Destinații turistice aglomerate, pe care să nu le vizitezi în vârf de sezon

Data:

spot_img

Destinații turistice aglomerate, pentru că este vârf de sezon, oameni care se îngrămădesc unii în alții, rândurile prea lungi la muzee, tururi în viteză la monumente, iată rețeta pentru o vacanță eșuată.

După câțiva ani de recesiune indusă de pandemie, sectorul de turism nu numai că a revenit, ci este în plină expansiune. Potrivit site-urilor de specialitate, industria a produs, la nivel mondial, aproximativ 9,5 trilioane de dolari în 2023, ceea ce reprezintă 95% din nivelurile sale înainte de pandemie.

Supraturismul scade calitatea vieții

Dar aceste creșteri vin la pachet și cu dezavantaje: zgomot crescut, poluare, trafic și presiune asupra resurselor publice; o calitate mai scăzută a vieții pentru localnici; și o experiență diminuată a vizitatorilor, scrie CNN.

Nu este surprinzător că mulți „magneți de turiști” de pe tot globul, inclusiv câteva hub-uri europene, au pus în aplicare inițiative și restricții menite să combată problemele de supraturism. Printre acestea: taxe turistice noi sau crescute, campanii care vizează descurajarea vizitatorilor problematici și limite de prezență la atracțiile populare.

Veneția, de exemplu, se chinuie de câțiva ani să limiteze efectele turismului asupra orașului monument.

Citește și: Veneția limitează grupurile de turiști și interzice megafoanele

Tot mai mulți călători par să fie mai conștienți de riscurile supraturismului și de modul în care pot ajuta la atenuarea problemei. 

Într-un sondaj din 2022 al unui site de turism, 64% dintre respondenți au declarat că ar fi pregătiți să stea departe de locurile turistice aglomerate pentru a evita aglomerația. În timp ce 31% au spus că ar fi chiar dispuși să aleagă o alternativă la destinația preferată pentru a evita supraaglomerarea.

Iată o perspectivă asupra unora dintre cele mai populare destinații din lume ale căror probleme de supraturism sunt bine cunoscute, dar și ceea ce se poate face pentru a rezolva problema și modul în care călătorii înșiși pot atenua (sau evita cu totul) aglomerația în 2024, potrivit CNN.

Citește și: Mai multe zile libere în 2024. Bugetarii au un avantaj

Amsterdam

Olandezii sunt în mod tradițional cunoscuți pentru sinceritatea lor, iar în 2023, oficialii din turism din Amsterdam nu s-au sfiit să țintească un anume grup demografic – tinerii britanici de sex masculin – ca „turiști neplăcuți” care nu sunt bineveniți în capitala Olandei.

Inițiativa, anunțată în martie 2023, a vizat în mod special tinerii britanici de sex masculin, spunându-le să „stea departe” dacă au de gând să „devină sălbatici” în Amsterdam . Căutările online în Marea Britanie pentru termeni precum „pub crawl Amsterdam”, „petrecere de burlaci Amsterdam” sau „hotel ieftin Amsterdam” au generat un anunț video care avertizează despre consecințele consumului excesiv, consumului de droguri sau comportamentului prea zbuciumat, scrie CNN.

Campania face parte din planul cuprinzător al orașului de reducere a turismului de masă, de a atrage un alt tip demografic și de a face viața mai primitoare pentru locuitori, în special în De Wallen, cunoscut și sub numele de Cartierul Roșu.

Cum să evitați aglomerația: ianuarie, februarie și martie sunt printre lunile cel mai puțin vizitate din Amsterdam, dar călătorii ar trebui să fie pregătiți să facă față vremii reci și ploioase. Iunie aduce vreme mai bună, dar mai multă aglomerație.

Citește și: Turismul de dezastru. Excursii în localitățile inundate din Germania

Atena

Un val de căldură arzător în Europa nu a împiedicat mulțimile de vizitatori să se înghesuie în capitala Greciei în această vară.

De fapt, Acropola, cel mai vizitat sit arheologic al țării, a fost atât de plină încât, în septembrie, oficialii au plafonat numărul de vizitatori la 20.000 pe zi, printr-un sistem de pe un site de rezervare. Începând din aprilie 2024, noul sistem de rezervare se va aplica și la peste 25 de alte situri și monumente arheologice din întreaga țară, relatează CNN.

Cum să evitați aglomerația: Pentru a evita aglomerația din Atena, vizitați în afara lunilor de vârf din iulie și august. Aprilie și mai sunt mai potrivite pentru a evita aglomerația, la fel ca și septembrie și octombrie.

Bali

După succesul fulminant al filmului de memorii al scriitoarei Elizabeth Gilbert, „Eat Pray Love”, Bali a devenit foarte popular. Dar călătorii care caută spiritualitate sunt doar o parte a valului turistic care a înecat aproape provincia indoneziană în ultimul deceniu, de la nomazi digitali la turiști care se comportă inadecvat.

În ultimul timp, vizitatorii scăpați de sub control au devenit deosebit de problematici – atât de mult încât, în primăvara anului 2023, guvernatorul Wayan Koster a cerut ca o listă de reguli pentru turiști. Printre acestea se numără: interzicerea înjurăturii, atingerea copacilor sacri sau cățăratul în structuri.

