Cele şapte scenarii ale invaziei lui Putin şi consecinţele pentru Europa. Cel mai rău – Armaghedonul nuclear

Data:

Viitorul Europei depinde de capacitatea preşedintelui rus Vladimir Putin de a-şi atinge sau nu obiectivele în Ucraina.

În egală măsură, viabilitatea unei identităţi europene comune, a normelor şi valorilor democratice şi a unei ordini de securitate continentală va fi dovedită – sau infirmată – de eficacitatea răspunsului Occidentului la cea mai gravă încălcare a ordinii internaţionale de când Coreea de Nord a invadat Sudul, în urmă cu mai bine de şapte decenii.

Analiştii de la CEPA pun pe masă şapte scenarii potenţiale şi implicaţiile pe care le au acestea pentru securitatea europeană pe termen mediu (de la cel mai rău la cel mai bun):

1. Război european extins. Disponibilitatea lui Putin de a escalada conflictul din Ucraina creşte semnificativ potenţialul de conflict între Rusia şi NATO. Acest lucru cuprinde o gamă largă de posibilităţi: de la încăierări la un nivel relativ scăzut în interiorul şi în jurul membrilor NATO din prima linie de front (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria, Turcia, Norvegia) până la un război european major şi, posibil, chiar transcontinental, care să implice nu numai armament convenţional, ci şi arme chimice, biologice şi nucleare.

În cele mai drastice scenarii, conflictul dintre Rusia şi Occident ar fi unul existenţial.

Nu ar avea prea mult rost să speculăm cu privire la viitorul Europei până când acesta nu va fi rezolvat într-o formă sau alta – fie cu o înfrângere decisivă a Rusiei lui Putin, fie cu prăbuşirea Occidentului condus de SUA (şi a înţelegerii de după Războiul Rece), fie cu un fel de înţelegere negociată după modelul Yalta 1945 (sau, eventual, al armistiţiului coreean din 1953), fie cu Armaghedonul nuclear

2. Rusia câştigă. În acest scenariu, rezistenţa armata ucraineană este înfrântă în mod decisiv, iar la Kiev este instituit un Guvern marionetă rusesc. O Ucraina care îşi păstrează independenţa doar nominal, dar se supune politic şi economic total Moscovei, aderând în acelaşi timp la structurile conduse de Rusia, cum ar fi Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Europa ar fi din nou împărţită în două tabere armate, aşa cum s-a întâmplat în perioada de vârf a Războiului Rece.

Capturarea de facto a Ucrainei de către Rusia ar avea un efect de pedeapsă asupra altor foste republici sovietice. Ar exista repercusiuni directe asupra securităţii statelor membre NATO din prima linie, precum Polonia, România şi Bulgaria, iar cele trei state baltice ar fi deosebit de vulnerabile.

3. Un război de lungă durată. În acest scenariu, războiul, în forma sa actuală, ar dura ani de zile, fiecare parte având victorii şi pierderi pe parcurs, dar fără o victorie decisivă pentru niciuna dintre părţi. Rezultatul ar fi o stare aproape perpetuă de conflict pe continent, cu ameninţarea constantă a unei noi escaladări care ar plana în fundal.

Victimele din ambele părţi ar continua să crească. Occidentul ar continua să ofere sprijin Kievului, dar statutul Ucrainei şi legăturile sale cu instituţiile occidentale ar rămâne nerezolvate. Între timp, presiunea internă asupra Kremlinului ar creşte, similar cu ceea ce a experimentat Uniunea Sovietică în timpul lungului său război cu Afganistanul, riscând destabilizarea în interiorul Rusiei.

4. Stagnare/conflict de nivel scăzut. Acest scenariu ar fi, în esenţă, o continuare a status quo-ului ante invaziei ruseşti din 2022. Putin revendică „victoria”; îşi retrage trupele din cea mai mare parte a Ucrainei, dar consolidează poziţia rusă în Crimeea şi în regiunile Doneţk (DNR) şi Lugansk (LNR). Continuă luptele sporadice, similare celor din perioada 2015-2021. (THE EPOCHTIMES ROMANIA)

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"
1 COMENTARIU
  1. Sa incercam sa le luam pe rind ca si asa alta treaba nu avem .
    Ucraina devine , pe zi ce trece, un imens cimitir de armament vechi .Tancuri ,avioane si cite si mai cite ,de provenienta sovietica, aflate pe ici pe colo , in partile esentiale , pe la fosti participanti ai tratatului de la Varsovia si prezente in armatele celor doua tari combatante , isi regasesc folosinta (sub pretextul cunosterii folosirii ) in razboiul din Ucraina .Incet, incet , pina prin preajma sfirsitului de an 2024 capacitatile de lupta invechite vor fi trimise la fier vechi iar razboiul va fi purtat cu armament si tehnologie de ultima generatie . Pina atunci Rusia isi va fi pierdut capacitatea de refacere a componentelor militare iar NATO ,provocat fiind de vreo racheta Zircon, va intra distrugator in lupta .Desigur inlocuirea vechilor „puscoace ” va face parte din marirea , la galop , a sumelor atribuite inarmarii . Pina atunci e cale lunga si ceea ce vedem, ca se intimpla in Ucraina, ne pare o barbarie de nedescris .Citeva milioane de cetateni ucrainieni marea majoritate femei si copii au parasit deja Ucraina . Cel putin un milion de soldati ucrainieni lupta cu trupele Rusiei si acum incearca sa atraga armata Rusei in as parasi pozitiile si a trece la un atac masiv .Intre timp occidentul le mai ofera ucrainienilor capacitati militare de raspuns echilibrind situatia in terern .Un joc de-a soarecele si pisica , de o parte si de alta , are loc chiar acum .Ideea ca Rusia va intra intr-un razboi deschis cu Uniunea Europeana este hazlie .Rusia are ce are cu SUA si Marea Britanie .Daca ar fi avut curaj ar fi trimis de mult o racheta Zircon , asa cum au amenintat doar , asupra Londrei sau Washington .Cum nu au curaj se multumesc sa bombardeze, aiurea, tocmai teritoriile ce le doresc ca parte componenta a Rusiei . Hazlie este si situatia asta .Rusia cistiga este iar o iluzie .Ar trebui ca Rusia sa ocupe intreaga Ucraina fapt ce ar aduce in razboi NATO si toate tarile democratice din intreaga lume .Razboiul de lunga durata este evident Politic economic si militar si el va dura cel putin pina la finele anului 2024 atunci cind Rusia va fi invinsa .Stagnarea poate face si ea parte din conflict dar nici Ucraina si nici Rusia nu au plecat cu acest gind la lupta .Rusia doar a crezut ca va fi primita triumfalist si ca nimeni nu i se va impotrivi dar a ajuns sa lupte intr-un razboi fara sens si fratricid .O capcana ce a functionat perfect inca din 2014 atunci cind Rusia cucerea Pen. Crimeea fara lupta .Acum Rusia nu are ce face si joaca asa cum i se cinta .Sanctiunile si nevoia de sume uriase de bani fac ca Rusia sa nu poata continua razboiul decit pina in momentul decis de SUA .Acel moment este cel din toamna anului 2024 .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

28 de inculpați, achitați într-un dosar de contrabandă cu țigări după 7 ani de proces

28 de inculpați, achitați. Într-un singur dosar de contrabandă...

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității...

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul pe care coaliția PSD-PNL...