Centrul Expozițional Moldova Iași, ambițios proiect european, zace de opt ani în mucegai și bălți

Data:

După ce s-au cheltuit 9 milioane de euro pentru construirea Centrului Expozițional Moldova Iași, în opt ani acesta a găzduit doar 11 evenimente. Clădirea se degradează continuu, așa că autoritățile locale încearcă acum să o transforme, tot pe bani europeni, într-un așa-zis Centru Regional de Transfer Tehnologic.

Inaugurat la sfârșitul anului 2010, după ce s-a lucrat cu întreruperi peste patru ani la construirea lui, Centrul Expozițional „Moldova”, o excelentă oportunitate pentru regiune, s-a degradat continuu sub intemperiile ultimilor opt ani și, drept consecință a lucrărilor de calitate îndoielnică, impunătoarea clădire de la marginea Iașiului, construită cu fonduri europene, va înghiți alte milioane de euro într-o nouă încercare a autorităților locale de a o face funcțională. De vină pare a fi incompetența managerială a autorităților locale în gestionarea unei astfel de investiții.

Proiectul a înghițit 5 milioane de euro din fondurile pre-aderare (PHARE, mai precis), 2,1 milioane de euro din bugetele Consiliilor Județean și Local – care, teoretic, dețin câte 50% din complex – și 1,66 de milioane de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării. Grupul „moașelor“ a fost completat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, iar de ridicarea propriu-zisă a construcției s-a ocupat asocierea de firme Nova Construct și Conest, două firme ce dominau piața construcțiilor din Iași și din Moldova la acea dată. Astăzi, prima este falimentară, în timp ce a doua și-a consolidat poziția pe aceeași piață a lucrărilor din bani publici.

11 evenimente în opt ani și o degradare abruptă

De la inaugurarea sa în 2010 și până azi, Centrul a găzduit exact 11 evenimente, înainte să-și închidă porțile și să le țină ferecate ani de-a rândul. Menit să găzduiască cel puțin 15 evenimente pe an, din toate domeniile – construcții, mobilier, amenajări interioare, agricultură, produse farmaceutice, textile, servicii –, pentru firme de profil din întreaga regiune de nord-est, se estima că peste 200 de oameni urmau să-și găsească un loc de muncă prin intermediul IMM-urilor ce s-ar fi născut aici. Ținta anuală era modestă, deci ușor de atins: trei start-up-uri pe an.

În realitate, o expoziție agroalimentară, una de instalații din domeniul construcțiilor și două festivități de absolvire a studenților la Medicină au fost cele mai importante evenimente organizate aici, în primii ani de funcționare. Apoi liniștea s-a așternut până la sfârșitul lui 2016, adică exact până la expirarea termenului de cinci ani până la care destinația clădirii nu putea fi schimbată. De altfel, „Ziarul de Iași“ atrăgea anul trecut atenția asupra degradării continue a clădirii din capătul cartierului CUG: infiltrații prin acoperiș, bălți în unele săli, pereți care se coșcovesc, miros puternic de mucegai etc. Doar paznicii mai sunt aici, veghind mastodontul ridicat cu bani europeni, fiind de altfel singurii angajați.

Este un contrast izbitor cu ceea ce se vede pe site-ul oficial al Centrului, moldexpo.ro. Fotografii superbe, săli noi-nouțe, totul lucește a curățenie și a modern.

„Bine ați venit! Centrul Expozițional Moldova este una dintre cele mai noi și mai moderne construcții de profil care oferă organizatorilor și participanților la expoziții și târguri toate facilitățile de care au nevoie pentru desfășurarea, în condiții optime, a evenimentelor de gen. Totodată, Centrul reprezintă și un pol de dezvoltare pentru municipiul Iași, dar și pentru Regiunea de Dezvoltare de Nord-Est prin încurajarea organizării evenimentelor de profil, crearea de noi locuri de muncă și sprijinul pentru firmele care vor fi incubate în mini-incubatorul de afaceri.” Acesta este textul de întâmpinare de pe site-ul Centrului.

La numerele de telefon afișate pe site fie nu răspunde nimeni, fie răspund, uneori, doar paznicii.

Deposedată de avantajul competitiv

La începutul lui 2017, Consiliul Județean s-a sesizat că Centrul trebuie salvat și a cerut voie de la deținătoarea celeilalte jumătăți a proiectului, Primăria Iași, să facă asta. Oficial, hotărârea adoptată în acest sens de CJ (nr. 49/ feb. 2017) stipulează că Primăria și Clusterul Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub îi vor fi parteneri în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 1 – Promovarea transferului tehnologic/ Obiectivul Specific 1.1 entități de transfer tehnologic.