Cum să evitați aglomerația: Sezonul ploios cade în general din octombrie până în aprilie, ceea ce înseamnă mai puțini turiști – cu excepția lunilor decembrie și ianuarie, în special de Anul Nou, când petrecerile pe plajă din stațiunile de pe insulă atrag mii de petrecăreți. Iulie și august sunt lunile cele mai aglomerate de vizitatori internaționali și vacanțele școlare din Indonezia, așa că acele luni sunt, de asemenea, cel mai bine evitate, sfătuiește CNN

Barcelona

Barcelona a fost printre primele orașe europene care au interzis noile hoteluri în centrul orașului și au restricționat închirierea de camere pe termen scurt. Dar, la alegerile locale și regionale din mai, supraturismul a evoluat și, ca și în alte puncte fierbinți, orașul a intensificat măsurile pentru a reduce problema.

Începând cu 1 aprilie 2024, turiștii (inclusiv vizitatorii de croazieră) vor trebui să plătească o „taxă de oraș” mai mare , de 3,25 euro, față de 2,75 euro în 2023.

Cum să evitați aglomerația: La fel ca în multe alte centre europene, Barcelona este plină de viață vara, mai ales în iulie și august. Sezoanele de umăr cad în general primăvara și toamna, cu excepția notabilă a Săptămânii Paștelui, când aglomerația și prețurile sunt oarecum mai mari.

Miami

În mai 2023, Greater Miami Convention & Visitors Bureau, organizația oficială de marketing a destinației din Miami-Dade County, a publicat cifrele privind turismul din 2022. 

Printre numerele record: 26,5 milioane de vizitatori și cheltuieli estimate la 20,8 miliarde de dolari, marcând o creștere de 8% față de 2021 – rezultate descrise ca fiind „un home run din turism”, potrivit CNN.

Cu toate acestea, unii localnici critică impactul mulțimilor necontrolate asupra locuitorilor și cartierelor afectate.

Cum să eviți aglomerația: Călătorii care pot suporta căldura înăbușitoare și umiditatea verilor din sudul Floridei se vor confrunta cu mai puține aglomerații. Noiembrie până în aprilie, când temperaturile nu sunt chiar atât de picante, este sezonul de vârf din Miami, iar la începutul lunii decembrie, decorul de artă roiește în timpul Art Basel.

Paris

Un favorit peren pentru călătorii pasionați de modă și iubitori de cultură, Orașul Luminii a atras încă un val de vizitatori în ultimii ani, mulțumită, în parte, popularității uriașe a hitului Netflix „Emily in Paris”.

Oricine a vizitat capitala Franței în ultimul timp a simțit probabil aglomerația. Atracții de top, cum ar fi Turnul Eiffel, au fost pline de turiști, mai ales în sezonul de vârf de primăvară și vară. În iunie 2022, muzeul Luvru a anunțat că va limita vizitatorii zilnici la 30.000.

Cum să evitați aglomerația: Parisul este pregătit să fie deosebit de aglomerat în 2024, înainte de Jocurile Olimpice de vară, care vor începe pe 26 iulie. Cu toate acestea, în perioadele neolimpice, călătorii pot profita de extrasezon, care se desfășoară în general din noiembrie până în martie (cu excepția valului de călători din preajma Crăciunului), scrie CNN.

Phuket

Guvernul Thailandei nu a ridicat reglementările Covid-19 până în octombrie 2022, dar nu a durat mult până când vizitatorii iubitori de plajă s-au adunat înapoi în Phuket, o provincie insulară care se află în largul coastei continentului.

Potrivit unui studiu, Phuket, este cea mai supraaglomerată destinație din lume în 2023, cu 118 turiști pentru fiecare rezident local.

Cum să evitați aglomerația: Datorită climei sale tropicale musonice, sezonul turistic de vârf din Phuket – în general din noiembrie până în aprilie – coincide cu vremea mai puțin ploioasă. Călătorii care vizitează în sezonul musonilor, care se desfășoară în general din mai până în octombrie, pot profita de mai puțină aglomerație și de prețuri mai mici, dar ar trebui să fie pregătiți să facă față vremii umede.

Veneția

Apă verde fluorescentă în Grand Canal, turiști care se comportă prost și poduri și piețe pline de oameni: în timp ce acest oraș antic italian se luptă cu controlul mulțimilor de ceva timp, supraturismul părea să facă mai multe titluri ca niciodată în 2023.

Planurile concrete de abordare a problemelor s-au dezvoltat lent. În urmă cu câțiva ani, oficialii au anunțat un plan pentru o taxă turistică percepută călătorilor de o zi, dar, în urma diferitelor obiecții și eșecuri, au lansat tariful abia recent – și nu va intra în vigoare până în aprilie 2024.

Cum să evitați aglomerația: Noiembrie până în martie vin cu temperaturi reci, dar gestionabile în Veneția, dar mult mai puțini turiști (cu excepția notabilă a Carnavalului de la Veneția, care are loc în perioada 3-13 februarie 2024).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru Moscova | Universul.net

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru...

Turismul rural. Destinații pentru 2025 | Monitorul de Cluj

Turismul rural. Destinații pentru 2025. Pentru a încuraja călătoriile...