Cele mai bune 20 de medicamente pentru dureri

Data:

spot_img

Migrene. Durere de spate. Artrită. Care este cea mai potrivită pastilă pentru a scăpa de durere? Oamenii de știință au realizat un ghid al celor mai eficace, dar și al celor mai proaste medicamente antialgice.

Citește și: De ce s-au prăbușit atât de ușor clădirile din Turcia

Chiar dacă denumirile generice ale medicamentelor variază de la un produs la altul, fiecare dintre antialgice are proprietăți distincte, dar și efecte adverse redutabile sau contraindicații stricte.

Așadar, de la clasicele aspirină și paracetamol sau ibuprofen, lista conține o serie de medicamente extrem de variate. O alta dificultate o reprezintă cantitatea recomandată unui pacient, dozajul.

Experții de la Universitatea Oxford au încercat să stabilească un clasament al medicamentelor disponibile pe piață, în funcție de mai multe criterii, între care eficacitate, costuri și accesibilitate pentru pacienți (cu sau fară rețetă).

Dr Andrew Moore, specialist în terapii antialgice, a prezentat pentru Daily Mail, lista celor mai bune 20 de analgezice (clasificate cu scoruri de eficacitate de la 1 la 20).

1) ETORICOXIB, 120-240 mg – este un antiinflamator nesteroidian (AINS), recomandat doar pentru durerile post-operatorii, osteoartrite, artrite reumatoide, guta, dureri dentare, fibromialgie, dureri de spate și unele tipuri de migrene (scor: 18,5)

2) DICLOFENAC, 100 mg – AINS pentru osteoartrite, artrite reumatoide, dureri de cap, gută, dureri post-operatorii (scor: 18,2)

3) CELECOXIB, 400 mg – AINS pentru osteoartrite, artrite reumatoide și dureri menstruale (scor: 17,9)

4) PARACETAMOL, 1000 mg, în combinație cu CODEINĂ, 60 mg – un opoid folosit pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie: cefalee, nevralgii dentare, dureri sciatice, artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri după unele intervenții chirurgicale, entorse, fracturi și luxații. (scor: 17,8)

5) ASPIRINĂ, 1200 mg – sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaţilor, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic sau ca antiinflamator. În plus, aspirina în doze mici are un efect anticoagulant şi este folosit pe termen lung ca să diminueze riscul de infarct. (Scor: 17,6)

6) IBUPROFEN, 400 mg – antiinflamator nesteroidian indicat în artropatii inflamatorii cronice (artrita reumatoidă, spondilartrită anchilozantă, artrită psoriazică); stări inflamatorii severe în ORL, stomatologie, patologia respiratorie, în ginecologie, în oncologie, dureri dentare, dismenoree. (scor: 17.5)

7) OXYCODONE, 10 mg, în combinație cu PARACETAMOL, 650 mg – un antialgic foarte puternic, recomandat în durerile severe post-operatorii și în dureri de spate intense (scor: 17,4)

8) DICLOFENAC, 25 mg – antiinflamator nesteroidian indicat în artrita reumatoidă, spondilartrită anchilopoietică, osteoartroză, periartrită, tendinită, tenosinovită, luxații, întinderi de ligamente, fracturi, dureri lombo-sacrale, crize de gută, inflamații postoperatorii de natură ORL, stomatologie și ortopedie (scor: 17,4)

Citește și: 272.000 de lei/an, indemnizație de revoluționar, pentru prefectul acuzat că face jocurilor imobiliarilor

9) KETOROLAC, 10 mg – medicament antiinflamator nesteroidian pentru tratarea durerilor moderate și severe, dureri post-operatorii, dureri de spate sau dureri în diferite tipuri de cancer (scor: 17,4)

10) NAPROXEN, 400/440 mg – medicament AINS cu acțiune antiinflamatoare, antipiretică și analgezică, recomandat pentru artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut și alte forme de boli reumatismale, articulare și musculare, traumatisme în sistemul osteoarticular, sciatică, nevralgii, polineurite, tromboflebite, cefalee, infecții respiratorii acute și alte stări inflamatorii și febrile, dismenoree, iminență de naștere prematură (scor: 17,3)

11) PIROXICAM, 20 mg – Antiinflamatar nesteroidian, analgezic, antipiretic; este un antireumatic eficace cu efect durabil (este suficientă o singură doză/zi) și este indicat Poliartrită reumatoidă, osteoartrită, spondilită anchilopoietică, afecțiuni musculo-scheletice acute, criză de gută (scor: 17,3)

12) LUMIRACOXIB, 400 mg – recomandat în special în osteoartrite (scor: 17,3)

13) IBUPROFEN, 200 mg – este indicat în durerile de mușchi, durerile de dinți, migrene, dureri menstruale (scor: 17,3)

14) PETHIDINE, 100 mg (injectabil) – are indicație strictă doar pentru utilizarea în timpul operațiilor (scor: 17,1)

15) TRAMADOL, 150 mg – este indicat în durerile și traumele ginecologice (scor: 17,1)

16) MORFINA, 10 mg (injectabil) – este recomandată doar în cazul durerilor apărute în timpul unui infarct sau pentru durerile severe post-operatorii și de spate (scor: 17,1)

17) NAPROXEN, 200/220 mg – are o acțiune antiinflamatoare, antipiretică și analgezică, fiind recomandat în osteoartrite, gută artritică, artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut și alte forme de boli reumatismale, articulare și musculare (scor: 16,6)

18) KETOROLAC, 30 mg (injectabil) – este folosit pentru durerile moderate sau severe post-operatorii, dureri de spate sau dureri în afecțiuni oncologice (scor: 16,6)

19) PARACETAMOL, 500 mg – recomandat pentru dureri de cap, dureri de dinți sau pentru răceli (scor: 16.5)

20) CELECOXIB, 200 mg – antiinflamator nesteroidian recomandat pentru durerile menstruale, pentru durerile reumatismale, dar și pentru reducerea polipilor pe colon (scor: 16,5)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Pexels.com

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related