Cele mai mari conspirații și minciuni despre comunitatea LGBTQ+

Data:

spot_img

Dezinformările care vizează comunitatea LGBTQ+ sunt printre cele mai răspândite și mai consistente din Uniunea Europeană. Se pare că știrile false pe această temă devin din ce în ce mai perfide, cu afirmații nefondate care incită adesea la ură împotriva minorităților, legilor și instituțiilor. Unele dintre aceste informații mincinoase apar în același timp în mai multe țări din UE, dar sunt și dezinformări specifice doar unor anumite regiuni.

Dezinformările principale

Există povești false care circulă în toată Europa și care au ca scop să stârnească reacții împotriva comunității LGBTQ+. Multe au la bază decizii actuale (cum ar fi adoptarea unei legislații în anumite țări, așa cum s-a întâmplat cu aprobarea recentă a ceea ce a fost numită „legea trans” în Spania), altele pornesc de la teorii ale conspirației. Dintre multitudinea de povești false, cinci idei principale pot fi identificate ca fiind cele mai răspândite, potrivit EDMO.

Citește și: Cel mai norocos om din lume are din nou noroc. Este protejat de Ministerul de Finanțe

Minciuna 1: Persoanele gay și transgender ar fi bolnave, iar tranziția duce la boli mintale

Prima dezinformare despre persoanele gay și transgender își propune să-i portretizeze ca pe niște oameni cu boli fizice și mentale. Aceste afirmații apar adesea ca fiind susținute de studii științifice, lucrări și statistici. În realitate, se dovedesc a fi false sau interpretate greșit. 

De exemplu, în Polonia a apărut un studiu fals al unui institut inexistent, care susține că homosexualitatea ar fi legată de boli mintale într-un număr foarte mare de cazuri (94%).

În Portugalia s-a vorbit despre un presupus curs pentru pediatri, pentru a identifica și trata „bebelușii LGBTQ+”. 

De fapt, Asociația Americană de Psihiatrie (APA), una dintre cele mai mari organizații de psihiatrie din lume, a eliminat homosexualitatea de pe lista sa de tulburări mentale și de comportament încă din 1973, iar în 1990 Organizația Mondială a Sănătății a făcut același lucru.

În ciuda acestui fapt, homosexualitatea este încă uneori prezentată fie ca o boală în sine, dar mai ales ca o consecință a „tulburărilor” și a bolilor. În această retorică, subiectele actuale sunt, de asemenea, exploatate pentru a transmite minciuni: de exemplu, în 2022, OMS a detectat un focar de variolă a maimuțelor, iar la scurt timp s-au răspândit în UE poveștile false care susțin că este o boală care apăre doar la homosexuali. 

Informația a fost propagată în Spania , Ungaria , Letonia și mai multe țări UE, după cum se arată în brief-ul Edmo din iunie 2022, scrie EDMO.

Citește și: VIDEO Dana Budeanu și vecinii au blocat ilegal strada publică pe care locuiesc

Minciuna 2: Oamenii care aparțin comunității LGBTQ+ ar fi pedofili

A doua poveste falsă urmărește nu doar să coreleze homosexualitatea sau, mai general, apartenența la comunitatea LGBTQ+, cu incidente de violență sexuală și pedofilie, dar merge până la a pretinde, în mod eronat, că una dintre prerogativele apartenenței la această comunitate este tocmai să comită violență sexuală, inclusiv împotriva copiilor și a animalelor. 

În susținerea acestei teze nefondate, au circulat o serie de știri false despre presupuse afișe care promovau „dragoste fără vârstă”, chiar și cu minori, sau despre adăugarea literei „P”, care înseamnă „Pedosexual”, la acronimul LGBTQ+, pentru a susține această înclinație, relatează EDMO.

Există numeroase exemple inventate în acest sens. Spre exemplu, în Spania s-a vorbit despre arestarea falsă a fondatorului Asociației Drag Queen Story Hour pentru „pornografie infantilă”, a fost răspândită povestea nefondată a unei persoane transgender agresată, pentru că și-ar fi expus organele genitale în fața unei fetițe, într-o toaletă, sau cea a unei mamecare s-ar căsători cu propria ei fiică. 

În Polonia – care se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește respectarea drepturilor persoanelor aparținând comunității LGBTQ+ – un grafic fals a susținut că 46%, sau aproape jumătate, dintre toate cazurile de pedofilie ar putea fi atribuite persoanelor LGBTQ+.

Minciunea 3: Oamenii care aparțin comunității LGBTQ+ ar fi violenți și foarte periculoși

În 2022, după atacul armat în masă din Uvalde, Texas (SUA), au circulat povești false că atacatorul ar fi o persoană care și-a schimbat sexul, ajungându-se până la a acuza alte persoane de crimă doar pentru că erau transgender. 

