Cele 20 de „minuni” care fac din comuna argeșeană Stâlpeni o localitate unică în România (III) | Gazeta de Stâlpeni

Data:

spot_img

Acest articol prezintă alte cinci „minuni” care fac din comuna Stâlpeni, administrată de un primar cu cel mult 10 clase, dar susținut politic, un loc incredibil, unde totul este posibil.

Prima parte a acestei serii despre comuna Stâlpeni din județul Argeș o puteți citi aici, iar a doua parte aici.

11. Posibil singura localitate din România unde numărul locuitorilor scade dramatic, în timp ce numărul funcționarilor din primărie crește an după an

Dacă cineva ar căuta o localitate unde cifrele sfidează logica, Stâlpeni ar fi candidatul ideal. În timp ce populația comunei scade dramatic de la an la an, aparatul administrativ al primăriei se extinde neîncetat, asemenea unui bulgăre de zăpadă care capătă proporții pe măsură ce se rostogolește. În anul 2.000, conform unor documente, sub conducerea primarului Ion Popa, Primăria Stâlpeni funcționa cu aproximativ 12 angajați.

14 ani mai târziu, sub administrația actualului primar Gabi Șerbănoiu, numărul angajaților este mai mult decât decât dublu, în ciuda faptului că populația comunei a scăzut cu peste 700 de locuitori doar în ultimii zece ani. Dacă analizăm evoluția ultimilor 7 ani, vedem o creștere constantă a numărului de posturi ocupate: în 2017 erau 20 de funcționari, iar până în 2024 numărul a crescut la 25, completat de alte 6 posturi vacante. În total, organigrama actuală include 31 de posturi, o dimensiune greu de justificat pentru o comună rurală cu o populație în continuă scădere.

Citește și: Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

Nu doar numărul funcționarilor a crescut, ci și salariile acestora. De exemplu, secretarul actual al Primăriei Stâlpeni, care figurează în organigramă încă de pe vremea primarului Popa, avea în 2017 un salariu de bază de 5.800 de lei. Până în iunie 2024, aceeași funcție a ajuns să fie remunerată cu 9.271 de lei, reprezentând o creștere de peste 60% în doar șapte ani. Această evoluție se aplică tuturor funcțiilor încadrate în aparatul administrativ al primarului Șerbănoiu, deoarece toate au suportat majorări în timp, ridicând semne de întrebare serioase cu privire la prioritățile bugetare ale primăriei.

În paralel, declinul demografic al comunei Stâlpeni este din ce în ce mai grav: în 2002, comuna avea 5.156 de locuitori, iar până în 2024 numărul a scăzut la 4.418. Dacă în anul 2000 fiecare funcționar deservea aproximativ 429 de locuitori, în prezent raportul este de doar 176 de locuitori per angajat al primăriei, iar calitatea serviciilor nu este mai bună. Aceasta arată o discrepanță alarmantă între dimensiunea aparatului administrativ și realitatea demografică a comunei. Mai mult, atunci când sunt luate în calcul și posturile vacante, aparatul administrativ pare supradimensionat, subliniind întrebarea: ce rațiune ar putea justifica această creștere a numărului funcționarilor, într-o localitate care își pierde locuitorii? Și, mai ales, cum este posibil ca locuitorii comunei să accepte tacit această politică administrativă, din banii lor?

Continuarea, în Gazeta-stalpeni.ro

Citește și: 26 de oameni au ajuns la spital, după ce au fost salvaţi de pe munte în prima zi a anului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Gazeta-stalpeni.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related