Un exemplu este la Iași. Deşi Centrul Militar Zonal este al Ministerului Apărării, o lege impune autorităţilor locale să aloce spaţii şi fonduri pentru funcţionarea acestor centre. Mitropolia s-a arătat interesată de preluarea clădirii cu aproape 20 de ani în urmă.
Clădirea Centrului Militar Zonal Iași e una destul de bine cunoscută în Iaşi, poate nu atât datorită faptului că are o arhitectură care se armonizează cu a altor edificii din spatele Catedralei Mitropolitane, cât pentru vizitele pe care bărbaţii peste 18 ani erau nevoiţi până nu demult să le facă din când în când aici. Deasupra intrării oficiale găsim denumirea instituţiei şi de cine aparţine, Ministerul Apărării Naţionale.
Citește și DOCUMENT SECRET | Cum plănuiește Kremlinul să-și mențină influența în Europa
Edificiul impozant de pe strada Arhitect G.M. Cantacuzino corespunde cu o altă construcţie, incomparabil mai puţin impozantă, de pe strada Sf. Petru Movilă. Aici, lângă o uşă din tablă atacată de rugină, e altă inscripţie, şi ea cu litere care se desprind la fel ca tencuiala de pe pereţi. Este sediul Serviciului de Protecţie Civilă, care aparţine Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Situația este similară în multe dintre județele din țară. UN alt exemplu este în Vrancea, unde CMZ are asigurată pază de la firmă privată. „Ele (N.r. Centrele militare zonale) sunt în proprietatea domeniului public, există această acoperire legală, sunt costuri destul de mari, ele, conform legii, sunt suportate de Consiliul Județean”, a declarat președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!