Cele mai bune documentare românești, prezentate la Astra Film Festival 2024 | Mesagerul de Sibiu

Data:

spot_img

Cele mai bune documentare românești vor fi prezentate la Astra Film Festival 2024, în perioada 20-27 octombrie, la Sibiu. Evenimentul, dedicat filmului de non-ficțiune, va prezenta 18 documentare despre România sau semnate de regizori români, majoritatea în premieră.

Filmele documentare românești din selecția oficială concurează pentru premiile secțiunilor România, Europa Centrală și de Est și Docschool.

Estici în vest. Documentarul „TATA” (Premieră națională, România, 2024, 84 min), care a făcut deja senzație la Festivalul de Film de la Toronto, unde a fost prezentat în premiera mondială,  spune o poveste complicată despre relația tată-fiică, pe fondul unui fenomen definit drept „sclavie modernă”, care îi afectează pe numeroși est-europeni plecați la muncă în străinătate. Tema „Estici în Vest” se regăsește și în filmul „24 de ore” de Harald Friedl (Austria, 2024, 100 min), în care regizorul austriac a documentat munca dificilă și foarte importantă a unei femei din Valea Jiului, ca prototip al esticilor veniți să aibă grijă de persoane în vârstă din Occident.

Citește și: ”Pensionarul” român oprit pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro este Adriean Videanu | G4Media

Portrete de familie. Povești complexe de viață sunt portretele de familie recuperate aproape miraculos datorită peliculei păstrate în pod („Pelicule de familie”, de Dan Curean – România 2024, 87 min – Premieră mondială), despre familii în care totul pare minunat, văzut pe dinafară, dar în interiorul cărora e un zbucium continuu  este documentarul „O familie aproape perfectă”, de Tudor Platon (România, 2024, 88 min – Premieră mondială). Documentarul din competiția studențească „Albastru”, de Ana Vâjdea (România, 2024, 20 min – Premieră mondială) expune disperarea unei mame în raport cu adolescenții din familie care devin „zombi” pentru că sunt captivi ai ecranelor. În „Toată ziua-i noapte”, de Daniel Țicu (Republica Moldova, 2023, 62 min – Premieră națională), bunicul regizorului face o paralelă surprinzătoare dintre asemănările războiului declanșat de invazia Rusiei în Ucraina cu cel din al doilea război mondial.

Destine vulnerabile. Mai multe filme din selecția oficială a acestui an prezintă oameni care se confruntă cu realități incomode. Sunt filme despre minori lăsați în voia sorții și nevoiți să-și ia destinul în propriile mâini („Alice On & OFF”, de Isabela Tent – România, 2024, 86 min), vârstnici vulnerabili, care trebuie să se confrunte cu situații inumane, evacuare din locuință („Moartea lui Iosif Zagor”, de Adrian Dohotaru – România, 2024, 72 min) sau chiar absurde, precum în „Cum să fiu mort, dacă-s viu?”, de Ilinca Călugăreanu (România, Marea Britanie, 2023, 73 min) personajul principal declarat mort, se luptă să recapete buletinul și să fie redeclarat viu. La fel de emoționantă este povestea unui cuplu din comunitatea LGBTQ care dorește legalizarea relației („Interzis”, de Anelise Sălan – România, 2024, 99 min – Premieră mondială).

Continuarea, în Mesageruldesibiu.ro

Citește și: Fragmente de dronă de origine rusească, descoperite în zona canalului Litcov din Delta Dunării

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Astra Film Festival)

spot_imgspot_img
Mesagerul de Sibiu
Mesagerul de Sibiuhttps://www.mesageruldesibiu.ro
Mesagerul de Sibiu este un saptamanal generalist, cu orientare spre subiectele cu caracter comunitar. Lansat in 2011, ziarul apare in fiecare vineri, in format standard 12 pagini (din care 4 color), intr-un tiraj de 5.000 exemplare, distribuite in municipiul Sibiu, orasele si comunele importante din judet, la vanzarea prin chioscuri si prin abonamente. O parte importanta a tirajului o constituie abonamentele contractate cu societati comerciale, institutii si persoane fizice. Editia online, accesibila pe www.mesageruldesibiu.ro, este actualizata de mai multe ori pe zi cu stiri de ultima ora si pune accent pe continutul multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Constructorul WeBuild a blocat Drumul Expres Brăila-Focșani, la final de licitație | De Brăila

Compania italiană WeBuild a blocat proiectul Drumului Expres Brăila-Focșani,...

Prima ediție a festivalului Mini TIFF. Premiere de filme și ateliere pentru copii și adolescenți

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prima ediție...

Doi adolescenți, surprinși agățați de tamponul unui tramvai. Poliția îi caută | Bihoreanul

Doi adolescenţi au fost filmaţi, marţi seara, în timp...