Cele trei amnistii mascate din ultimii 7 ani. Chiar și să vrei, nu mai poți intra la pușcărie

Data:

spot_img

Cele trei amnistii mascate din ultimii 7 ani. România este țara care te face să îți pară rău că nu ești și tu infractor. Bine, astăzi, chiar și dacă ai vrea să devii infractor, pur și simplu nu mai poți: legile și justiția sunt gândite în așa fel încât nimeni cu o avere cât de cât relevantă nu mai poate fi condamnat.

Dacă ești miliardar, mai intri la închisoare doar dacă te-ai săturat de insulele exotice și vrei să trăiești o senzație tare în spatele gratiilor. Dar nu mai mult de o săptămână, că vine statul PSD-PNL și te scoate afară, să nu te molipsești de sărăcie de la găinari, tinerii închiși pentru 3 țigări de marijuana și alți fraieri care nu și-au permis să plătească procurori și judecători.

În ultimii 7 ani, toate eforturile guvernelor PSD, PNL și PSD-PNL s-au concentrat pe golirea pușcăriilor.

Îmi cer iertare miilor de români, care unii stau în pușcărie”, fraza prin care Liviu Dragnea anunța că statul de drept, atât cât era în România, va fi pus pe pauză, a devenit literă de lege pentru toți urmașii săi.

Aministia este actul unui guvern/președinte prin care se înlătură răspunderea penală pentru un grup sau categorie de persoane, pentru o anumită infracțiune. Oficial, în România ultimului deceniu nu a fost dată nici o amnistie.

În realitate, au avut loc trei (două sunt încă în curs de desfășurare).

Prima aministie mascată a fost dată chiar de către guvernul controlat de Liviu Dragnea, prin semnătura unui mare profesor de drept, fost rector până de curând al primei universități din România (din punct de vedere istoric doar): recursul compensatoriu.

Din 2017, când a fost adoptată, până în 2019, când a fost abrogată, legea recursului compensatoriu a eliberat din închisoare, înainte de termen, 21.000 de infractori condamnați. 7.000 dintre ei erau condamnați pentru crime, violuri și tâlhării. Dintre aceștia, 500 au recidivat în cei doi ani, comițând alte crime și violuri.

În România, în 2023, existau în penitenciare circa 24.000 de deţinuţi, potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu.

Citește și: Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

Așadar, în doi ani, de recurs compensatoriu a fost eliberat un număr echivalent de deținuți cu cât sunt în tot sistemul penitenciar.

Și totuși, nu a fost destul. PSD și PNL nu suportă să vadă infractori, în România toată lumea trebuie să fie liberă. Liberă să fure. Dacă se poate de la stat și, dacă se poate, cât mai mult.

Așa că miniștrii lor de Justiție și parlamentarii celor două partide s-au făcut că uită că trebuie să modifice articolul de lege privind prescripția, declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională.

În 2022, CCR a declarat neconstituțională întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale prevăzută de articolul 155 din Codul Penal.

Citește și: Înalta Curte și CCR au pus cruce la mii de dosare, după ce au redus termenul de prescriere a faptelor

Din acel moment, Parlamentul avea la dispoziție 45 de zile pentru a pune Codul Penal în acord cu decizia CCR. Mai mult, dacă ministrul Justiției, pe atunci Cătălin Predoiu, promova rapid o ordonanță de urgență care să prevadă cazurile de întrerupere a cursului prescripției, în concordanță cu decizia CCR, ar fi fost soluția salvatoare, potrivit specialiștilor din domeniu.

Evident, nici una dintre cele două acțiuni nu a avut loc. Parlamentul s-a făcut că are altă treabă, iar cine se aștepta ca ministrul Predoiu să facă ceva împotriva infractorilor era un naiv.

De atunci, asistăm revoltați – dar fără a mai putea face efectiv ceva – cum dosare penale, cu prejudicii de miliarde de euro, s-au închis pe rând.

Iar infractorii, cu bogăția curățată la spălătoria de partid și de stat, ne sfidează azi din mașini inutil de scumpe și din vile inutil de luxoase.

