Cele mai răspândite minciuni despre migranții veniți în Europa

Data:

spot_img

Cele mai răspândite minciuni despre migranții veniți în Europa vizează anumite caracteristici, cum ar fi culoarea pielii, religia și diversitatea culturală, pentru a-i speria pe localnici. Dacă din 2014, dezinformarea viza migranții din Africa și Asia, informațiile false au vizat masiv pe refugiații ucraineni.

În 2023, mai multe articole care vizează cele două grupuri au fost verificate de către European Digital Media Observatory (EDMO). Au fost analizate articole texte din peste douăzeci de țări europene. Intervalul de timp luat în considerare este de la începutul anului 2023 până în prezent, dar uneori au fost analizate și articole false mai vechi, atunci când au fost relevante pentru narațiunile de dezinformare.

Citește și: Poți fi profesor și să distribui conspirații? Trei exemple care ne sperie

Prima minciună: Migranții sunt violenți sau chiar criminali

Una dintre cele mai comune și mai cunoscute narațiuni de dezinformare despre migranții care sosesc în UE din toate colțurile lumii este cea care îi prezintă ca fiind un pericol pentru societățile europene.

Migranții sunt ținta unor știri false care îi prezintă ca fiind violenți, periculoși, criminali sau care se opun în mod explicit modului de viață și valorilor occidentale.

Aceste știri false sunt concepute pentru a-i prezenta în mod eronat pe toți migranții ca fiind în mod natural predispuși la violență sau chiar la terorism, etichetându-i în mod greșit ca persoane care tind să se implice în activități ilegale și care se opun la normele democratice și sociale, consolidând astfel prejudecățile împotriva lor.

Dezinformările despre migranții din țările din sud

Pentru a-i prezenta pe migranții din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia și alte părți ale lumii ca fiind violenți sau criminali, majoritatea poveștilor false pun accentul pe diversitatea culturală și etnică și adesea pe religie pentru a favoriza manifestările xenofobe. După cum vom vedea, pentru a răspândi acest tip de mesaj, dezinformatorii folosesc numeroase tehnici.

Cea mai frecventă tehnică este publicarea de conținut vechi și fără legătură, precum videoclipuri redenumite într-un mod înșelător pentru a le lega de evenimentele actuale. De exemplu, printre numeroasele narațiuni false de acest tip, în iulie 2023, a apărut un videoclip cu suporteri de fotbal din Franța care a fost subtitrat în mod înșelător și distribuit în Grecia.

Astfel, imaginile sugerau că persoanele din imagini spuneau „vom viola toate femeile albe din Europa și vom decapita toți bărbații”, în timp ce în alte regiuni au fost folosite videoclipuri sau secvențe de film pentru a pretinde în mod fals că migranții sunt canibali sau traficanți de copii.

Citește și: STUDIU Cine sunt politicienii de la cel mai înalt nivel care dezinformează despre faptul că UE obligă cetățenii să mănânce insecte

Migranți acuzați de violențe fără dovezi

O poveste falsă foarte răspândită a exploatat sosirea a mii de persoane pe insula italiană Lampedusa în septembrie 2023. Un videoclip vechi a fost distribuit pe platformele de socializare, cu afirmații potrivit cărora unele persoane care atacau poliția erau migranți care tocmai ajunseseră în Italia.

După cum s-a subliniat într-o informare anterioară a EDMO privind verificarea informațiilor, aceste știri false au fost răspândite în mai multe țări ale UE, inclusiv în Franța, Spania, Austria, Slovacia, Lituania și Germania.

În afară de publicarea de conținut vechi și scos din context, uneori, poveștile sunt pur și simplu inventate și prezentate ca știri reale sau infracțiunile sunt atribuite migranților fără să existe dovezi. Aceste tehnici sunt utilizate de diverși actori publici.

Sentimentul de teamă sau chiar de panică rezultat este adesea exploatat de conturi care promovează mesaje extremiste. În multe țări, unii politicieni au răspândit informații nefondate despre presupuse agresiuni comise de migranți. Aceștia citează adesea statistici care nu există sau care nu menționează sau nu se referă de fapt la grupuri etnice specifice, sugerând astfel în mod eronat tendința lor de violență.

Ucrainenii descriși ca un pericol pentru europeni

Deși numărul de știri false detectate în cadrul acestei narațiuni despre migranții ucraineni este mai mic, mesajele generale transmise sunt foarte asemănătoare și se răspândesc în mod similar pe întreg teritoriul Europei.

Ucrainenii sunt descriși ca fiind periculoși pentru societățile europene, precum și violenți. Tehnicile de dezinformare sunt similare cu cele utilizate în cazul migranților de alte naționalități: conținut vechi scos din context, știri complet inventate sau incidente reale de violență care sunt atribuite în mod arbitrar ucrainenilor.

