Cel mai vechi autoturism „old timer” din România, un Fiat 508C Balilla, înmatriculat la Iași | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Cel mai vechi autoturism înmatriculat în România, un Fiat 508C Balilla fabricat în 1937, a primit recent numere de Iași, marcându-se în istoria automobilelor de colecție din țară. Aproape 84% din mașinile înregistrate în județ în ultima lună au fost second-hand.

Procentajul de autoturisme second înmatriculate la Iași îl depășește pe cel înregistrat la nivelul țării. Astfel, dacă la Iași din 1.161 de autoturisme înmatriculate în septembrie 974 erau la mâna a doua și 187 erau noi (84% second – 16% noi), în România, din totalul de 37.615 autoturisme înmatriculate, 76% erau second și 24% noi.

Citește și: Țintă aeriană detectată în Marea Neagră. Patru avioane de luptă au fost ridicate de la sol

Dintre cele second, trei au fost fabricate înainte de 1940 și au ajuns la Iași, Brașov și București. Cel mai vechi dintre acestea este autoturismul Fiat 508C Balilla. Despre acest model de Fiat, site-ul leton de specialitate notează că producătorul „a încercat inițial să-l poreclească Nuova Balilla 1100 (pe panourile publicitare ale vremii), dar șoferii l-au numit întotdeauna doar «1100»” și că „a fost produs în 57.000 de unități în versiunile Cabriolet, Saloon și Sunroof Sedan”.

„Bunicul” mașinilor înmatriculate în septembrie la Brașov, a fost un Mercedes-Benz 230 B Cabrio (W143) fabricat în iulie 1937, iar în București a ajuns un Bugatti VP 57 Ventoux AD Cupeu fabricat în 1939.

Fotografie generică / sursa foto: Ziarul de Iași

Revenind la autoturismele înmatriculate la Iași, din cele 974 de mașini second intrate oficial în circulație în județ în luna septembrie, mărcile preferate au fost Volkswagen (190 înmatriculări), BMW (108), Audi (78), Renault (63) și Mercedes-Benz (58).

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Dronele, complicitățile și liniile roșii

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Ziarul de Iași)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related