Ba, mai mult, căci tupeul unui om scăpat este cu atât mai mare cu atât pedeaspa pe care a ocolit-o este mai mare, unii au revenit din nou să fure statul și, eventual, să dea lecții de morală și de succes în viață la televiziuni.

Citește și: DNA: Prescripția răspunderii penale va avea consecințe în 557 de cauze penale

Aceasta este a doua prescripție mascată, aflată încă în desfășurare. PRESShub a prezentat nenumărate cazuri penale cu prejudicii mari care s-au închis în ultimii doi ani. Și va continua să o facă, pentru că dosarele continuă să se închidă. Măcar să știm cine sunt beneficiarii, poate pe unii nu îi mai votați.

În fine, a treia amnistie mascată este tot în curs, dar porțile scăpării penale încă nu au fost deschise total.

Mai așteaptă decizia președintelui, dar ne îndoim că vor fi surprize: Iohannis este prietenul infractorilor, adevăratul său program al celor două mandate a fost „România furată”, nu educată.

Este vorba, desigur, de evaziunea fiscală, care nu mai este o prioritate pentru procurori. Jurnalistul Virgil Burlă a observat că numărul dosarelor penale pe această infracțiune este deja în scădere majoră.

Citește și: Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate pentru procurorii din România

Și probabil vor dispărea cu totul, dacă Iohannis promulgă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro. Un milion de euro, ați citit bine.

Repet, nu există absolut nici un motiv să credem că președintele infractorilor nu va promulga această a treia amnistie mascată.

CCR oricum a declarat deja că este constituțional să furi până la un milion de euro și să scapi de pușcărie. Mai mult, susține că astfel România face un pas „spre teoriile moderne specifice acestei ramuri de drept”.

Retrograde mai sunt statele vestice, cu închisorile lor. Să vină miniștrii Justiției să ia lecții de la statul de drept modern românesc: ăla în care nici dacă vrei nu te mai primesc ăștia în închisoare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
3 COMENTARII
  1. „…iohannis este prietenul infractorilor, adevăratul său program al celor două mandate a fost „România furată”, nu educată…”___–___asta spun de vreo 9 ani, individul este pus sa termine Romania, fiind un dublu agent, al austro-germanilor si -desigur- al fostei nomenclaturi si securitati comuniste…Cat despre „justitie” ( ca institutie, altfel…), este doar una din formele organizate de devalizare a tarii, practic Romania NU mai are nevoie de o asa justitie, mai bine s-ar reantoarce la judecata soborului comunitar, care ar face justitie pentru a se proteja ei si apropiatii, adica comunitatea, asa-zisa justitie romaneasca -de azi- este parte integranta a sistemului mafioto-politic care stapaneste si sclavagizeaza Romania…

  2. De aceea Joha…..a distrus coalitia cu USR-ul,si a facut varza PNL-ul,sa faca legi pt.infractori numind un ministru la Justitie un fel de Predoiu=Todorel+Alta intrebare,si acum pe Gorghiu care a ingropat pnl-ul si acum Justitia la ordinul aceluiasi Cotrocenean,Fi-ei odihna usoara in concedii la golf si schi pana il prinde pe Schumaher.

  3. Jaful național continuă. Mână în mână PSD+PNL au hotărât să ne ruineze. Și ne vor ruina. Pentru că instituțiile nu funcționează, legile vedem din articol cine și cum le face iar conștiința civică lipsește cu desăvârșire. Așa că…așteptăm să vină apocalipsa financiară și prăbușirea iminentă.
    Poate așa ne vom trezi din somnul blestemat al morții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce naște din pisică…

Nimic de mirare: „ciocoizarea” (dacă îmi e permisă exprimarea)...

Planul Simion, unde dai și unde crapă | Revista 22

Cele două nulități care candidează acum din partea principalelor...

Turul II: Care pe care în Basarabia. Cum stau lucrurile peste Prut cu două zile înainte de alegeri

Autor: Radu Popescu În ultimele luni, Republica Moldova a devenit...

Alegeri „istorice”?

Majoritatea oamenilor nu pot decât cu greu și pentru...