În aprilie 2023, după atacul din Nashville (SUA), al cărei autor chiar a fost o persoană transgender, un val de dezinformare a apărut în multe țări din UE, printre care Franța, Spania și Slovenia. 

După ce a avut loc crima în masă, în UE a început să circule o fotografie falsă în care făptașul ținea un steag curcubeu și unul NATO. 

Într-un alt caz, o fotografie a unui comediant american cu brațe musculoase și cu o pușcă în mână a fost alterată de inteligența artificială, pentru a-l face să pară feminin și pentru a susține că aceasta ar fi fotografia agresorului, conform EDMO.

Citește și: Încercare de dezbinare a cadrelor didactice. Profesorii, hotărâți să nu cedeze. Greva continuă

Minciuna 4: Persoanelor LGBTQ+ li s-ar acorda un tratament preferențial în sport

Problema participării femeilor trans în competiții sportive este o chestiune dezbătută științific, care ia în considerare puncte de vedere diferite și legitime. 

Cu toate acestea, o cantitate vastă și tot mai mare de dezinformare încearcă să polueze dezbaterea în multe țări, cu mai multe povești care încearcă să transmită mesajul că persoanele LGBTQ+ sunt favorizate să câștige sau să participe la competiții sportive.

Acest lucru s-a întâmplat și în cazul dansatoarei transgender Sophie Rebecca, despre care s-a susținut în mod fals că a fost acceptată la Royal Ballet School din Londra, una dintre cele mai prestigioase școli de balet din lume, în ciuda faptului că a depășit limita de vârstă pentru înscriere. Dar școala ar fi închis ochii doar pentru că și-ar fi schimbat sexul.

„Este corect să te lupți cu un băiat care se declară femeie?”. Afirmații ca aceasta au însoțit multe dintre poveștile false referitoare la luptătoarea braziliană de MMA Gabi Garcia, care nu doar că a fost descrisă ca transgender când nu este , dar a fost acuzată că a câștigat mai multe lupte pentru că ar fi fost bărbat. Deși nu era.

Povești false similare au vizat diverse discipline sportive. 

Există, de exemplu, povestea falsă a „doi sportivi trans” care s-ar fi sărutat pe podiumul unei curse de ciclism doar pentru femei, după ce au terminat primul și al doilea. Cursa a fost de fapt un eveniment incluziv cu categorii bazate pe performanță, nu pe gen. 

O altă poveste este despre ceremonia de decernare a premiilor la o competiție de înot, unde se pretinde în mod fals că înotătorii ar fi protestat împotriva câștigătorul transgender.

Este legitim să credem că persoanele transgender pot avea un avantaj nedrept în competițiile sportive sau că actualele categorii bazate pe gen nu sunt adecvate pentru participarea lor. 

Dar dincolo de asta, există știri false în Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Danemarca, Estonia și alte țări UE. În toate cazurile, mesajul pe care vor dezinformatorii să îl transmită este acela al nedreptății comise de sportivii transgender sau o atitudine generală de favoritism ale organizațiilor sportive față de membrii comunității LGBTQ+.

În acest scop, s-a mai susținut că Comitetul Olimpic Internațional a făcut „obligatorie trimiterea sportivilor LGBT la Jocurile Olimpice”, dar acesta era un videoclip de manipulare postat pe un canal de propagandă rus.

Acest ultim exemplu introduce cea de-a cincea și ultima informație majoră menită să discrediteze detectată.

Citește și: Revolta supraviețuirii prin educație

Minciuna 5: Teoriile conspirației despre „dictatura” filosofiei LGBTQ+ și „îndoctrinare”

Un copil a fost luat violent din familia sa musulmană de către poliție, pur și simplu pentru că părinții lui „i-au spus că LGBTQ+ nu este ceva bun”. Povestea falsă este plasată în Germania, dar a fost urmărită și în Spania, Grecia și multe alte țări ale UE. 

O poveste similară a fost urmărită în Suedia, unde un cuplu de homosexuali a fost atacat cu insulte și amenințări pe rețelele de socializare, după ce s-a susținut că unul dintre copiii lor adoptați le-ar fi fost predat după ce a fost răpit, ca parte a unei ramuri de dezinformare despre răpirile de copii de către autoritățile din țările nordice.

În Grecia, a fost susținut în mod fals că statul american Washington ar revoca custodia părinților care nu sunt de acord cu schimbarea de gen a minorilor lor. 

Știrile false aparținând acestei narațiuni sunt extrem de diverse și acoperă subiecte diferite. Mesajele transmise sunt adesea folosite pentru a susține teoriile conspirației, înfățișând Occidentul ca fiind corupt și impunându-și ideologia prin forță – ca în cazul copilului din Germania – sau prin metode ocolitoare. 

De exemplu, o afirmație falsă recentă este că sigla Rainforest Alliance, o asociație care promovează sustenabilitatea pe ambalajele alimentare, indică de fapt că produsul conține atrazină, un pesticid periculos despre care se spune în mod înșelător că „ transformă bărbații în femei” sau „creează” homosexualitate.