Ca și în cazul migranților în general, una dintre cele mai răspândite știri false din UE a pornit de la o înregistrare video a unei încăierări de pe stradă, susținând că imaginile prezintă un grup de ucraineni care băteau cetățeni polonezi pentru că aceștia refuzau să spună salutul național și strigătul de luptă al armatei ucrainene.

Chiar dacă autoritățile din Varșovia au declarat că niciun ucrainean nu a fost implicat în incident, această știre falsă a circulat în Polonia, Republica Cehă, Germania, Lituania, Italia, Bulgaria, Slovacia, Spania, Grecia și Finlanda.

Ucrainenii învinuiți pentru problema insectelor din Paris

În cazul ucrainenilor, religia nu este o caracteristică diferențiatoare semnificativă față de mulți europeni. Prin urmare, știrile false despre cetățenii ucraineni îi descriu uneori ca fiind oameni ale căror valori sunt ultranaționaliste și antidemocratice, reluând narațiunea propagandei rusești care îi prezintă ca șovinii sau naziștii.

Ca și în cazul altor migranți, presupusele creșteri ale infracționalității sunt atribuite în mod artificial celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului prin statistici false sau interpretate greșit pe rețelele de socializare, iar uneori sunt preluate și de politicieni.

În Letonia, un politician – exploatând un caz de presă, a dat vine pe ucraineni pentru problema gândacilor din Paris (răspândirea fricii cu privire la migranți și boli prin intermediul unor știri false sau înșelătoare este o altă tehnică bine cunoscută de dezinformare).

A doua minciună: Migranții profită de situație și ne consumă resursele

Pe lângă faptul că îi prezintă ca fiind periculoși pentru societățile europene, o altă dezinformare majoră îi descrie pe migranți – atât ucraineni, cât și pe cei din țările din sud – ca fiind speculanți sau chiar „paraziți” ai societății care exploatează țările europene care îi primesc. Potrivit acestei narațiuni, chiar dacă ar fi inofensivi, acceptarea lor ar reprezenta un cost prea mare pentru țările gazdă, precum și un dezavantaj pentru cetățenii lor.

Acest lucru accentuează sentimentul de ură față de aceste persoane, cu povești false sau nefondate, care adesea încearcă să îi prezinte ca și cum nu ar avea nevoie de ajutor, exploatând în schimb resursele țării gazdă pentru a-și asigura un trai confortabil, potrivit EDMO.

Este interesant de remarcat faptul că marea majoritate a relatărilor eronate din această narațiune se bazează pe declarații nefondate și inventate de diverse persoane de pe platformele de socializare.

Această narațiune are trei direcții principale interconectate:

1. Migranții ne epuizează resursele

Retorica eronată care, în ultimii ani, i-a prezentat pe migranți (din Africa de Nord, Orientul Mijlociu etc.) ca pe străini care doar vor să profite de resursele țării gazdă, a folosit povești false care susțin că aceștia primesc sume importante de bani din partea țărilor gazdă (de obicei mai mari decât pensiile minime și alte măsuri sociale disponibile pentru cetățenii locali).

În ultimele luni au fost identificate, de asemenea, mai multe povești false în concordanță cu această narațiune. De exemplu, s-a spus că migranții trăiesc din asistență socială pe care o obțin prin mijloace ilegale și din care obțin sume de bani atât de mari încât își pot permite vacanțe luxoase.

Chiar dacă tonul este mai nuanțat în cazul migranților ucraineni, având în vedere că aceștia fug dintr-o țară invadată, narațiunea anterioară este prezentă cu caracteristici asemănătoare. Costul găzduirii refugiaților de război este exagerat prin povești sau statistici false.

Narațiunile false despre ucraineni susțin că aceștia ar avea dreptul la diverse beneficii – cum ar fi case, locuri de muncă, împrumuturi, asistență medicală și medicamente sau tabere de vară exclusive pentru copiii lor – pe cheltuiala statului.

În unele cazuri, ucrainenii refugiați sunt prezentați ca fiind foarte de bogați, chiar dacă se presupune că pretind sume mari de bani.

2. Migranții primesc un tratament mai bun decât cetățenii locali

Presupusa incapacitate economică de a găzdui migranți este exagerată și mai mult prin povești false care susțin că multe beneficii și ajutoare financiare sunt garantate sau extinse pe baza cetățeniei străine, răspândind astfel sentimente de furie prin exploatarea reacțiilor la presupusa nedreptate.

