialul a subliniat că în sistemul energetic este nevoie de astfel de investiţii.
„Ne dorim să avem la nivelul României astfel de investiţii, pentru că numai printr-un parteneriat de genul acesta, între stat şi privat, onest, (…) şi în România se poate construi un sistem energetic stabil, performant şi independent”, a declarat secretarul general.
Inaugurarea oficială a avut loc în prezenţa ambasadorului Regatului Danemarcei în România, Uffe A. Balslev, a reprezentanţilor ANRE, Transelectrica, DEER şi a primarului oraşului Teiuş, Mirel Hălălai.
Citește și: De ce (nu) poate câștiga George Simion
Construcţia parcului fotovoltaic Teiuş a început în toamna lui 2023, fiind montate 120.276 de module fotovoltaice.
Proiectul a fost dezvoltat de Eurowind Energy, operator danez de proiecte regenerabile, în parteneriat cu Teiuş Solar S.R.L..
Va produce anual aproximativ 103,59 GWh de electricitate şi va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu peste 37.000 de tone.
Parcul fotovoltaic de la Teiuş este o instalaţie cu structură de tip tracker, care permite panourilor să urmărească automat soarele pe parcursul zilei, pentru o producţie mai eficientă de energie.
În infrastructura parcului fotovoltaic Teiuş se află şi o staţie de transformare internă 110/20kV, 80 MVA, construită la cele mai înalte standarde, pentru a asigura integrarea eficientă a energiei produse în reţeaua naţională.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Alba24.ro)