Cel mai rău mi-e frică de hărnicia prostului

Data:

spot_img

A fost nevoie ca două spitale mari din București să rămână în blackout timp de ore, acolo unde secundele sunt prețioase pentru viețile omenești, ca să asistăm la un nou spectacol oferit de coaliția de guvernare pe teme de interes național.

Cele mai bune momente ale acestei reprezentații sunt replica premierului Ciolacu la adresa ministrului Energiei: „cel mai rău mi-e frică de hărnicia prostului”, egalată de îndemnul însuși al ministrului Energiei de a nu ne mai bate capul cu probleme la care nu ne pricepem, pentru că avem experți și totul va fi bine, urmată de o convocare intempestivă a producătorilor de energie, pentru a identifica soluții de ieșire din criză, înainte să intre țara în blackout, bucată cu bucată.

Eu nu vreau sub nicio formă să îi contrazic pe niciunul dintre ei, doar să îi întreb dacă mai durează mult reprezentația și să admir perdeaua fumigenă folosită ca decor. Nu producția de energie e cea mai mare problemă a noastră, acum, ci dezastrul din sistem.

Degeaba producem mai multă energie electrică sau extragem un volum mai mare de gaze naturale, dacă nu putem stoca aceste rezerve energetice sau nu putem transporta energia în orice colț al țării, în funcție de necesitățile de moment. Avem o uriașă problemă de infrastructură și de echilibrare a rețelelor și o capacitate de stocare rușinoasă.

PSD și PNL au gestionat, în ultimii 30 de ani, un sistem energetic național care se remarcă prin:

  • importul zilnic de energie electrică, de circa 1000 megawați, deși România poate produce de aproximativ trei ori mai multă energie electrică în raport cu consumul mediu zilnic;
  • cea mai mică capacitate de stocare a gazelor naturale din regiune (aproximativ 3 miliarde de metri cubi, mult sub capacitatea de stocare a Ungariei, Slovaciei sau Poloniei) în raport cu alte țări, care, deși nu sunt producătoare de gaze naturale și nu au resurse subterane sau submarine, cumpără vara gaze ieftine de la noi și ni le revând, iarna, la suprapreț;
  • un management al companiilor de stat profund căpușat politic, care gestionează monopolul energetic și care a servit, ani la rând, interesele economice de la Moscova;
  • un eșec teribil în a aduce România la un minim nivel de civilizație, în 30 de ani: mai puțin de 50% din gospodării sunt racordate la rețelele de gaze;
  • plăți de miliarde de euro, de la bugetul de stat, pentru a compensa tarifele artificiale ale furnizorilor consumatorilor casnici, stabilite “din pix”, mult peste nivelul real al pieței; grupul Litasco, controlat de rușii de la Lukoil, firmă nou intrată pe piața din România, a reușit, cu doar doi angajați, în primul an de activitate, să atingă o cifră de afaceri de 350 milioane de lei și un profit de 31,2 milioane (sursa HotNews). Nu e singurul beneficiar al sistemului piramidal de subvenționare de la bugetul de stat. Băieții deștepți din energie subvenționează Kremlinul.

Citește și: De ce suntem săraci într-o țară bogată. Despre sărăcia energetică și soluțiile ei

Profitul acestor companii de stat este repartizat aproape în totalitate la bugetul național, an de an, în timp ce fondurile destinate investițiilor în rețelele strategice și în capacitățile de stocare sunt ca și inexistente.

Iată și câteva date despre rețele: liniile electrice aeriene aparținând Transelectrica sunt puse în funcțiune în proporție de 97% între anii 1960 – 1999. Din 9000 de kilometri de linii electrice aeriene, 83% au fost puse în funcțiune înainte de anul 1980, adică au un grad mediu de utilizare de peste 100%, durata lor viață este depășită, trebuiau casate demult. Vă dați seama despre ce vorbim? 83% din rețeaua electrică aeriană a țării arată așa. Nu vi se pare miraculos că încă se mai învârt contoarele?

După ce termină spectacolul consultărilor, îi rog pe domnii Ciolacu și Burduja să termine și cu prostiile, să recunoască, măcar, unde sunt problemele structurale grave și să facă pași rapizi către soluții care oricum nu vin peste noapte.

Pe scurt: Transelectrica, Transgaz, Depogaz și celelalte companii de stat de pe lanțul de distribuție trebuie să își revizuiască politica de investiții, urgent, cu prioritizarea maximă a echilibrării, consolidării și înnoirii rețelelor electrice, pentru că vor ceda. Avem nevoie de rețele solide, adaptate la realitatea de astăzi, care să poată prelua inclusiv tot ce se produce din surse regenerabile.

Citește și: Cum îi finanțează guvernul PSD-PNL pe băieții deștepți din energie și firmele Kremlinului

Guvernul României trebuie să înceteze să mai repartizeze cea mai mare parte din profit, an de an, la bugetul de stat.

Trebuie să creștem capacitatea de stocare cât mai rapid cu putință, ca prioritate zero a statului. Suplimentar, nu ar trebui sa mai existe vreo finanțare nerambursabilă pentru producția de energie din surse regenerabile (din Fondul pentru modernizare, PNRR – RepowerEU, Electric UP 2 etc) fără componenta de stocare, ce rămâne încă foarte scumpă ca soluție tehnică și pe care beneficiarii de finanțări nu o pot acoperi din surse proprii.

Punctual, pe chestiunea care a generat dezbaterea publică de acum: spitalele şi instituțiile publice critice este obligatoriu să dețină o sursă de alimentare cu energie electrică de rezervă, cu verificări periodice ale generatoarelor şi funcționării acestora, pentru a putea fi activate instantaneu în caz de avarii sau crize. Sunt respectate aceste reguli? A verificat vreodată cineva? Ne trebuie, în plus, finanțare specială care să asigure independența energetică a spitalelor publice, bani pentru panouri fotovoltaice şi baterii pentru stocare; în felul acesta nu ajung sa aibă nevoie de generatoare decât foarte rar, sau deloc. Avem miliarde de euro încă necheltuite în Fondul pentru modernizare. Folosiți-i cu cap.

Dar, mai ales, trebuie depolitizat și vindecat de agende putiniste un întreg sistem. Acesta este, de fapt, cel mai greu lucru de realizat, însă cu oameni harnici, vorba domnului Ciolacu, se poate.


Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Ramona Strugariu este copreședinta Partidului REPER și fost europarlamentar român, în mandatul 2019-2024.

spot_imgspot_img
Ramona Strugariu
Ramona Strugariu
Ramona Strugariu este co-președintele partidului REPER. De asemenea, este europarlamentar RENEW Europe.
2 COMENTARII
  1. În ultimii ani se promovează puternic energia verde, îndeosebi fotovoltaicele. Toate bune, însă Ministerul Energiei și ANRE s-au trezit că infrastructura nu poate face față în perioadele de vârf. Și ce fac? Foarte simplu, în loc să modernizeze și să dezvolte infrastructura electrică națională, au recurs la metoda cea mai simplă: să-și pună prosumatorii (inclusiv persoanele fizice) baterii de stocare ori producția din perioada de vârf dacă nu se consumă instantaneu se va pierde. Cine pierde? Cetățeanul? Vom vedea ce se va întâmpla când pică rețeaua națională? Cine va fi de vina?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Transnistria este de acord să cumpere gaze pe piață – sfârșitul unei crize sau doar un final de etapă?

După trei săptămâni în care Rusia, cu complicitatea administrației...

Omul rețelelor

Începe o nouă etapă în istoria și mai ales...