În ceea ce privește migranții non-ucraineni, o țară deosebit de sensibilă la această retorică în trecutul apropiat este Spania, unde problemele economice și sociale legate de migrație sunt deosebit de accentuate. Mai multe informații false pretind că guvernul le oferă migranților venituri garantate, diverse tipuri de asistență economică sau chiar smartphone-uri de lux.

În plus, se afirmă în mod fals că este nevoie de doar doi ani pentru ca străinii să primească o pensie sau că o parte dintre ei primesc pensii necontributive, arată EDMO.

În Italia, unde acest tip de narațiuni au fost frecvente în ultimii ani, s-a afirmat că aceste subvenții au fost acordate migranților chiar înainte de sosirea lor.

Informații nefondate sugerează că acest favoritism se bazează tocmai pe diferențele culturale. De exemplu, în Spania s-a afirmat că există un ajutor economic special pentru femeile care poartă vălul asociat în mod obișnuit cu islamul.

În Irlanda se spunea că migranții primesc o indemnizație mai mare pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, iar în Germania circulă din 2017 zvonul că un sirian cu 4 neveste și 23 de copii primește lunar treizeci de mii de euro.

În Grecia s-a afirmat în mod fals că decesele migranților sunt onorate cu doliu național, în timp ce cele ale cetățenilor greci rezultate în urma unor dezastre naturale nu sunt onorate, sugerând un tratament preferențial chiar și după moarte.

Citește și: Ce este „orașul de 15 minute” și cum îl folosesc conspiraționiștii să stârnească panică

Cazarea, principalul motiv al nemulțumirilor

În ceea ce privește migranții ucraineni, știrile false sunt foarte asemănătoare, dar statele membre ale UE în care acestea circulă cel mai mult sunt cele din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Germania.

Cazarea este unul dintre principalele argumente pentru a sugera presupusele nedreptăți. Povești false susțin exproprieri, subvenții pentru achiziționarea de locuințe și construcții de locuințe special destinate ucrainenilor, conform EDMO.

Alte presupuse avantaje de care aceștia ar beneficia sunt multe și variate: retrageri nelimitate de la bancomate, subvenții și burse rezervate naționalității lor, alocații pentru copii și acces prioritar la grădinițe, fără examene de admitere pentru studenți, fără taxe rutiere și altele.

Pentru a sublinia comparația dintre aceste presupuse beneficii și condițiile cetățenilor locali, unele povești nefondate au sugerat că ucrainenii primesc mai mulți bani decât pensionarii, veteranii sau persoanele fără adăpost. O poveste falsă deosebit de semnificativă care a circulat în Polonia a susținut că spitalele externează copiii bolnavi de cancer pentru a face loc copiilor ucraineni.

3. Majoritatea migranților sunt bărbați și nu pot fi refugiați

Dincolo de problemele socio-economice, migranții sunt blamați la nivel „moral”. „Refugiații sunt persoane care au fugit din calea războiului, a violenței, a conflictului sau a persecuției și au trecut o frontieră internațională pentru a găsi siguranță într-o altă țară”, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Pe rețelele de socializare și chiar de către unii politicieni s-a afirmat că migranții din sud nu pot fi refugiați adevărați, deoarece se presupune că aceștia nu fug de război și sunt în mare parte bărbați care nu merită azil și care se dau drept minori.

Această „vină morală” este și mai puternică în cazul persoanelor din Ucraina. O narațiune falsă deosebit de răspândită este că și aceștia sunt în majoritate bărbați, atât de mult încât Ucraina cere extrădarea lor din țările gazdă pentru a-i trimite pe câmpul de luptă.

Această poveste falsă care îi acuză de lașitate a fost identificată în Polonia, Irlanda, Franța și Italia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Articol realizat în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, sprijinit de Comisia Europeană prin European Education and Culture Executive Agency, realizat de un consorțiu de organizații în România, Bulgaria și Italia. 

Logo Dezinformare anti UE
Logo Dezinformare anti UE
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
5 COMENTARII
  1. Este sinistre de amalgamul ce se face in acest articol!
    Se vorbeste de tarile de vest si cind subiectul este juste pentru ele viram pe tarile de est. Vorbeste de emigratia nord africana si trece la migratia ucrainiana pentru mai multe aspecte ça si reveniturile sau à télé de violenta si criminalitatea. Ce m-am socat este argumentul statisticilor. Ajutorul nu recunoasteca in multe tari statisticile etnice sint interzise.
    Ce ciorba completa !!!!!!

  2. Fetițo,du-te și stai langa emigranții tai iubiți,macar 6 luni și vei veni în tara fugind.cat bani iei pentru un articol?

  3. Interesează-te ce drepturi au marocancii din Spania . Au mai multe decât înșiși cetățenii spanioli . Și muncesc nu , cu foarte rare excepții .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...