Centralele de apartament, eliminate din Uniunea Europeană până în 2040

Data:

spot_img

Centralele de apartament, eliminate din Uniunea Europeană până în 2040. Lupta împotriva schimbărilor climatice și necesitatea reducerii treptate a emisiilor face ca centralele de apartament pe gaze să fie eliminate în Uniunea Europeană, până în 2040.

Pentru atingerea acestui obiectiv, pe parcursul anilor următori centralele de apartament vor dispărea, potrivit directivei UE care stabilește termenul limită pentru 2040. 

Strategia europeană împotriva schimbărilor climatice și reducerea consumului de energie din clădiri

„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune. Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie.

Citește și Mii de elevi puşi să scoată bani din buzunar din cauza incompetenţei instituţiilor

De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE”, potrivit unei informări a Comisiei Europene. Implementarea acestei schimbări va necesita aplicarea unui set de măsuri clare și care urmează să aibă o valabilitate tranzitorie, menite să sprijine statele membre în eliminarea centralelor de apartament și identificarea unor surse de încălzire alternative. „Subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerinţe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire.

Citește și Cluj: Trei bărbati au sărit să apere două tinere, atacate pe stradă de un individ (Aktual24)

Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, mai transmite Comisia Europeană. Potrivit directivei UE, toate clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică şi începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice. Fiecare stat membru va adopta propriul calendar pentru reducerea consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale. Statele membre trebuie să se asigure că noile clădiri vor fi proiectate pentru tehnologia solară, pentru amplasarea instalaţiilor fotovoltaice sau termice solare. Mai multe citiți în Monitorul de Cluj.

Sursa foto – Depositphotos.com

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozie pe şantierul autostrăzii A7: o persoană a decedat

O explozie a avut loc, sâmbătă, pe şantierul autostrăzii...

Marcel Ciolacu va discuta cu premierul spaniol despre un centru logistic pentru românii afectați de inundații

Marcel Ciolacu, premierul României, ar urma să se întâlnească...