De asemenea, se susține că UE și alte guverne și instituții democratice adoptă legi pentru a pune în aplicare noile politici LGBTQ+ sau pentru a pedepsi organizațiile care nu le respectă. 

Una dintre cele mai des întâlnite povești în acest sens este că mai multe țări ar interzice cuvintele „tată”, „mamă”, „băiat” sau „fată” în uzul obișnuit, conform EDMO.  

Este cazul guvernului italian, condus de Giorgia Meloni, despre care se pretinde în mod fals (în Italia, Spania și Polonia, de exemplu) că a abolit clasificarea „părinte 1” și „părinte 2” sau „al treilea gen” din documente italiene, deși acești termeni nu au apărut niciodată în primul rând.

Pe lângă constrângere, există și o componentă care se referă la presupusa îndoctrinare sau revizuire a identităților culturale. La fel ca și în cazul promovării pedofiliei, implicarea copiilor este folosită ca o modalitate de a stârni ura și ostilitatea față de comunitatea LGBTQ+.

Cazuri specifice la nivel național

Având în vedere diversitatea știrilor false și suprapunerea lor între ele sau cu alte acțiuni de dezinformare (de exemplu, dezinformarea pro-Rusia), aceste mesaje diferite se adaptează adesea la evenimentele actuale sau la dezbaterea politică dintr-un anume stat, pentru a sprijini sau a se opune problemelor politice. 

Iată o analiză a celor mai interesante două cazuri naționale de dezinformare împotriva comunității LGBTQ+ din ultimele luni.

Spania

În februarie, Spania a adoptat o lege care facilitează schimbarea oficială a sexului. Așa-numita „Ley Trans/Legea Trans” prevede „autodeterminarea de gen” pe documente, începând cu vârsta de 16 ani, cu două autodeclarații la trei luni distanță și fără autorizație medicală sau judiciară specială. 

Noua lege a declanșat un val masiv de dezinformare anti-LGBTQ+.

Unele povești, demonstrate ca fiind false de organizații independente de verificare a faptelor, au susținut că este posibil să-ți schimbi sexul într-o zi, altele că datorită legii este posibilă manipularea testelor de recrutare fizică în poliția locală, altele că toți minorii între 12 și 16 ani ar avea acces la „modificarea genitală”, spun cei de la EDMO

Aceste informații eronate au fost puse în dezbaterea politică, sugerând ideea unei presupuse hegemonii culturale. Chiar înainte de aprobarea finală a legii, circulau declarații fabricate ale prim-ministrului Pedro Sánchez, conform cărora acesta ar fi cerut abolirea „căsătoriei tradiționale între bărbați și femei”, pentru că era franchistă. Declarațiile au fost, însă, preluate de pe un cont satiric de Twitter.

Ungaria

Aprobarea „Legii trans” spaniole a fost, de asemenea, subiect de dezbatere în Ungaria. În special, un grup de reflecție pro-guvernamental care are legătură cu partidul de guvernământ Fidesz, a prezentat în mod eronat legea recent introdusă în Spania ca permițând operațiile de schimbare de sex la minori, mergând până la a descrie Europa de Vest ca fiind în plină „nebunie a operațiilor de schimbare de sex”.

Acesta este un exemplu de suprapunere cu unele narațiuni folosite de dezinformarea pro-rusă, a căror retorică se referă la presupusa depravare a Occidentului și la „infectarea” Ucrainei, care se presupune că a căzut victimă acestei „degenerări”. 

În acest sens, o imagine falsificată pretinzând a fi o fotografie a președintelui ucrainean Zelenski participând la o paradă LGBTQ+ în 1999, a fost difuzată pe scară largă în UE, potrivit EDMO.

Acest teren fertil pentru dezinformare a produs, de asemenea, una dintre cele mai răspândite povești false din ultimele luni: premierul ungar Viktor Orbán ar fi anunțat ieșirea Ungariei din UE pentru că „s-a dovedit a fi o familie LGBT, unde în loc de un tată și un mamă, copilul este obligat să aibă mai mulți părinți, ca într-un lagăr de concentrare”. 

Informația falsă, care se suprapune dezinformării anti-UE și anti-LGBTQ+, a circulat nu numai în Ungaria, ci și în Franța, Italia, Germania, Estonia, Bulgaria, Luxemburg, România, Slovacia, Grecia, Republica Cehă, Croația și aproape orice altă țară.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viitorul guvern va avea un premier social-democrat. Decizie luată de coaliția PSD-PNL-UDMR

Liderii partidelor din coaliția PSD-PNL-UDMR au convenit ca viitorul...

BREAKING USR cere demisia președintelui Iohannis la încheierea mandatului, în 21 decembrie

USR cere demisia președintelui Klaus Iohannis când i se...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...