Vaccinarea cu AstraZeneca va continua, dar autoritățile de la București au decis, joi seara, scoaterea din centrele de vaccinare unde au fost distribuite a dozelor rămase din lotul ABV2856, și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România, informează CNCAV.

Lotul AstraZeneca cu probleme, oprit de la distribuire în Italia, a fost folosit și în județul Bistrița-Năsăud. Avem, în exclusivitate, confirmarea și buletinul de vaccinare, ale unui bistrițean care s-a imunizat cu serul respectiv, în centrul din Beclean, pe 23 februarie. În urmă cu patru zile, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, anunța că restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca va fi ridicată și în România.

Acesta a declarat la data respectivă că opțiunea este susținută de date științifice: „Nu aș vrea să se lase înțeles faptul că ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puțin trei recomandări importante. (…) Este important să asigurăm accesul la vaccin a cât mai multor persoane”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Joi, la doar câteva zile după precedenta declarație, și după ce nouă state europene au anunțat deja că vor opri temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, Gheorghiță a spus că autoritățile române așteaptă clarificări și, „foarte probabil că, dacă decizia va viza toate loturile de vaccin, și România va lua această decizie”.El a explicat că este vorba despre un lot de vaccin de 1,6 milioane de doze de la compania AstraZeneca, distribuit în circa 17 state europene, asupra căruia există suspiciunea că ar fi potențial legat de apariția unor fenomene trombotice – cheaguri de sânge – într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare.

Citește articolul complet pe Năsăudeanul.ro

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.