Cel mai mare stol de dropii din România ultimilor 30 de ani, observat lângă orașul bihorean Salonta.
Dropia este cea mai mare pasăre zburătoare din Europa și o specie considerată vulnerabilă la nivel global. În fauna României, dropiile au fost declarate păsări dispărute în 1990.
De câțiva ani, dropiile au reapărut lângă Salonta, iar în această iarnă nu mai puțin de 67 de exemplare au fost observate de ecologiștii care, în ultimii ani, au promovat măsuri pentru conservarea acestor păsări.
„Este o veste foarte bună și care ne bucură mult”, a declarat pentru BIHOREANUL ornitologul Attila Nagy de la Grupul „Milvus”, ONG care în ultimii ani a monitorizat dropiile din Bihor.
Citește și: Daria Iurișceva, dizidentă rusă: „Am crescut citind despre cum au luptat sovieticii cu fasciștii. Acum noi suntem fasciștii”
Cel mai mare stol de dropii
Motivele pentru care dropiile o duc bine lângă Salonta sunt multiple.
În primul rând, stolul mare a fost favorizat de măsurile de conservare pe care Primăria Salonta și asociația Milvus le-au aplicat în ultimii ani, inclusiv prin îngroparea unei linii electrice aeriene, care provoca moartea multor exemplare.
În condiții de ceață sau vizibilitate redusă, păsările se loveau, în zbor, de firele de curent, și mureau.
„Chiar dacă și măsurile de conservare au fost benefice, sunt aproape sigur că această creștere a numărului de exemplare se datorează și altor motive.
Citește și: Cine sunt partenerii PSD în Republica Moldova
Din punctul nostru de vedere, în acest grup nu sunt doar păsări care trăiesc aici, ci populația este interconectată cu populația-mamă din Câmpia Panonică a Ungariei.
În mod normal, noi vedem lângă Salonta cam 50 de exemplare, iar în iarna trecută cele mai multe au fost 49. Acum, noi credem că o parte din păsările care trăiesc în Ungaria s-au hotărât să petreacă iarna cu păsările de la noi”, a declarat specialistul.
Continuarea în bihoreanul.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Grupul Milvus)