Practic, destinația inițială a clădirii a fost concurată puternic de ofensiva imobiliară din municipiul Iași. Până să fie inaugurat în decembrie 2010, avantajul competitiv al CEM a dispărut pe fondul creării de spații expoziționale și de birouri în locuri mai atractive din oraș. Prin urmare, impozanta clădire va găzdui altceva: servicii de „transfer al tehnologiilor și produselor către o economie inteligentă și sustenabilă”.

Spre deosebire de Iași, cu 11 evenimente în aproape opt ani, în Capitală, la Timișoara, Constanța sau la Cluj există astfel de centre care găzduiesc lunar evenimente. La Romexpo, cel mai mare centru din țară, în numai jumătate de an, centrul a avut spații închiriate în aproximativ 50 de zile, pentru peste 100 de evenimente. În Cluj-Napoca, la Expo Transilvania s-au organizat în primele patru luni un impresionant târg de nunți, două târguri de agricultură, un târg destinat sectorului construcțiilor, unul pentru tehnică și unul cu produse de mobilier. În Timișoara au fost organizate două evenimente la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, la Brașov Business Park – cinci evenimente, iar la Centrul Expozițional Constanța – șapte evenimente. Totul în jumătate de an.

Extreme: degradare vs. Smarty City și Internet of Things

Dacă înainte chiar de finalizare, proiectul s-a uzat moral, de data aceasta, menirea lui a fost fixată încă și mai departe. Centrul Expozițional ar urma să devină un pilon al dezvoltării specializate inteligente a Iașului („Smart City”), respectiv „Internet of Things”, într-o lume în care obiecte (clădiri, mașini, electrocasnice, sisteme de iluminat, dispozitive mobile etc.) sunt conectate între ele cu ajutorul conexiunii la internet. Noul Centru ar urma să asigure inclusiv interconectarea și digitalizarea serviciilor publice (transport, electricitate, apă, canalizare, deșeuri, sănătate, situații de urgență etc). Interacțiunea directă între universități, institute de cercetare și companii și crearea unui stoc de active de brevete și drepturi de proprietate intelectuală și industrială (centru de date) care să poată fi valorificat constant sunt alte obiective.

„Practic, deținătorul unui calculator, fie el persoană privată sau firmă, va putea să renunțe la achiziționarea de licențe software și să închirieze un flux oferit de acest centru IT, unde va putea să listeze la rezoluție înaltă sau la imprimante 3D”, ne-a explicat Maricel Popa, președintele CJ Iași.

„Alți bani, altă distracție”?

Un asemenea scenariu necesită și un nume pe măsură: Centrul Expozițional va fi redenumit Centrul Regional de Transfer Tehnologic „Innotech Moldova”. Refuncționalizarea include recompartimentarea celor trei corpuri de clădire existente, iar proiectul în acest sens a fost deja realizat la sfârșitul anului trecut. În august 2018 a fost lansat apelul de depunere a proiectelor, cu termen limită ianuarie 2019. Aplicația pentru Centrul Expozițional / Innotech urmează să fie înregistrată chiar în luna în curs, suma vizată pentru noul centru IT fiind de 3 milioane de euro.

Rămâne de văzut, cel mai devreme anul viitor, dacă viitorul va suna bine pentru actualul Centru Expozițional. Sau dacă nu va fi, vorba zicalei, doar „Alți bani, altă distracție”.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Radu Meșniță
Radu Meșnițăhttps://ziaruldeiasi.ro
Radu Meșniță are o experiență de peste 25 de ani în presa scrisă. A debutat în 1992 la „Opinia studențească” și „Monitorul” (Iași). După „ucenicia” din teren, a coordonat paginile ziarului şi edițiile locale din Bacău, Brăila și Vaslui ale rețelei „Monitorul”. Acum este reporter al „Ziarului de Iași” pe domeniul administrației locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce angajați din IT au motive să se teamă de inteligența artificială (AI)?

Ce angajați din IT au motive să se teamă...

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au început deja să înflorească. Pot fi admirați în Rezervaţia Botanică

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de...

Parchetul Bihor, pe primul loc în țară la dosare economice și la prejudicii recuperate

Parchetul Bihor şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii...

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC pentru a candida la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu...