Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” a primit o importantă donație de documente și artefacte din partea profesorului ieșean Andrei Hoișie

Data:

spot_img

Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” a primit o importantă donație de documente și artefacte din partea profesorului ieșean Andrei Hoișie. Valoroasele documente au aparținut familiei profesorului.

„Cele mai multe din obiectele din cele două cutii pe care le-am primit au aparținut mamei dlui Hoișie, Sylvia Hoișie, supraviețuitoare a Holocaustului, cunoscută pentru contribuția sa ca medic la inventarea Polidinului.

În cutii mai sunt lucruri care au au fost deținute de Beno Hoișie, soțul Sylviei Hoișie, medic și el, Klara Korber și Leon Korber, părinții Sylviei.

Printre artefacte, se numără decorații, medalii și diplome primite de Sylvia și Beno Hoișie, fotografii, CD-uri, scrisori, documente din diferite perioade. Foarte valoroase sunt manuscrisele olografe și dactilo cu însemnări biografice care acoperă perioadele Holocaustului, comunismului și postcomunismului.

Citește și: Istoricul Dennis Deletant, despre actuala ofertă politică din România – „Oferta e nulă. Niște oameni care nu oferă mai nimic convingător electoratului român” | INTERVIU

Suntem în curs de inventariere. Ne-au sărit în ochi carnețelul cu însemnări din Transnistria și un frumos ierbar, foarte bine conservat, din 1938”, au transmis pe pagina de Facebook reprezentanții Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania (CSIER- FCER).

Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” a fost înființat anul 1977, la inițiativa profesorului Alexandru Vianu, având „scopul de a studia trecutul evreilor din România și de a valorifica patrimoniul documentar”, se precizează pe site-ul CSIER.

Citește și: Exclusiv. Caroline Fernolend, Marele Premiu Europa Nostra: „Visul meu este ca autoritățile să-și asume faptul că de mulți ani ONG-urile din România identifică și suplinesc lipsurile în multe domenii.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania (CSIER- FCER) / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș

Patrimoniul arhitectural românesc are nevoie, în primul rând, de...

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...